Berta Sándor

Gyorsabb számítógépek kerülnek az űrbe

Az Amerikai Egyesült Államok illetékes hivatala komoly összeget fektet a projektbe.

A NASA 50 millió dolláros szerződést kötött a Microchip Technology nevű amerikai vállalattal új processzorok szállításáról. A jelenlegi elavult rendszerekhez képest jelentős javulást hoznak az új termékek, az azokra épülő, az űrbe kerülő számítógépek 100-szor gyorsabbak lesznek a jelenlegieknél.

Az űrben használható számítógépes teljesítmény egyre fontosabbá válik az űrutazás során. A gépeknek képesnek kell lenniük összetett navigációs számítások elvégzésére és megbízható kommunikációra is. Ráadásul az űrben uralkodó körülmények korántsem ideálisak a csúcstechnológiás eszközök számára. A szélsőséges hőmérsékletek és az erős kozmikus sugárzás a mindennapi élet része. Az új chiparchitektúrának ezért ellenállónak és megbízhatónak kell lennie. "Az új processzorok javítják a meglévő űreszközök képességeit, és végső soron gyakorlatilag bármilyen jövőbeli űrmisszióban felhasználhatók" - jelentette be Niki Werkheiser, a NASA illetékes munkatársa.

A program részeként a következő három évben nagy teljesítményű űrrepülési számítógépeket (HPSC) kell kifejleszteni és azoknak számos funkciót kell támogatniuk - az Etherneten keresztüli adatátviteltől a mesterséges intelligencia alkalmazásáig.

Az új processzornak hatalmas ugrást kell jelentenie a számítási teljesítményben, mivel az eddig használt régi rendszereket közel 30 esztendővel ezelőtt fejlesztették ki. "Bár a korábbi küldetéseken jól beváltak, a NASA jövőbeli küldetései sokkal erősebb fedélzeti számítástechnikát igényelnek. Az új számítási processzor biztosítja a szükséges előrelépést a teljesítmény, a hibatűrés és a rugalmasság terén, hogy megfeleljen a jövőbeli küldetések követelményeinek" - nyilatkozta Wesley Powell, a NASA vezető szakembere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #4
    Megjegyezném, hogy amikor indult az űrsikló olyan fedélzeti számítógépe volt(3 darab) amibe nem X86-os CPU volt. A 3 gép ugyan azt számolta egyszerre eltérő eredmény esetén azt fogadták el jónak, amit legalább két gép kihozott. A teljesítménye nagyjából megfelelt egy intel 386DX-40 cpu teljesítményének. Ami viszont 5.7 MIPS volt a fixpontos számításnál a sebessége. Vagyis ha el lehetett vezérelni egy űrsiklót úgy 5-6 MIPS teljesítménnyel, akkor a 200 MIPS nem is kevés. Egy AMD 486 dx4-120 CPU 143 MIPS a teljesítménye. Amúgy létezett egy CPU Intel 80186 volt a neve és egy 16 bites proci volt pár százezer fixpontos utasítás mellett. Benne volt szinte az összes PC-ben csak nem tudtunk róla, mert a floppy és merevlemez vezérlő kártyán dolgozott. Annyira ismert és megfelelő volt vezérlési feladatokra, hogy vagy 30 éven át gyártották.( az eredeti 8 MHZ-ről a végén felment 25 Mhz-re is) Igen szivesen használták a mérnökök vezérlési feladatokra műholdakban és szondákban
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2022.08.23. 18:28:27
  • kvp #3
    A Microchip SAMRH7-es sorozat kifejezetten sugarzasallo. Igaz, hogy a jelenlegi valtozatok csak kb. 200 mips korul vannak, de keramiatokos, nagy csikszelessegu processzorok, szoval jol turik a hideget, a meleget es a sugarzast is. Ezekbol keszulhet uj, gyorsabb valtozat es raadasul ezek az USA-ban keszulnek.

    https://www.microchip.com/en-us/about/news-releases/products/microchip-announces-the-expansion-of-its-radiation-hardened-arm
  • inkvisitor #2
    A kozmikus sugárzást árnyékolják, vagy tűrik az új csipek?
  • Agyturbinikusz #1
    A PIC32MX és MZ szériát nagyon elkapták, jól dokumentált.
    Szerintem jó lesz.