Berta Sándor

Elárverezik az amerikai űrsiklók fedélzeti számítógépét

A berendezés becsült értéke 50 000 amerikai dollár.

Az RR Auction aukciósház árverésre kínálja az IBM AP-101 típusú számítógépét, amelyet 1981 és 1991 között a Columbia, a Challenger, a Discovery és az Atlantis amerikai űrsiklók 20 repülésén kapott szerepet.

A számítógép processzorból és Input-output vezérlőegységből áll, s az IBM információi alapján másodpercenként 480 000 utasítást tudott végrehajtani, amellyel a maga korában kiemelkedő teljesítményű megoldásnak számított. Egy űrsiklón öt AP-101-est alkalmaztak, mint általános célú számítógépeket. Közülük négy szinkronban működött, redundáns módon, ezek feleltek a navigációs számításokért és vezérelték a különböző feladatú fedélzeti eszközöket, míg az ötödik a tartalék egységként üzemelt, amely független szoftvert futtatott.

Az űrsiklók szoftverét HAL/S nyelven írták, amely egy különleges célú magas szintű programozási nyelv. A fő memória eredetileg mágnesmagos volt, így az űrsiklóban használt AP-101B modellben is eredetileg ferritgyűrűs memóriát alkalmaztak. Az 1990-es évek elején készült AP-101S továbbfejlesztett változatot már félvezetős memóriával szerelték fel. Az AP-101S-t egyébként felvértezték a glass-cockpit stílusú fedélzeti műszerekkel, illetve kijelzőrendszerekkel való együttműködés képességével is.

A számítógépet felhasználták a B-52 Stratofortress és a B-1B Lancer bombázókban, s ez az egység volt az F-15 Eagle vadászrepülőgépekbe beépített AP-1 fedélzeti számítógép újracsomagolt változata. Az elárverezésre kínált modellen lévő plakett alapján a gyártási ideje 1988 és az analóg kijelző által jelzett működési idő 4104 óra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    "Az Endeavour-t nem emlitik, abban mas lett volna hasznalva?"

    Igen, mivel az 1992-ben allt szolgalatba, ezert mar eleve az uj, egy dobozos, chip memoriaval szerelt AP-101S-t kapta. Ez lett az elso ursiklo, ami teljesen a kozponti szamitogeprol vezerelve is tudott mukodni a teljes kuldetes alatt. Plusz elvileg egy extra kabellel mar tavvezerelheto lett volna a foldrol is, de ezt amennyire en tudom nem hasznaltak soha elesben.
  • Nabateus #5
    Az Endeavour-t nem emlitik, abban mas lett volna hasznalva?
  • Agyturbinikusz #4
    Elméletileg mindig páratlan számú rendszer szokott lenni, így egyszerű többséggel el lehet dönteni melyik a helyes adat.
    A 4 azért kellett SZVSZ, mert az űrben a sugarzastól majdnem védtelen berendezések könnyebben hibáznak, így 3:1 jobban jöhet ki, hiszen egyszerre nem valószínű hogy 3 rendszer hibazzon.
    A másik nem az összes ugyan azt számolta alapból, gondolom akkor kapcsolt redundas módba ha szükség volt rá.
    Az ötödik meg ugye azért mert ha hiba lehet végleges is, így újra van egy 4-es rendszer ha ki kell az egyiket kapcsolni.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.19. 13:29:56
  • Tetsuo #3
    Miért döntöttek az 5 db rendszer mellett? Miért nem 6? De elég lett volna három is.
  • kvp #2
    Szep muzealis rendszer, ez meg az eredeti 16 bites cimteru, ferrites valtozat, ami ket dobozt igenyelt. Ma mar biztosan sehol nincs hasznalatban, ha muzeumnak oda merik adni. Teljesitmenyben egy Commodore64 is gyorsabb nalla, de az azokban hasznalt processzorokat meg a mai napig szerelik az uj gyartasu Boeing 737-esekbe, igy azok kisszerias gyartasban vannak. (az ursiklok 4+1-es megoldasahoz kepest a repulokbe csak duplikaltan kerulnek, a Dragonokban ezzel szemben triplikalt linuxos gepek vannak, kvazi 3 Tesla auto kozponti egysege)

    A NASA fele HAL/S nyelv a PL/I egyik dialektusaban irodott, aminel meg a C64-es Microsoft Basic-je is modernebb, bar a mai napig futnak PL/I-es banki rendszerek es meg vannak olyan emberek akik hajlandoak ezeket a kodokat karbantartani. Marmint onkent, fizetesert.

    ps: Az aukcios fotokon lathato raktarkeszletes cetli szerint ez a Columbia 1991-ben upgrade miatt kiszerelt hasznalt vezerloegysege. Valoszinuleg az egyetlen epen megmaradt darab az eredeti ursiklobol.
  • Agyturbinikusz #1
    No a chip hiány igen nagy úr, ha már ezt is el kell adni, mert nincs más.