Gyurkity Péter

Újraépítették az Enigma megfejtőjét

Tíz éve indult projekt végére tehet pontot az a pontos másolat, amelyet brit szakemberek és önkéntesek építenek a német Enigma rejtjelező rendszert megfejtő második világháborús gépezetről.

A kódfejtőknek egykor helyt adó Bletchley Park honlapján olvashatunk a projekt alakulásáról. Eszerint a szakemberek végeztek az iratok és tervrajzok áttanulmányozásával, és a több mint 60 önkéntes segítségével megépítették a 60 évvel ezelőtt használt Turing Bombe készülék pontos mását. A múlt héten a média jelenlévő képviselői előtt egy gyors bemutatót tartottak, amely mintegy főpróbaként szolgált a szeptember 23-24 között megrendezendő kiállítás előtt.


Az Enigma készülék - több változatban - a náci Németország által a második világháborúban használt rejtjelező rendszer alapja volt. Az első példányokat a húszas években építették meg, nagy jelentőségre azonban a háború alatt tettek szert, mégpedig általában véve a hadsereg, valamint a német tengeralattjárók és a haditengerészet főparancsnoksága közötti kommunikáció biztosításával. A britek természetesen elsődleges feladatnak tekintették a rendszer feltörését, ami - lengyel tudósok korábbi munkájára alapozva - végül sikerrel járt. Enélkül a világháború egyik fontos fejezete, az atlanti csata másképp is végződhetett, vagy legalábbis elhúzódott volna - a téma még napjainkban is szolgál érdekességekkel, elég, ha csak a nemrég feltört kódokra gondolunk.

Az első Bombe egyébként egy tonnát nyomott, megtermett készülék volt, igazi érdekessége, hogy többen a számítógépek elődjének tekintik. A háború alatt mintegy 200 Bombe gépet építettek, amiket azután Churchill utasítására szétszedtek. A tervrajzokat többnyire megőrizték, de az összeszerelésről nem sok útmutató maradt meg, ráadásul azt sem lehetett tudni, hogy az egyes tervrajzok mely változatokhoz tartoznak. Csak a meglévő dokumentumok összegyűjtése két évet vett igénybe, és mostanra érett meg a helyzet arra, hogy előálljanak egy pontos másolattal.

Ez egyben 60 év alatt az első próbálkozás, hogy az eredeti technológiával imitálják az Enigma kódok feltörését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dara #6
    A háborús változat működési elvében egyáltalán nem különbözött a korábbitól, csak beleraktak még két tárcsát, és kissé megváltoztatták az eljárást. Az igazi problémát a rotorok drótozásának megváltoztatása okozta volna, amire soha sem került sor. Márpedig ezt a lengyelek rekonstruálták, tehát a változások követése a Rejewski féle egyenletek bővítését igényelték csak. A lengyelek által átadott rekonstruált gépek egynémelyke már az új rendszert tartalmazta. Bletchley-ben a munka a lengyel matematikusok munkája alapján indult meg, csak a törés módját változtatták manuálisról gépire.

    Egyébként a németek a leglényegesebb változtatást az Enigma-n a háború előtt végezték (ez volt a +két rotor és az eljárás néminemű megváltoztatása), a későbbiekben sokkal kisebb változtatásokat eszközöltek (de ez is elég volt ahhoz, hogy a szövetségesek néha akár fél évig se legyenek képesek olvasni a táviratokat).
  • Garfield #5
    A lengyelek csak az Enigma első, háború előtti változatát törték fel. A világháború kirobbanása után a németek módosították az Enigmát, ezt viszont már Turingék törték fel a lengyel tervek alapján.
  • dara #4
    Ugyanígy a lengyelektől meg nem lehet és nem is kellene elvitatni az Enigma feltörését. A rekonstruált Enigma gépeket (amiket hogy-hogy nem a lengyelek Bombe néven illettek!) és minden kutatási anyagukat átadták a briteknek és franciáknak. A britek mindezt csak gépesítették.

    Szóval alapvetően téves a cím, hogy a "megfejtőt" rekonstruálták.
  • Duncan Idaho #3
    Ezt az utolsó gondolatodat kicsit bővebben is kifejtenéd? Érdekelne! Köszi
  • csorfab #2
    Lehet hogy nem teljesen nulláról indultak, de Turing zsenialitását nem lehet elvitatni. Például ő tervezte és építette az első olyan kvázi mechanikus számítógépet, ami nem egy adott utasítássort hajtott végre, hanem bizonyos korlátok között bármit.
  • dara #1
    Ezek szerint klónoznak néhány lengyel matematikust (leginkább Marian Rejewski-t). Ugyanis Ők törték fel az Enigma-t, tisztán matematikai úton. És meg is építették ez alapján. A britek messze nem a nulláról indultak.