Berta Sándor

Magyar várak külföldi internetes lexikonban

Egyre több adatot és információt tartalmaz a Koblenz melletti Braubachban található Európai Várintézet várlexikona. Külön öröm, hogy az oldalon immár 18 magyar vár és várrom is szerepel.

"A lexikonban jelenleg több mint 6000 német, osztrák és magyar vár, illetve várrom adatai, fényképei és leírásai találhatók meg" - jelentette ki Reinhard Friedrich, az Európai Várintézet vezetője. Maga az intézmény festői környezetben, a Koblenz városa melletti Braubachban található. A település felett 170 méterrel magasodó Schieferfelsen sziklán áll a gyönyörű marksburgi vár.

A szakember becslései szerint csak Németországban 20-25 000 vár lehet, persze soknak már csak a romjai vagy a legrosszabb esetben az írásos emlékei találhatók meg. Az Európai Unió által is támogatott projekt keretében a kutatómunka kereken öt évvel ezelőtt kezdődött el. A www.ebidat.de honlapon körülbelül egy éve állnak az első adatok az érdeklődők rendelkezésére. Az adatbázisban jelenleg 597 német, 87 osztrák és 18 magyar várról találhatók információk.

Az egyes várak neve alatt megtalálható, hogy pontosan hol (melyik településen vagy minek a közelében, melyik régióban és országban, milyen néven ismertek) találhatók. A nevükre kattintva láthatóvá válik a képük, alaprajzuk, az építésük története, kik voltak a tulajdonosaik. Az objektumadatoknál akár a falak vastagságát és a helyiségek számát is megismerhetjük, megtudhatjuk mire használják őket jelenleg és hogy látogathatók-e, ha igen, ingyen vagy díjazásért cserébe.

Az Európai Várintézetet (EBI) 1999-ben alapította a Német Váregyesülés. Az intézmény munkatársainak fő feladata a várak és lakóhelyiségek kutatása és a megszerzett ismeretek terjesztése. Az adatbázis fő részét az összegyűjtött mintegy 30 000, várakkal és kastélyokkal kapcsolatos könyv és más művek (alaprajz-gyűjtemények, archívumok stb.) adják. Az EBI munkáját egy 30 európai szakemberből álló tudományos tanács segíti.

A jelenlegi, a Culture 2000 európai uniós projekt részét képező program célja a Rajna-Duna Régió várainak feltérképezése, ami azért is fontos, mert számos az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított épület található ezen a területen - elég csak a budai várra gondolni. A cél ennek a kulturális örökségnek a megőrzése, az értékek pusztulásának vagy megrongálódásának a megakadályozása.

Magyarországon egyébként számos honlap foglalkozik a várak és kastélyok történetével. Van oldal, amelynek készítői az erdélyi, van, amelyiké a Börzsönyben található várakat veszik szemügyre, de sok információt találhatnak az érdeklődők a vár.lap.hu, a www.varak.hu és a Várak Magyarországon honlapokon is. Külön érdekesség, hogy a Múlt-kor történelmi portál minden hétvégén közelebbről is bemutat egy adott várat, legutóbb például a Veszprém közelében található Essegvárat ismertették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    Csak az a kár hogy épp várainkból van kevés mind romvár illetve a legtöbbje :(
  • jefferson83 #3
    A cikk címe: "Magyar várak külföldi internetes lexikonban"
  • b10 #2
    kár, hogy már rég van magyar váras oldal: http://www.varak.hu
  • Tetsuo #1
    Fain!