Berta Sándor

YouTube - EMI megállapodás

A Google tulajdonában lévő népszerű videoportál az utolsó nagy kiadóval is megegyezett, így a jövőben a látogatók ingyen tekinthetik meg David Bowie és más előadók videoklipjeit, sőt, ezekből részleteket saját felvételeikbe is beépíthetnek.

Mint ismeretes, a YouTube és az Apple nemrég állapodott meg egymással a honlapon elérhető videók közzétételéről az Apple TV-n. A megállapodás keretében azonban kizárólag azok a YouTube videók válnak elérhetővé az Apple készülékein, amelyek H.264 formátumban is megjelennek. Ehhez a portál segítségére van szükség, amely elvégzi a tömeges átkonvertálást, és a videók nagy száma miatt ez várhatóan az év végéig eltart majd. Egyelőre a teljes kínálatnak csak egy része lesz elérhető az Apple TV-n, míg a visszamaradó anyagok konvertálását folyamatosan végzik.

Mindez azt jelenti, hogy a YouTube ezzel a két lépéssel jelentősen csökkenteni tudta a szerzői jogi támadások kockázatát. Ugyan a kiadók követelhetik még egyes videók eltávolítását, azonban a reklámbevételből való részesedés ellenében minden bizonnyal elállnak majd ettől a szándékuktól.

A YouTube-ot korábban gyakran érte az a kritika, hogy a felhasználók a szerzői jog által védett tartalmakat töltenek fel az oldalaira, osztanak meg egymással, illetve módosítják ezeket a felvételeket. Úgy tűnik, hogy jelenleg már csak néhány televízióadó és médiakonszern szemében szálka a népszerű portál. Ezek közé tartozik a Viacom, amelyhez csatlakozott az NBC is. Előbbi egymilliárd dolláros kártérítést követel a Google leányvállalatától, miután a licenctárgyalások eredménytelenül végződtek.

Eric Schmidt, a Google vezetője bejelentette, hogy olyan szoftvert fejlesztenek ki, amelynek segítségével a Viacom és más cégek automatikusan kiszűrhetik a szerzői jog által védett tartalmakat a YouTube oldalairól. "A Viacomnak csak ki kellett volna várnia ezt az időszakot, hibás lépés volt a per" - szögezte le a vezérigazgató. Chad Hurley, a YouTube társalapítója szerint a program várhatóan már idén őszre elkészül. Addig marad a kifogásolt videók egyenkénti felkutatása és eltávolíttatása.

"Ez olyan, mint tűt keresni a szénakazalban és havonta több százezer dollárunkba kerül" - mondta Philipp Dauman, a Viacom vezetője, aki nagyobb fokú együttműködést kért a honlaptól. Dauman hozzátette, hogy a Google-t az úgynevezett Digital Millennium Copyright Act (DMCA) törvény védi. Ez kimondja, hogy a védelme alá tartozó technológiai cégek nem tehetők felelőssé a hálózataikban terjesztett tartalmakért. Az már más kérdés, hogy a Google egyre inkább egy médiakonszernné alakul át. Ezt támasztja alá az is, hogy a vállalat nemrég 100 millió dollárt fizetett a Feedburner nevű chicagói blogszolgáltatóért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!