Gyurkity Péter

Steve Jobs a legtöbbet kereső IT vállalati vezető

Egy felmérés szerint a San Franciscó-i régióban az Apple társalapítója és jelenlegi vezérigazgatója volt tavaly a legtöbbet kereső vállalati vezető.

A felmérést a San Mateo-i Equilar készítette el, amely mintegy 400 vállalat vezetői között állította fel a képzeletbeli rangsort. Jóllehet Jobs névleges, mindössze egy dolláros fizetést kapott, a vállalat részvényeiből származó személyes bevétele meghaladta a 74 millió dollárt, amely nemcsak saját vagyonának további növelését tette lehetővé, hanem magasan az egyéb vállalati vezetők fölé helyezte őt. A felmérés szerint a második helyen John Chambers, a Cisco Systems vezérigazgatója végzett, mintegy 47,7 millió dolláros bevétellel, amely csaknem a fele az Apple vezetőjének profitjához képest, pedig a Cisco sem nevezhető kis cégnek.

A harmadik helyet - némi meglepetésre - Meg Whitman, az eBay első embere hódította el 42,6 millió dolláros haszonnal, míg a negyedik helyre Stephen Bennett, az Intuit Inc. vezetője futott be 29,9 millió dollárral. Az első öt rangsorát Craig Conway zárta 26,9 millió dolláros bevétellel, aki korábban a PeopleSoft irányításában vállalt fontos szerepet.

Az Equilar közleménye szerint a felmérés elkészítésénél nemcsak az alapfizetéseket, hanem a különböző jutalmakat, és pótlékokat is figyelembe vették, de nem hagyhatták ki a részvényekből származó bevételeket sem, hiszen a legtöbb esetben ez is nagyban hozzájárul a vállalati vezetők bevételeinek növeléséhez. A közlemény kiemeli, hogy egyes vállalatok részéről több vezető is bekerült az első százba, és egyes esetekben az összesített adatok Steve Jobs kiemelkedő eredményét is megközelítik. Példaként említhető az eBay, amelynek öt vezetője is a legjobb száz között végzett, vagy az Oracle, a Gilead Sciences, a PeopleSoft, illetve a Veritas Software; ezek kivétel nélkül négy magas rangú vezetőt juttattak be a legjobban fizetettek klubjába.

Az idei rangsor egyelőre még nem készült el, mert a vállalatok többsége csak a következő évben hozza nyilvánosságra a fizetési adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #9
    a milliókat könnyebben költöd az ezreknél, az ezreket a százaknál a százakat a tizeknél a tizeket meg könnyebben költöd mint az árva dollárt a zsebedben... nem tudom ki mondta ezt egyszer, de nagyon igaza volt neki.
  • mechorg #8
    Ennyi penzt el lehet kolteni?
  • mechorg #7
    Ez durva.
  • Cat #6
    az MS nem fizetett osztalékot 25 év alatt egyszer sem (tehát neki részvényeknél csak eladásból van jövedelme), a vezetői fizetés pedig nem dollártizmilliós nagyságrendű
  • Darth Sith #5
    és Bill papa hol van a listáról?
  • tomsh #4
    Adózás után megmaradt nettó pénz egynegyedét, sajnos meg megint leadózzuk... Kivan ez találva... (ÁrFAcsarás)
  • JZO #3
    hát nem is úgy lehet meggazdagodni hogy a jövedelmed felét leadózod...
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Jajj szegények .. másrészt nagy franc , mert 1 dollár után alig kell adózni, a tözsdei haszon meg ha jól tudom vagy adómentes vagy pedig alig terhelt
  • Alfa Of NS #1
    en is szeretnek igy nevlegesen 1 forintot keresni