Berta Sándor

RISC-V architektúrás számítógépeket akar alkalmazni a NASA

Hibatűrő, rugalmas, és az eddigieknél 100-szor gyorsabb számítógépeket akarnak a következő generációs bolygó- és felszíni küldetések végrehajtásához.

A SiFive nevű processzortervező cég bejelentette, hogy a RISC-V specialistái a jövőben a NASA-t látják el saját számítási magokkal. Ezek a CPU-magok az amerikai hivatal nagy teljesítményű űrrepülési számítási processzorának (HPSC) fő összetevői lesznek. A HPSC projektet a NASA júliusban jelentette be. A cél az, hogy új számítógépeket hozzanak létre az űrrepülésekhez, azaz a szondákban, a robotjárművekben és a hasonlókban való felhasználásra.

Az űrben az elektronikus eszközöket nagyban károsítja a sugárzás, ami hibákhoz vezethet. A rádiójelek Földre érkezése hosszú ideig tart, és több perces, vagy akár több órás késleltetés számtalan küldetésnél nem tolerálható. A helyszínen lévő számítógépeknek képesnek kell lenniük a Földről érkező vezérlés nélkül is működni. A HPSC projekt ezeket a problémákat kívánja megoldani és különösen energiahatékony technológiát kíván alkalmazni.

A bejelentés szerint a HPSC a Sifive Intelligence x280 platformon alapul majd. A rendszereknek nyolc speciális RISC-V magot kell használniuk a vektorutasításokhoz, valamint négy további RISC-V magot. Ez az elméletileg lehetséges számítási teljesítményt a mai űrszámítógépekkel elérhető teljesítmény százszorosára növeli. Ez a növekedés valószínűleg csak úgy lehetséges, ha a szoftvert a vektoros egységekhez igazítjuk, és hozzájuk igazított gépi tanulási modelleket használunk. Maga a SiFive a Tensorflow Lite x280 platformra optimalizált változatáról, valamint számos már portolt modellről beszél. A NASA mellett a HPSC és az x280 platform a jövőben más kormányzati szervek számára is elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!