Franczy

Intel: befagyasztott fizetések, csökkentett prémiumok

Mint az köztudott, a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel is megszenvedte a közelmúltban az általános gazdasági lassulást, és az egyre inkább romló PC-s eladási mutatók is komoly negatív hatást gyakoroltak a chipgyártóra. Habár a cég az elmúlt évben több mint 1,3 milliárd dolláros nyereségre tett szert, ez az adat csak elsőre hangzik jól, ugyanis nem árt tisztában lennünk azzal, hogy ez közel 88 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi hasonló adathoz képest. Éppen ezért korántsem meglepő, hogy az Intel vezetőinek a fizetése nem emelkedett az utóbbi időkben, prémiumuk pedig jelentős mértékben csökkent.

Az Intel magas beosztású munkatársai az elmúlt esztendőben átlagosan fele akkora prémiumot kaptak, mint egy évvel korábban, igaz ezzel párhuzamosan a részvény opcióik száma duplájára nőtt, ami szakértők szerint a körülmények ismeretében teljesen normális jelenség, ugyanis számos más, az Intelhez hasonló mamutcég is hasonlóképpen jár el mostanság, vagyis a prémiumok csökkentésével párhuzamosan növeli a részvény opciók mennyiségét.

Most pedig nézzünk néhány konkrét adatot, vagyis ismerkedjünk meg azzal, hogy a különböző Celeron, Pentium 4 és számos egyéb processzor gyártásával foglalkozó cég vezetői milyen juttatásokban részesültek az elmúlt évben! Kezdjük talán Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója fizetésének ismertetésével, és rögtön megállapíthatjuk, hogy az Intel első számú emberének fizetése az alacsonyabb beosztású Intel munkatársakhoz hasonlóan se nem nőtt, se nem csökkent 2001-ben, vagyis maradt 575 ezer dollár. Ennél talán sokkal érdekesebb adat, hogy míg 2000-ben Barrett egész pontosan 2784700 dollár prémiumot vihetett haza, addig 2001-ben már csak 1075300 dollár bónuszt kapott. Barrett tavaly egyébként 544 ezer részvényétől szabadult meg, ami több mint 17 millió dollárt hozott neki a konyhára, vagyis elmondható, hogy csökkenő bónusza ellenére van mit a tejbe aprítania.

Andy Grove, az Intel elnöke 2001-ben 525 ezer dollár fizetést kapott, vagyis Barretthez hasonlóan pontosan annyit, mint egy évvel korábban. Grove prémiuma 2000-ben még 2542900 dollár volt, a tavalyi esztendőben azonban már "csak" 981800 dollár. Az Intel egyik másik vezéregyénisége, Paul Otellini fizetése 2001-ben ugyancsak maradt a régi - 300 ezer dollár - , prémiuma azonban egy év alatt 1293000 dollárról 561000 dollárra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #14
    Es az itthoniak meg procit sem gyartanak erte cserebe nekunk... :)
  • Supergamer_real #11
    "Mert ha elkezdik felvasarolni, es szavazatot szereznek, netan tobbseget, akkor amd lehuzhatja a rolot."

    Csak nyugalom, ez eleg valoszinutlen.Ez az amit talan nem engednek meg meg az USA-ban sem.
  • NasaTm #6
    Verzik a diszno rendesen, de meg kap enni :)
  • Tomcat.no1 #4
    Azért ez nem semmi!
  • Pheel #1
    Azért a vezetőséget most sem érdemes nagyon sajnálni :)