Kemény árháborúra készülnek a PC-gyártók és -kereskedők

A fogyasztókat jelenleg hatalmas áremelkedések sújtják és bár a raktárak tele vannak, azok értékesítésével a gyártók és a kereskedők kivárnak.

A DigiTimes tajvani IT-portál szerint az új számítógép vásárlását tervezők reménykedhetnek az árak esésében, mert egyes gyártók és kereskedők nagy készleteken ülnek és kemény árháborúra készülnek, hogy megszabaduljanak a felhalmozott alkatrészektől és készülékektől. Az elmúlt esztendőkben a koronavírus-járvány fellendülést okozott a PC-piacon és a meglévő keresletet nem is lehetett kielégíteni, mert nem álltak rendelkezésre az alkatrészek. De a koronavírus-járvány lecsengésével a piac fékez, mert mind az üzleti, mind a magánvásárlók visszafogták költéseiket. Most, hogy a legtöbb embernek már új számítógépe van és a gazdaság hanyatlik, az emberek kerülik a nagyobb kiadásokat.

A Gartner és az IDC elemzőcégek szerint a PC-eladások évtizedes mélypontra fognak süllyedni. Mindezek mellett a DigiTimes hangsúlyozta, hogy szinte minden gyártó jelenleg olyan készleteken ül, amelyektől nem tud könnyen megszabadulni. Mivel a számítógépek általában véve gyors műszaki avulásnak vannak kitéve és jelenleg túlkínálat van, a gyártóknak nem lesz más választásuk, mint árengedményeket hirdetni, hogy kiürítsék készleteiket. Ez pedig egyre nagyobb esélyt fog kínálni az embereknek arra, hogy jó áron találják meg az általuk keresett alkatrészeket és egyéb termékeket.

A gyártók első körben inkább az alkalmazottak kirúgásával reagálnak, a HP például 10 százalékos leépítést jelentett be, ami 6000 embert jelent. "Úgy gondoljuk, hogy nem érdemes feltételezni, hogy a piac 2023-ban fordulatot fog mutatni” - jelentette ki mondta Enrique Lores, a HP vezérigazgatója. A nagy rivális Dell is a PC-eladások nagy visszaesésére készül, a vállalat 6%-os csökkenésről számolt be, ami a negyedik negyedévben még fokozódni fog. Az Intel és az AMD szintén szenved, előbbi a közelmúltban jelentette be saját költségcsökkentési intézkedését, míg utóbbi gyenge eladási előrejelzést adott a kereslet mérséklődése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!