Berta Sándor

Ingyenesen letölthető színházi művek

Négy újabb szabadon letölthető és terjeszthető alkotással bővült a Creative Commons-licenc hatálya alatt megjelentetett tartalmak tábora. A szerzők csupán azt kötötték ki, hogy tilos megváltoztatni a négy színházi előadásról szóló filmet.

A legújabb programban a bécsi Odyssee Theater és az Esselbach Internet Solutions működött együtt. A cég felvette az osztrák színház által feldolgozott, Johann Wolfgang Goethe által írt Faust című mű kétrészes színházi előadását. A felvételeket HDTV formátumban, 1280x720 képpontos felbontásban rögzítették. Az anyag kódolásakor XviD videokodeket használtak. A Faust 214 perces első részéről készült film végül 3,4 Gigabájt méretű lett, míg a 228 perces második rész 4,4 Gigabájt helyet foglalt el. A videót egy Sony HDR-FX1E videokamerával vették fel és egy Apple PowerMac G5, illetve a Final Cut Express HD számítógépes program segítségével vágták meg.

A licenc szerint bárki szabadon letöltheti, továbbadhatja és terjesztheti a két filmet, azonban minden esetben fel kell tüntetnie az alkotókat és a jogtulajdonosokat. A videókat azonban tilos megváltoztatni, szintén nem engedélyezett a bárminemű szerkesztés, valamint nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni őket.

A Heise német hírportál tudósítása szerint az Esselbach Internet Solutions szakemberei a Faust mellett korábban további két színházi művet is felvettek videóra és szintén ingyen elérhetővé tettek. A két alkotás Johann Nestroy két komédiája, a Korábbi viszonyok és az Egy tréfát űzne. Előbbi időtartama 58 perc, mérete 1,1 Gigabájt, míg az utóbbié 123 perc és 4,4 Gigabájt. Mindkét videó szintén az XviD videokodek felhasználásával lett tömörítve, és a két felvétel szintén a Creative Commons-licenc hatálya alá esik.

Bár a tartalom megváltoztatását a licenc elvileg tiltja, szóba került az előadások több nyelvre való lefordítása vagyis a művek szinkronizálása. Erről azonban még folynak a tárgyalások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ratty #1
    Nekem nagyon tetszik a kezdeményezés. Ilyen minőségben, meg pláne :) Csak lennének már magyar darabok is, mert a némettel nem vagyok kibékülve :/