Berta Sándor

Hírek csak jó dolgokról

Háborúk, polgárháborúk, etnikai villongások, éhínségek, katasztrófák, bűncselekmények, gazdasági híradások. Egy amerikai internetes portál most úgy döntött, ezentúl csak jó híreket fog közölni.

Naponta elérnek minket a vadabbnál vadabb, véresebbnél véresebb hírek. Az új oldal célja, hogy egyértelműen pozitív hangulatban távozzanak a hírek elolvasása után az olvasók. Már a portál neve is erre utal, nem véletlenül lett HappyNews.com. A hírek válogatásánál a fő szempont, hogy csak érdekes és mindenképpen pozitív hangvételű írások kerülhetnek ki az oldalra. Vagyis aki gyilkosságokra, terrortámadásokról vagy robbantásokról szóló híreket keres, az a HappyNews.comon ilyeneket hiába is keres, nem fog találni.

A HappyNews.comon leginkább az egészség, a tudomány, a kultúra és a szórakozás területéről származó híreket lehet olvasni. A júliusban indult amerikai oldal egyelőre sikeresnek és népszerűnek mondható, hiszen az átlagos látogatottsága 100 ezer körül mozog, és nem meglepő módon az olvasók hatvan százaléka nő.


Az új oldal abban is különbözik a hagyományos elektronikus sajtóorgánumoktól, hogy nincsenek politikai hírek. Az iraki háború tekintetében is csak a jó dolgokról, például a segélyszervezetek munkájáról vagy adományokról esik szó. Az anyagok összeállításáért 150 önkéntes felel, a hírek többsége az Associated Press hírügynökségtől származik. Egy másik kis csoport minden nap körülbelül negyven érdekes sztorit gyűjt össze.

A HappyNews.com létrehozásának ötlete Byron Reese-től, a PageWise amerikai cég vezetőjétől származik. A szakember már eddig is számtalan, különböző témákban a felhasználóknak tanácsokat adó portált hozott létre. Reese úgy véli, túl sok a rossz eseményekről tudósító hír, ezért megpróbálja a HappyNews.com segítségével helyreállítani a jó és a rossz dolgokról szóló hírek közötti egyensúlyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chewy81 #25
    Háháháá! Ilyen már nálunk is van ám! Csakjohirek.hu. Mondjuk majd kiderül meddig bírják, de geyelőre működik az oldal:)
  • Tetsuo #24
    Ha a cenzúra definiciója ekvivalens a szelektálással akkor télleg minden infógyűjtés cenzúrázott, de ha több szempontból objektív a szerkesztő, esetleg egyetértek ismert szubjektivitásával (pl én, az SG szerk-vel :), akkor ez a 'cenzúra' nem gond.
    A 'szőke nőknek' nem gond a 'hírek' Kiskegyed módú szelektálása. Ennyi.
    Egyébként a hangsúly az 1db-on volt.
    (Pl én olvasok még más informatikai portálokat, fórumokat is, azokkal összevetve az SGt jónak tartom.)
    Pedós, náci, reklám.. -cikk/fórum felügyelet pedig mindenképpen kell.
  • gz8 #23
    Inkább vért adjanak, mint hírt írjanak. Az általuk lehozott anyag egyszerűen borzalmas.
  • TeszteloPontHu #22
    Valamilyen szempontból minden oldal "cenzúrázott". Hiszen a főszerkesztő/rovatvezető dönti el, miről írnak, miről nem, rosszabb esetben pedig a költségvetés. Itt, az SG-n sem olvashatsz minden számítástechnikai hírt, ami egy nap történik, hiszen nincs rá sem kapacitás, sem fizetőképes kereslet.
  • intrex #21
    "Szerintem sem a tunkolós sem a jóhíres oldalakkal sőt egyéb médiákkal sincs baj. Az emberekkel van."

    Nos, ha az emberek alkalmatlanok a média meghallgatására, mert olyan hülyék, akkor ki kell cserélni az embereket. Így gondolod? :)
    Ez olyan dolog mint korábban mondták hogy a szocializmus jó, csak az emberekre alkalmazva nem állja meg a helyét. Tehát akkor rossz. Nem igaz?
  • AgentKis #20
    Szerintem sem a tunkolós sem a jóhíres oldalakkal sőt egyéb médiákkal sincs baj. Az emberekkel van. A Média arra való, hogy azt tegye a parasztok elé amit azok látni szeretnének, (ez is egy piac ugyanis ami kereslet-kínálat alapon megy) mert nekik sok néző kell, hogy megélhessenek a reklámokból. Sajnos a nézők/olvasók maguk gerjesztik ezt a folyamatot, könnyű utána a médiákat szidni. Ilyenek vagyunk mi... (persze nem mindenki, de ez az átlag.)
  • Cat #19
    "A kereskedelmi híradásnál tunkolnak a vérben"

    Nekem kedvencem ezen a téren a havariapress, jelmondatuk:

  • Komolytalan #18
    "nem feltétlenül jó az hogy csaka jó dolgokat látjuk, ismerni kell az élet másik felét is."
    Nem feltétlenül jó az, ha csak a rossz dolgokat látjuk. Ismerni kell az élet másik felét is.
    A kereskedelmi híradásnál tunkolnak a vérben, hogy nőjjön a nézettség, olvasottság, stb. Most jött ennek egy ellenpontozása is. Egyik se tökéletes, de ha már választanom kell akkor inkább jó hírt, mint rosszat. Az hogy politikai eseményekről olvasok, meg látom hogy mi áll háborúk hátterében, ki mennyit lop legálisan az olyan szempontból érdektelen, hogy változtatni úgysem tudok rajta.
  • intrex #17
    Persze nem csak két véglet van. Az egyik, mexokott hírportál hírhajhász módjára a megdöbbentő, rossz, szörnyű hírekből él. A most indult happynews pedig kizárólag a rózsaszín dolgokat közli.

    Egy viszont biztos. A terrorizmus KIZÁRÓLAG a sajtóból él és virul. Ha felrobbantanak egy buszmegállót, a világ összes sajtóorgánuma arról fog beszélni. Ha viszont szinte csak apró betűs hír lenne, különösebben nem is vennén észre, akkor nem érnék el a célukat, nem botránkozna meg a világ, senkinek sem lenne fogalma arról hogy ők robbantghatnak, felesleges pénzkidobás lenne ilyetén módszerekkel harcolni.

    Szóval csak annyit akarok mondani, hogy az egészséges egyensúlyt kéne megtalálni. Persze tudom hogy ez egyáltalán nem olyan egyszerű mint ahogy leírtam.
  • vg #16
    "A londoni olajfinomító-robbanás mekkora hatással van az életedre? Szinte semekkora. Tehát fontos tudnod róla? NEM"

    Pontosan így gondolták a rendszerváltás elötti időkben... Takarodj!