Franczy

Steve Jobs: 1 dolláros fizetés és egy repülőgép

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója a 2001-es üzleti évben 1, azaz egy dolláros fix fizetést és egy repülőgépet kapott az Apple Computertől, miközben a cég legtöbb magas beosztású munkatársa jó fizetést vihetett haza és nagy értékű részvényopcióval lett gazdagabb. A cupertinoi (Kalifornia) székhelyű Apple Computer elsőszámú vezetője és egyben alapítója tehát a 2000-es esztendőhöz hasonlóan a 2001-es évben is csak jelképes fizetést kapott.

Steve Jobs
Az Apple Computer gazdasági mutatóit tekintve, szakértők szerint kétségtelen, hogy az elmúlt esztendő nem tartozott az Apple legjobb évei közé, és várhatóan a 2002-es esztendő sem lesz túl kedvező a cég számára. A 2002-es üzleti év első negyedéve végének közeledtével immár bizonyosnak látszik, hogy az Apple-nek nyereségcsökkenéssel kell számolnia, mely szakértők szerint nagyrészt annak tudható be, hogy az Apple az elmúlt hónapokban számos új kereskedést nyitott meg, melyek eleinte csak veszteséget, később azonban várhatóan már komoly nyereséget termelnek majd.

A 2001-es üzleti évben az Apple Computer bevétele 5,4 milliárd dollár volt, mely önmagában elég szép összegnek tűnik, azonban a 2000-es év 8 milliárd dolláros bevételéhez képest mintegy 34 százalékos visszaesést jelent, és még az 1999-es 6,1 milliárd dolláros Apple bevételhez képest is jelentős visszaesés. Mindenképpen érdekes jelenség, hogy míg 2000-ben még 786 millió dolláros nyeresége volt az Apple Computernek, addig a 2001-es üzleti évet már 25 millió dolláros veszteséggel zárta a kaliforniai cég, melynek szinte minden részlege rosszabban teljesített 2001-ben, mint a 2000-es.

Gulfstream V
Azt azonban tudni kell, hogy Jobs mindössze 1 dolláros fizetése nem az Apple Computer rendkívül rossz 2001-es teljesítményének az eredménye, már csak azért sem, mert Jobs 2000-ben is hasonlóan jelképes összegű fizetést vihetett haza. Ezzel szemben mindenképpen említésre méltó az a mintegy 43,5 millió dollár értékű Gulfstream V típusú sugárhajtású repülő, melyet Jobs a jól végzett munkája fejében kapott az Apple-től, és pestiesen szólva az sem semmi, hogy az Apple vezetősége ezen felül 40,5 millió dollárt adott Jobs-nak, mely összeg a repülőgép fenntartási, biztosítási és egyéb költségeinek fedezésére hivatott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #15
  rajtuk már egy európai átszervezés is nagyot dobna
 • Diver #14
  Szerintem jobban menne nekik, ha a powerPC piac szabad lenne, mint a PC piac. Úgyértem lehetne kapni "noname" alaplapot, processzort nem csak apple-t vagy AMIGA-t.
 • Tomcat.no1 #11
  Én is öszintén sajnálom Stevei fiút! :)))))))))
 • braindance #10
  Ösztöndíj.
 • shabba #6
  5.7%, de a 20 is stimmel, mert az ennyi millió részvényt takart. Nem minha számítana, a lényeg az hogy nem fog éhenhalni a Steve bátyó.
 • braindance #1
  De rossz szegénynek. Sajnáljuk együtt.
  Én kábé harmincszorosát kapom annak az egy dollárnak egy hónapban.
  Cseréljünk!