Berta Sándor

Ingyenes holland animációs film sikere

Május közepe óta szabadon letölthető a világhálóról az Elefántok álma című holland animációs film. A mű sikere alighanem még magukat az alkotókat is meglepte.

A holland csapat közel egy évig készítette az alkotást, majd a Creative Commons-licenc segítségével néhány héttel ezelőtt ingyen letölthetővé tették az interneten. Az Elephants Dream a felhasználók körében azonnal népszerű lett, ezt bizonyítja, hogy május közepére már 533 000-en töltötték le. Csak az első két napon a letöltések száma meghaladta az 50 000-et. Ezt a rohamot időnként még a szerverek sem bírták, számtalan esetben előfordultak fagyások és más kisebb fennakadások.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film elkészítésében oroszlánrész jutott a Blender nevű nyílt forráskódú 3D-s szoftvernek és emellett az alkotók kizárólag nyílt forráskódú, illetve ingyenes programokat használtak. A mű számos formátumban és felbontásban elérhető, például 1920 x 1080 képpontos HD-felbontásban is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nem ez az első eset, hogy sikeres egy Creative Commons-licencű film. Korábban szintén népszerű lett az alkotói által a Berlinale berlini filmfesztiválon bárki számára ingyenesen letölthetővé tett Chocolate City - we are here to stay című dokumentumfilm, valamint a népszerű Star Trek sci-fi filmek paródiájaként létrejött Star Wreck, amelyhez már magyar felirat is készült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Proview #10
    A legújabb DivX kell hozzá...szép lett a film :)
  • Tecnamo #9
    Én az 1920-ast, és ahhoz is kéne valamilyen codec, de fogalmam sincs h milyen
  • Proview #8
    Milyen codec kell a filmhez? az 1024es verziót szedtem le
  • React #7
    nekem is kéne felirat :/
  • takysoft #6
    feliratot tud valaki?
  • turul16 #3
    Ami még jó benne, hogy letölthetők a fileok amiböl renderelték az egészet. És bárki megnézheti blenderjével. (~1.1Gb tar.gz) (Azért "házilag" nem ajánlott az egész filmet renderelni hd minőségbe, pár éved rá mehet)
  • hypno #2
    Annál is inkább, mert a mai ingyenes programok egy része valószínűleg vérprofinak számított volna ezelőtt tíz évvel, amikor egy mai házi számítógépkapacitással (Tárhely, memória, prociteljesítmény, stb) legfeljebb a leggazdagabb stúdiók rendelkeztek.
  • Inquisitor #1
    Igen, de ennél a filmnél szerintem jelentős dolog, (amellett persze, hogy tényleg jó lett, és sokaknak tetszik), az ingyenes programokkal való elkészítés. Ugyan is "közimsert tény, és mint minden közismert tény, ez is tévedésen alapul (by Terry Pratchet)", hogy az ingyenes programokkal "nem lehet" igényes alkotást létrehozni ...
    Ezek szerint meg de. :)