Berta Sándor

Bankká alakul a PayPal

A PayPal eddig csupán az egyik népszerű online pénzküldő- és fogadó szolgáltatás volt. Hamarosan azonban a cég már hivatalosan is bankká válik és ezzel új korszak kezdődhet az internetes pénzügyi világban.

Mint ismeretes, tavaly szeptember 14-étől Magyarországon is teljessé vált a PayPal szolgáltatás, aminek köszönhetően már nemcsak küldeni, de fogadni is lehet pénzt az online rendszer segítségével. A legfontosabb és a minket leginkább érintő változás, hogy tavaly ősz óta immár magyar forintban is lehet fizetni a PayPal rendszerében. A cég most megkapta az Európai Unió tagországaira érvényes hivatalos banklicencet és ezzel megkezdődhet a szolgáltatás kiépítése.

"Jelenleg csupán az európai online kereskedők 20-30 százaléka használja a PayPal-t. Mi szeretnénk, ha ez az arány három éven belül elérné a 60-80 százalékot. Ráadásul ebben segítségünkre lehet majd, hogy egy bankban jobban megbíznak az emberek, mint egy internetes fizetési szolgáltatásban" - jelentette ki Brent Bellm, az eBay tulajdonában lévő vállalat igazgatóságának elnöke. A cégnek jelenleg Európában kereken 35 millió ügyfele van, és a legutóbb mért 8,4 milliárd dolláros tranzakciós forgalmával piacvezetőnek számít az európai online fizetési szolgáltatások között.

A luxemburgi banklicenc július másodikától lesz érvényes. Nagy változásokat nem jelent majd a felhasználók számára, azonban az országhatárokon túli átutalások jelentősen egyszerűbbé válhatnak. Ezenkívül a vállalat székhelye Londonból Luxemburgba költözik. Bellm bizakodó, hiszen 2005 és 2006 között az európai ügyfeleik száma 150 százalékkal nőtt. Ez a növekedés Nagy-Britanniában még nagyobb arányú volt. A Luxemburgba költözéssel a cég ezt a folyamatot szeretné átmenteni Európába is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #30
    Az lehet, azért állítottam ilyen biztosan mert több helyről ezt hallottam pl a CIBben és a www.bankartya.hu-n is.. na mind1.
    De ha európai a számlád és a világ minden tájáról vársz rá lóvét akkor az ügyfeleknek IBAN számot kell ráírniuk, nem?
  • Aramir #29
    De az is lehet, hogy én tudtam jól és te tévedsz:
    http://en.wikipedia.org/wiki/International_Bank_Account_Number
  • Aramir #28
    De éppen ez az, hogy iban-ra utalva nincs költsége annak, aki kapja a pénzt. Én is kaptam már többször is így pénzt, és nálam sem volt költség.
  • Aramir #27
    Akkor lehet azzal kevertem.
  • Technomagus #26
    Hali.

    Én Ebay-on rendeltem egy DVD-t az USA-ból. Fizetés, Pay-Pal-on keresztül.
    A Pay-Pal által a pénz szinte azonnal elindult, és másnap már az eladó visszaigazolta, az USA-ból, hogy ő a küldeményt már postázza is, és köszöni a vásárlást. A teljes tranzakció, egy hét alatt lezajlott, a megrendelt DVD megérkezett. Ami a lényeg, én, most használtam először az Ebay-t is, és a Pay-Pal-t is. De amit leírtam, az legalább saját tapasztalat, nem mások meséje.

    Kéretik, a saját tapasztalatokat leírni, mert én még rosszat nem hallottam a Pay-Pal ról, csak úgy, hogy valakinek a valakije stb, rosszul járt. De ebből nem derül ki, hogy mi is a történet, és egyáltalán a Pay-Pal-ról szól e.
  • bakagaijin #25
    Naja, de akkor meg a másik oldalon kevesebb pénz fog megérkezni (hiszen abból vonják le, nem a te számládról) s küldheted a különbséget még egyszer... Összesen kétszer fizettem így (paypal előtt), a többi már paypal-on át ment. Nem akarok azon stresszelni, hogy mikor kegyeskedik a bank átfolyatni már a pénzt. A törvény is országon belül 3, nemzetközin meg 4 napot ír elő. Az már majd egy hét, szánalmas. Paypal meg azonnal csörög a másik oldalon, hogy lehet feladni a csomagot, mert megjött a pénz.
  • Tetsuo #24
    Az IBAN az nemzetközi, az egész világon arra tud utalni az egész világ. Ha EU tagú a bank ahova utalsz, akkor meg kell adni még a SWIFT(BIC) számot is, valszeg ezzel kevered, de ezt amcsiban is meg kell/lehet adni, ha EUs banba utalsz..
  • Aramir #23
    Pl netbanknál nekem választanom kell, hogy vállalok mindent, ezt fix 8000 Ft a K&H-nál, vagy az indítási költség az enyém, a fogadási költség a célszemélyé (ezt szoktam bejelölni), vagy mindent a célszemély fizet. Régebben, amikor még személyessen utaltam a pénzt, és egy papírt kellett kitölteni, ott is volt egy hasonló mező, ahol választanom kellett. Az a kibaszás, hogy a 8000 Ft-ot fixen leszedik róllad, ha van költsége a kedvezményezettnek, ha nincs, ha azt jelölöd be, hogy mindent te állsz.
  • Bijesz #22
    Nem kötekedésképp, de tényleg erről a fórumról várod a választ ezekre a kérdésekre? Nézd meg a hivatalos weboldalt, ha van info akkor ott biztos kinnt lesz.
  • atlagember #21
    Ezzel akkor a Paypal számlám automatikusan bankszámlává alakul?
    És egyéb banki szolgáltatások (pl. betétlekötés, stb.) mikor lesz?