Berta Sándor

Eltérő neműek a weboldalak?

Brit szakemberek ezúttal a weboldalaknak a különböző nemű emberekre gyakorolt hatását vizsgálták. A felmérés eredménye nem igazán meglepő: a férfiak és a nők is másképpen reagálnak a különböző dizájnú internetes portálokra.

Napjainkban már szinte mindenről felmérés készül, legyen szó a felhasználókról vagy az internetezési, vásárlási stb. szokásaikról. A felmérést készítő walesi Glamorgan Egyetemi Üzleti Iskola összesen 32 brit egyetem honlapját vizsgálta meg és a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek az oldalaknak a 94 százaléka férfiorientációjú. Csupán a weboldalak két százalékát hozták létre egyértelműen női esztétikummal.

A tudományos anyag szerint a férfiak főleg a sötétebb színeket és színárnyalatokat, valamint a vízszintes szegélyeket tartalmazó oldalakat kedvelik, míg a nők inkább a színesebb háttérű portálokat részesítik előnyben az internetezéseik alatt, és sokkal jobban szeretik a természetes színeket és színárnyalatokat vagy fotókat, mint a mesterséges illusztrációkat. Szintén figyelemre méltó, hogy a női felhasználók általában a nők által létrehozott vagy üzemeltetett oldalakon érzik magukat otthonosan.

A Netzeitung német internetes híroldal már azt a kérdést pedzegette, miszerint lehet, hogy az internetszolgáltatóknak külön oldalakat kellene létrehozniuk és üzemeltetniük a férfiak és külön portálokat a nők számára. Gloria Moss, a felmérést készítő egyik szakember szerint azonban ez túlzás volna. Csupán arra kellene figyelni, hogy a weboldalak készítői és fenntartói a jövőben egy kicsit jobban ügyeljenek a két nem eltérő esztétikai érzékére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli #39
    De még az a dallam amit a reklámokaban előadnak! Hát attól lehet még idegrohamot kapni. Főleg napotna többször, TV-ban rádióban. Semmit nem állítottak rajta még nem is szép. Az is csak figyelemfelkeltés, de inkább addig leveszem a hangot, kikapcsolom a TV-t!
  • toyotakacsa01 #38
    Azta razsaszin mindenségit. :)
    (csak erős idegzetűeknek)
    http://www.elle.hu/
    http://www.holgyvilag.hu/index.php
    http://www.maximanet.hu/
    http://www.origo.hu/noilapozo/index.html
    http://www.velvet.hu/
  • worldwideweb #37
    Lehet hogy az oldal jobb alsó sarkában volt egy rózsaszín négyzet és azt vették "női orientációjú"-nak.
  • dez #36
    Szerintem nem arról van szó, hogy minden oldalból kétfélét kell csinálni. Csak hogy van ilyen is, olyan is. (Ezt persze eddig is tudtuk.)
  • Luminas #35
    32 oldalt vizsgáltak, ebből 2% volt "női orientációjú". Akárhogy számoltam, ez kevesebb mint egy oldal..
  • KDOG #34
    pályát kéne váltanom. Megvizsgálom a tv hatását aszegény elnyomott nökre :)
    ahhhh na jo lépek... van nekem jobb dolgom is, mint korán reggel az agyamat flehuzni, elmebeteg amerikai felméréseken.
    Amerikaiak csak kocsit tudnak jot gyártani ;)
  • KDOG #33
    T-xy szine pedig messze áll mindenféle designtol. Az egyetlen lényege annaka szinnek az volt, hogy minden többi közül kitünik. Ennyi. És undorito az az egész cég, akárcsak a szinük.
  • KDOG #32
    Nah besz*rás !

    Nekem ez a munkám. Pontossan, hogy grafika. Ez ugy baromság ahogy van. amit itt leirnak szánalmas. Most kérlekszépen, gondoljátok el.
    Fehérnemü boltnak, valaki fém hatásu designt cisnáljon, mert gondolni a férfiakra is ?
    Vagy forditva: autodiagnosztikai eszközökhöz csináljak rozsaszin virágmintás változatot is ? :))) Szerintem nagyon az oldal témája adja meg, hogy milyen legyen a design. Pl perfekt kertigrillezök. Oda egy boldog családra kell utalni, kerti grillezés közben, némi gasztronomiai keveréssel.
    Ezért fizettek ? Hogy erre rájöttek ? Gratulálok !!!! Tényleg állat !

    Nagy a világ állatkertje, csak k*rva alacsony a kerités. Ami meg volt az is aluminiumbol, azt pedig elhordták a c*gányok ! :)

    Ennyi pénzböl inkább adtak volna nekem, meg szegény népeknek.
    Ekkora s*ggeket !
    deflehuzta az agyamat.
  • Esrohnoil #31
    Barátnőm is utálja ezt a színt, pedig tud nőiesen öltözködni. Ez a szín inkább kislányos mint nőies.
  • Esrohnoil #30
    Nekem ettől az még ugyanúgy sz@r RÓZSASZÍN marad.