Berta Sándor

Sikeres az amatőr paparazzi­ol­dal

Melyik manhattani étteremben vacsorázik Harrison Ford? Hol vásárol pelenkát Julia Roberts? Merre sétáltatja kutyáját Isabella Rossellini? Számos olyan kérdés, ami nagyon sok embert érdekel. Az ő igényeiket igyekszik kielégíteni egy amerikai bulvároldal.

A Gawker Stalker nem nevezhető hagyományos értelemben vett bulvárlapnak, mivel csak és kizárólag az interneten jelenik meg, másrészt önkéntesek hada működteti. A paparazzisite működési elve egyszerű: bármelyik New York-i lakos ha lát egy sztárt, küldhet a szerkesztőségbe egy e-mailt, amelyben leírja hogy kit, mikor és hol látott, az illető híresség éppen mit csinált, egyedül volt-e vagy voltak a társaságában. Előny, sőt, bizonyos tekintetben elvárás, hogy a leleplező mellékeljen egy bizonyító erejű fotót is.

Akinél éppen ott van hordozható számítógépe, út közben is szörfölhet a neten, és így valószínűleg vethet egy pillantást kedvenc sztárjára. A legtöbbször persze teljesen átlagos, banális dolgokról szólnak az önkéntesek beszámolói. "Láttam Karl Lagerfeldet, amint átment az úton a lassan araszoló kocsik között, pedig a lámpa zöld volt. Ő azonban nem zavartatta magát, még táncolt is az úttest közepén, ettől még inkább megbénult a forgalom. Blézert, egy sötétszürke nadrágot, egy kalapot és egy sálat viselt. A haja jól fésült volt és ápolt." - áll az egyik önkéntes segítő jelentésében.


A sztárok pontos helyzetét is láthatjuk egy térképen

Az érdekes az egészben az, hogy a New York-iak részt vesznek a játékban, holott eddig a metropolisz íratlan szabálya volt, hogy az emberek békén hagyták a sztárokat. Általában ha fel is ismertek egy hírességet, ránéztek, ráköszöntek, továbbmentek és elmesélték az ismerőseiknek. Ennek a kornak azonban úgy tűnik, vége, pedig ez volt az, amiért New Yorkba szívesen mentek a prominensek. Nem kellett attól tartaniuk, hogy elhúzzák a függönyt az ablakon és máris több kamera vakuja villan. David Bowie például ezért szerette különösen az amerikai nagyvárost: bármikor beülhetett feleségével és lányával egy kávézóba és kutya se foglalkozott velük.

Ken Sunshine - aki többek között Leonardo DiCaprio, Ben Affleck és Justin Timberlake szóvivője - botrányosnak és veszélyesnek tartja a weboldalt. "Ez felhívás keringőre. Sok őrült rajongót vagy pszichopatát szabadítanak a sztárokra" - mondta a szakember. Jessica Coen, a Gawker Stalker főszerkesztője szerint viszont, aki ártani akar a hírességeknek, az megtalálja annak módját oldaluk segítsége nélkül is.

A paparazzikat és a bizonyos határt átlépő rajongókat nem csak az Egyesült Államokban, de hazánkban sem szeretik túlzottan a sztárok. Jó példa erre, hogy számos esetben pereltek be a hírességek honi bulvárlapokat, mert szerintük azok megsértették a magánélethez fűződő jogukat vagy valótlan dolgokat állítottak róluk.

Pletykalapokból persze nálunk sincs hiány, de akadnak üdítő kivételek, mint például a Folkkocsma, az első magyar táncházi bulvárlap. Az önkéntes bejelentések szintén népszerűek, a Velvet feljelentő oldala szépen pörög. Mindenesetre egyértelmű, hogy lehet a bulvárportál a tengerentúlon vagy Magyarországon, a pletykákra mindig van olvasói igény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #7
    cool

    főleg a térképes cucc király. ha elég sokan rászoknak a bejelentésekre, akkor még időben is pontos lesz
  • HuAn82 #6
    ez gáz...
  • Cat #5
    mennyi ember nem olvassa végig a híreket...
  • Darth Sith #4
    "Melyik manhattani étteremben vacsorázik Harrison Ford? Hol vásárol pelenkát Julia Roberts? Merre sétáltatja kutyáját Isabella Rossellini? Számos olyan kérdés, ami nagyon sok embert érdekel."
    kinem szarja le?

    "Általában ha fel is ismertek egy hírességet, ránéztek, ráköszöntek, továbbmentek és elmesélték az ismerőseiknek. Ennek a kornak azonban úgy tűnik, vége,"
    ez mekkora parasztság már amit művelnek? Tudtod, és engedélyed nélkül kiraknak rólad infókat, megfigyelnek, folyamatosan közlik a helyzetedet, minden embernek közzé teszik.. Ez kb olyna mintha a titkos szolgálat minden létező eszközzel megfigyelne, majd kitenné az összes infót a netre... Mekkora parasztság már ez...
  • jeva #3
    magyar mentalitassal jobb, mert nekik szarabb ;)
  • vg #2
    Van ilyen magyarban is, asszem a velvet.hu oldalon!
  • Ecology #1
    Ez most egy hír? És ettől most nekünk jobb vagy rosszabb?