Berta Sándor

Az Európai Unió büntetné a fájlcserét

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország szigorítana a fájlcserélés megítélésén és keményebben akar fellépni a szerzői jogi törvények által védett műveket csereberélőkkel szemben.

A német törekvés szögesen ellentétes az Európai Parlament által elfogadott új a szerzői jogi védelméről szóló irányelvvel. Az IPRED2 nevű irányelvet jelenleg az Európai Tanács Substantial Criminal Law Working Committee (DROIPEN) nevű munkacsoportja vizsgálja. A németek szeretnék visszafordítani a folyamatot és ismét büntetni az Európai Unióban a fájlcserélést.

A szerzői jogi téma - a német fél javaslatára - felkerült a mostani heiligendammi G8-as csúcstalálkozó napirendi pontjai közé is. A G8-as tagállamok miniszterei már május végén megállapodtak arról, hogy a jövőben minden eddiginél jobban kell védeni a szellemi tulajdont és kíméletlen harcot kell indítani az illegális másolók és termékhamisítók ellen. A kérdés már csak az, hogy kizárólag a szerzői jog által védett tartalmakat csereberélők ellen akar fellépni Németország és a többi G8-as tagország, vagy minden fájlcserélő ellen.

Vita van arról is, hogy vajon a magáncélra készített másolatok elfogadottak legyenek-e, vagy ha valaki ezeket megosztja az ismerőseivel, rokonaival azt meg kell-e büntetni. Amennyiben ugyanis a magáncélra engedélyezett rész kikerül az irányelvből, gyakorlatilag minden fájlcserélő automatikusan gyanúsítottá válik. Mindenesetre a mostani német előterjesztésből hiányzik a magáncélú másolatokat engedélyező rész.

Úgy tűnik tehát, hogy a fájlcserélés kérdése ismét téma lesz az Európai Unióban. Mint ismeretes, legutóbb éppen a francia államtanács adott zöld utat a fájlcserélők teljes megfigyelését és ellenőrzését célzó programnak. A Conseil d'Etat, amely Franciaországban a legmagasabb szintű alkotmányjogi testület május 23-án fogadta el azt az előterjesztést, amely szerint legális a fájlcserélők ellenőrzése abban az esetben, ha az adott személy egy nap alatt legalább 50 különböző fájlt tölt le a hálózatokból vagy tesz elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willard #40
    Ne féljetek.

    Én - mióta számítógépet használok - csak hatékonyságnövelést tapasztalok fájlcserélés terén. Kezdtem a floppival ugye, (pl. 1997: Mortal Kombat 3 - 14 lemezen arj-vel tömörítve, 28 mega, fél óra felmásolni, fele crc hibás, újabb háromnegyed óra, nem a levegőbe beszélek) majd jött a net, CD-írók, (egy albumot saját kezűleg berippelni 4x CD-olvasóval egy óra, betömöríteni mp3-ba: fél nap) 56K modem, szar 2 megás pixelpornó órák alatt jön le, játék dettó, stb.

    Aztán Napster, Kazaa, DC, BitTorrent. Az utóbbi kettőt már ADSL-el. Az elmúlt években egyre jobb és hatékonyabb lett fájlcserélés. A szellem kiszabadult a palackból már rég. Míg a Napster és a Kazaa kiesésekor enyhén bazmegoltam, ma már tudom, semmi baj nem történt. Ma gyakorlatilag hamarabb nézem meg a filmet, mint hogy behozzák Mo.-ra, és egy hónappal hamarabb hallgatom meg az általam kedvelt együtteseket mp3-ban, mint ahogy kijön a boltban az album.

    És nem érzem magam bűnösnek: egy csomó dolgot már CSAK a neten tudok megszerezni, mert nem kapható, vagy nem adják a tévében, vagy nem játsszák a moziban. Illetve a magyar tévék ÉVEK MÚLVA fogják TALÁN adni, rábaszott szinkronnal, amit utálok. Letöltök mindent, és mindenki bekaphatja. És mentem már el úgy együttes koncertjére, akiket a netről ismertem meg, mert letölthetővé tették az albumukat, és megtetszett. És moziba is szoktam járni, mert van, amit ott kell látni.

    Na, ez megint kikívánkozott. És töltsétek le ezt a filmet innen: Steal this film, a piratebay.org-ról szól, csak angolul kell tudni. http://stealthisfilm.com/
  • tar86 #39
    A Kondrádék kavarnak, nem a németek.
  • Mike at home #38
    jelőljenek ki egy jó nagy területet az EU-ban, és az összes szemétláda, gonosz, terrorista, sátáni fájlcserélőt dugják be oda, de azokat is akiknek van illegális programja, másolt DVD-je, audio CD-je, fénymásolata vmilyen könyvről, folyóiratról. nagyon jól elleszünk mi ott
  • Mike at home #37
    hülye
  • pepe003 #36
    Ezek a férgek senki mások érdekeit nem nézik, csak a sajátjukat. Hiába. Ha nem balhéznának nem lenne pénzük, aztán mehetnének sz@rt lapátolni ki a határba.
    Tulajdonképpen egy szóval lehet őket jellemezni: INGYENÉLŐK
  • torjoz #35
    Az 50 file-os dologról: nem kell "berarolni az iso-kat, és akkor máris nem éri el az ember azt az 50-es álomhatárt egy nap alatt! Kb 10 mp alatt a porbatiportam az előterjesztésüket! Ebből is látszik milyen hozzáértő emberke/emberkék terjesztették elő!
  • Sanyix #34
    Egyre jobban megértem az arab terroristákat, hogy miért teszik amit tesznek...
  • sathinel #33
    Nem lehetne elvonatkoztatni az itthoni barmoktól? gondold át annélkül hogy az itthoi politikai zagyvaságot nézed. Nézd úgy mint átlagember, aki az EU-ban van. Nem magyarországot, EU-t írtak.

    Én egyébként egy másik kormányt megszavaztam és amennyit hazudtak azokat is leváltottam volna. De van egy olyan hogy 4 éves ciklus. És őket sem lehetett volna.Bár ott volt egy ígéret hogy ha nem nyernek akkor lemond.... Tehát egyik kutya másik eb.
  • dondore #32
    milyen szomoru h a rengeteg VALOS problema helyett erre koltik az idejuket es igy a MI penzunket :(
  • assdf #31
    Nem nem hivod vissza őket,hanem nem tudod visszahivni a képviselőidet. Sőt itt gyakorlatilag nicns demokrácia. ugyanis egy demokráciában egy széjjel csalt választás után ha kiderül az igazság, akkoraz illető vezetésnek azonnal le kéne mondani (nem elkergetni, önként kéne lemondania), illetve egy igazi demokráciában ez elő sem fordulna. Itt azonban mindez megtörtént, és miután kiderült a dolog, nincs lehetőséged 4 évig eltünteni innen ezt a bandát... Akkor ez milyen demokrácia?