Berta Sándor

Nő az online fizetés iránti bizalom

Szakértők szerint az internetes fizetési szolgáltatások egyre megbízhatóbbak és már korántsem olyan rossz a helyzet ezen a területen, mint néhány évvel ezelőtt.

Giropay, Firstgate, Paypal és Moneybrookers. Csupán néhány azon online fizetési megoldások közül, amelyek ma már gyakorlatilag mindenki számára elérhetők. Az internetes fizetéssel szemben azonban még mindig sok felhasználónak van fenntartásai, így gyakran csak a kisebb vásárlásoknál használják ezeket a szolgáltatásokat. Ilyen eset lehet például egy zeneszám letöltése. Egy zeneszám megvásárlása azonban általában 0,99 euró, egy újságcikk 50 centbe kerül, egy csengőhang letöltése pedig átlagosan 2 euróba, ezekért az összegekért sokan nem regisztrálják magukat egy online fizetési cégnél sem.

A Click&Buy szolgáltatást jelenleg már mintegy 4500 európai kereskedő fogadja el és 6,5 millió regisztrált ügyfele van. A PayPal szolgáltatás - amellyel immár magyar forintban is lehet fizetni és amely nemrég megkapta az Európai Unió tagországaira érvényes hivatalos banklicencet - világszerte 106 országban több mint 133 ügyféllel büszkélkedhet, ezzel a világ legnagyobb online fizetési szolgáltató. De a Moneybrookers sem panaszkodhat, hiszen rendszerében az ügyfelek eddig 3 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak.

"Az internetes fizetés van annyira biztonságos, mint a hagyományos bank- vagy hitelkártyás vásárlás. Elég csak megadnunk a bankszámlaszámunkat, a PIN-kódunkat és egy speciális. un. TAN-számot, a pénzt máris átutalják. Igaz, a PIN-kódokra és a jelszavakra továbbra sem árt ügyelni" - hangsúlyozta egy iparági szakértő. Figyelni kell a pontos webcímekre, az adathalász levelekre is és soha se adjuk ki a fontos adatainkat ismeretleneknek, pláne ne e-mailben.

Az online fizetési szolgáltatások előnyei közé tartozik, hogy a többségük ingyenes, igaz vannak kivételek, például a PayPal és a Moneybrookers. Utóbbinál minden átutalás után az összeg egy százalékát, de maximum 50 centet kell befizetni, azonban, ha a pénzt egy bankszámlára kérjük, akkor ez 1,80 euróba kerül. A PayPalnál 1,9 százalékot és 35 centet vonnak le, vagyis egy tíz euró értékű árucikknél 54 cent díjat kell fizetnünk.

Tobias Jaystram szerint, aki rendszeresen használ online fizetési szolgáltatásokat éppen ezért célszerű két rendszerbe is regisztrálnunk magunkat. A kisebb átutalásokhoz igénybe vehetjük a Click&Buy vagy a T-Pay rendszerét, míg a nagyobbakhoz a PayPal vagy a Moneybrookers szolgáltatását. Kerstin Föller azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a hagyományos fizetési megoldásokról sem kell megfeledkeznünk, ugyanis azoknak is megvannak az előnyeik. Persze mindenki maga döntheti el, hogy az igényeinek melyik szolgáltatás vagy szolgáltatások felelnek meg a legjobban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lyan Kyj #1
    A PayPal ... több mint 133 ügyféllel büszkélkedhet...

    Hmm..lemaradt egy szó?