Berta Sándor

Távközlési adattárolás - az átállás előkészítése

Ahogy telik az idő, úgy derül ki egyre több részlet az Európai Unió tagországaiban tervezett telekommunikációs adattárolással kapcsolatban.

Az átállás, illetve annak előkészítése már gőzerővel folyik. Mindez nemcsak a vonatkozó európai uniós irányelv politikai elfogadását jelenti, hanem a technikai részletek kidolgozását is. Ahhoz, hogy a távközlési adattárolás megvalósulhasson, nemcsak megfelelő rendszerekre, számítógépekre és szoftverekre, de pontos szabályokra, eljárásokra is szükség van.

Pontosan szabályozni kell például, hogy mely adatokat - hívás kezdésének és befejezésének időpontja, hívott szám stb. - kötelesek továbbítani a szolgáltatók a rendőrségek és más hatóságok számára. A telekommunikációs adatokat már most is tárolják a telefontársaságok és az internetszolgáltatók, azonban közel sem annyira részletesen, amint azt az európai uniós irányelv megkívánja. Ráadásul számos protokoll és biztonsági, adatvédelmi kérdés még tisztázatlan.Az adattárolás követelményeit az ETSI ES 201 671 nevű szabvány rögzíti. Ezt jelenleg gyakorlatilag már az összes mobilszolgáltató alkalmazza és a használatával akár egyetlen személyre lebontva is kiderül, hogy az illető egy adott időszakban kiket hívott fel, velük mennyi időn át beszélgetett. A megfigyelés - természetesen a megfelelő bírói engedélyek birtokában - akár valós időben is történhet.

A távközlési cégeknek a legnagyobb problémát az okozza, hogy miként különböztessék meg az általánosan tárolt és a megfigyeltek adatait. Azonban már erre is van megoldás. Minden információ egy központi adatbázisba kerül, ahol egy előre beállított rutin kizárólag a megfigyelt személyekkel kapcsolatos adatok összegyűjtésére koncentrál. Ezeket kérésére azonnal továbbítja a rendőrségnek vagy más hatóságoknak. Az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI) által kidolgozott szabvány lehetővé teszi, hogy egyszerre akár három különböző hivatal is megkapja ugyanazokat az információkat. Az ETSI Lawful Interception nevű technikai bizottsága (TC LI) jelenleg is dolgozik további két adattárolási szabványon, valamint létezik a rendőrségek, állambiztonsági és más hivatalok számára kiadott különleges könyv is, amely az adattárolással kapcsolatos konkrét követelményeket tartalmazza.

Emellett van egy külön, többek között a Deutsche Telekom és a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal által támogatott Work Item DTR/LI-00044 munkacsoport, amely az információk titkosításával, biztonságával kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolásával foglalkozik. Mint ismeretes, az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei tavaly februárban szavazták meg a távközlési adattárolási irányelvet. "Ez az alapvető emberi jogokat megsértő lépés" - hangsúlyozta korábban Alexander Zach, az Osztrák Liberális Fórum szóvivője, az SPÖ parlamenti képviselője, aki különösen azt kifogásolta, hogy az intézkedésekhez nem szükséges bírói engedély, vagyis az adatgyűjtés megelőzési céllal történik, nem konkrét gyanúsítások alapján.

"A jövőben nem létezik majd az ártatlanság vélelme, mindenki potenciális bűnöző lesz. A teljes lakosságot megelőzési célokból megfigyelik majd, az emberi szabadságjogokat pedig feláldozzák a jelenleginél nagyobb biztonság oltárán. Az új törvény nem ismer kivételeket és nem nyújt mentességet" - nyilatkozta többek között az osztrák honatya. Kiderült az is, hogy a háttérben már folyik a távközlési adatokat elemző különleges szoftverek fejlesztése, amelyek minden információt egyszerre mutatnak majd meg. A programok segítségével egyetlen kattintással lekérhető lesz egy adott vezetékes vagy mobil telefonszám forgalma hónapokra visszamenőleg.

Az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI) által kidolgozandó szabványokat összegyűjtő DTS/LI-00033 program támogatói között van többek között a VeriSign, az izraeli Verint és Nice, az Utimaco Safeware AG, a brit Home Office és a holland Platform Interceptie Decryptie en Signaalanalyse (PIDS) titkosszolgálat. A támogatói csoport titkára a brit MI5 titkosszolgálat egyik munkatársa, aki korábban részt vett a Német Alkotmányvédelmi Hivatal két megfigyelési munkacsoportja (3GPP SA LI) közül az egyiknek a tevékenységében is.

A VeriSign képviselője a programban az FBI egykori magas rangú munkatársa, akit korábban az Egyesült Államokban a telefonos megfigyelések megvalósításával bíztak meg és az is meglehetősen érdekes, hogy minden eltárolt adat keresztül megy majd a VeriSign rendszerén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrImy #2
    Globalizáció... hát igen ezeknek sajnos így kell lenniük.
    Ameddig a bőröm alá nem ültetnek chipeket addig tkp. nem is érdekel a többi.

  • kvp #1
    Meg jo, hogy magyarorszagon ez a rendszer mar sok sok eve mukodik... :-)