Berta Sándor

Veszélybe kerülhet a Digg jövője

Könnyen lehet, hogy egy link miatt komoly bajba kerülhet a népszerű honlap. Egy kisebb vita miatt ugyanis ismét előtérbe került a linkajánlások kérdése és ez meghatározhatja az egész portál jövőjét.

Mint ismeretes, a Digg oldalán lehetőség van arra, hogy bárki nemcsak írásokat küldjön be, de a tömegek a főoldal kinézetéről, a cikkek sorrendjéről is voksolhatnak szavazatuk leadásával. Amelyik bejegyzés több szavazatot (digget) kap, az kerül előre a népszerűségi listán és elegendő számú digg esetén a főoldalon lesz. Amennyiben elmaradnak a szavazatok vagy túl sokan jeleznek problémát a cikkel kapcsolatban, lemarad, majd végül kikerül a listáról.

A nagy szabadságot adó rendszert sokan a Slashdot utódjának tekintették. Népszerűségét jól mutatja, hogy a regisztrált felhasználók létszáma 2005 októberében meghaladta a 60 ezer főt és a Digg már ekkor napi 500 ezer látogatóval büszkélkedhetett. A látogatószám mára elérte a napi egymillió főt. Akkoriban az egész világon gyakorlatilag Digg-őrület tört ki és persze útjára indult több magyar Digg-klón is.


Kevin Rose, a Digg alapítója

Most azonban az örömbe némi üröm vegyült, ugyanis kedden 13 órakor az internetes platform működtetői - az AACS konzorcium követelésére - eltávolították egy a nagyfelbontású filmeket tartalmazó DVD-k feltörésének folyamatát leíró cikk linkjét. Alig telt el azonban 8 óra és nemcsak a vitatott hivatkozás került vissza, hanem a témát érintő cikkek százainak linkjei is felkerültek az oldalra.

A Digg vezetői kénytelenek voltak engedni a felhasználók nyomásának. A törölt link helyére ugyanis egy új került, miután azt is eltávolították, ismét újabb bukkant fel, végül hivatkozások százai, sőt ezrei jelentek meg. A háború végül az eredeti link újra megjelentetésével ért véget, azonban lehet, hogy a cég vezetői hamarosan már sokkal súlyosabb problémával lesznek kénytelenek szembesülni. A vita ugyanis ismét ráirányította a figyelmet a linkajánlások és linkmegosztások kérdésére.


A főlap tartalmát a felhasználók határozzák meg, és ezrek kattintottak a DVD feltörési hírre

Az AACS konzorcium vezetői vélhetően nem fogadták kitörő örömmel a hivatkozás visszakerülését a portálra és mivel az Egyesült Államokban, csakúgy, mint például Németországban is tilos a törvénytelen tartalmakra mutató linkek elhelyezése, a Digg komoly következményekre számíthat. Az AACS konzorcium nehéz döntés előtt áll: vagy perel és kártérítést követel, ami minden bizonnyal a népszerű oldal végét jelentené vagy szó nélkül hagyja a dolgot. Utóbbi csak presztízsveszteséget jelentene a konzorciumnak, előbbi viszont azt jelentené, hogy a szervezet nemcsak felhasználók millióit haragítja magára, de a Digg-klónokat üzemeltető nagy médiacégek haragját is.

A 180 fokos fordulat és a harcias kiállás ugyanakkor a The Times című brit napilap honlapján megjelent cikk szerint kevés volt ahhoz, hogy megállítsa a rivális honlapoktól induló kritikai hullámverést. "A Digg oligarchái mossák kezeiket és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna" - szól az egyik epés megjegyzés. Van, aki még rövidebben kommentálta az esetet: "Kevin Rose áruló. A Digg egy dög." A világháló közössége tehát egyelőre kivár, a Digg pedig addig is virágzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomsolo #6
    igen
  • Tetsuo #5
    meraz multicég
  • Remetix #4
    A keresők, mint a Google is, mentesülnek a linkelés elleni törveny alól?
  • aaaaa #3
    Ez semmi más , mint a szólásszabadság korlátozása. Ha valakinek valami nem tetszik, mert sérti valakik érdekeit, bűnös gondolattá minősitik, amiről még beszélni sem lehet. "Tövrénytelen tartolom". Miben különbözik ez a cenzúra attól, hogy Kínában tilos bírálni a kormányt. Semmiben.
    Gyakorlatilag bármilyen kritika bármiről többmilliós "károkat" tud okozni.
    Persze az volna a legjobb , ha mindenki tök hülye birka lenne és elfogadna minden ökörséget, amit a szájába rágnak. A végső cél minden bizonnyal ez.
    Amúgy mekkora balhé volt a DECCS körül is, ma meg csak az nem másol le egy css védett DVD-t, aki nem akar.
  • AranyKéz #2
    Mintha számítana hogy pont ezen az egy weboldalon fenn van-e a HD-DVD processing key...

    Egyébként meg undorító, hogy a DMCA és társai miatt a kódrendszerek feltörése illegális lett. Nagyon durva hogy pár pénzéhes kiadónak hatalma van a kriptográfia fejlődése felett.
  • Sturm44 #1
    a TV székház bevétele ehhez képest smafu! :-P