Berta Sándor

Digitális várossá alakul Friedrichshafen

A Bodensee partján fekvő város nyerte a T-City távközlési pályázatot, így itt építik ki az egész települést lefedő korszerű telekommunikációs hálózatot. A munkák várhatóan idén ősszel kezdődnek meg.

A Zeppelin Egyetem központi épülete mellett egy futurisztikus üvegépítmény nő ki lassan a földből. "Ez egy ultramodern előadóépület lesz, amelyben az alsó szinteken szemináriumi termek, a felsőkön pedig rádióstúdió és egy videokonferenciákat lebonyolítását lehetővé tevő terem kap majd helyet" - mondta büszkén Eckard Schröter professzor.

A megoldást elkeresztelték Podcast Egyetemnek, amely egyben utalás az elképzelt megvalósítandó oktatási jövőképre is. Amennyiben egy hallgató éppen nem tud részt venni egy órán, elég csak otthon leülni a monitora elé, kiválasztja a megfelelő előadást és már meg is hallgathatja az adott professzor előadását. Az egyetem mindenki számára nyitott, vagyis akár egy érdeklődő állampolgár is végighallgathatja az egyes szemináriumokat. Az egyetem videókon és rádióműsorokon keresztül terjeszti majd a tudást. Az intézmény rádióját a hallgatók tervezik meg.

Egy gimnazista például részt vehet egy másik gimnáziumban lévő előadáson, amennyiben az őt érdeklő kisegítő anyag az ő iskolájában nem elérhető. A Podcast Egyetem a tervek szerint már jövőre megnyitja a kapuit. Azonban maga a nyitott oktatási intézmény is része a közel 60 000 lakosú Friedrichshafen teljes területét lefedő informatikai-távközlési hálózatnak. A program mintegy 80 millió eurót kitevő költségeit a Deutsche Telekom fedezi. Az elképzelések szerint 120 kilométer nagy sávszélességű, akár 50 Megabites adatátviteli sebességet is lehetővé tévő vezetéket fektetnek majd le és kiépítik a HSDPA-hálózatot is.

Azonban a rendszer nemcsak a távközlésben segít majd, hanem az autósoknak a tájékozódásban is. Emellett egy új multimédiás városportált is létrehoznak. Aki például építési munkákkal akar megbízni egy szakembert, annak elég lesz leülnie a televízió képernyője elé és minden részletet megbeszélhet az általa kiválasztott kőművessel vagy szerelővel. Minden lakás gombnyomásra kapcsolatba léphet a városházával, így az ügyintézés jelentősen felgyorsulhat.

A kórházak a betegek adatait, röntgenképeit digitálisan csereberélhetik majd. Természetesen eközben kiemelten figyelni fognak az adatok védelmére is. "Amennyiben egy kolléga hozzáférhet az általunk készített röntgenképhez, az jóval megkönnyítheti például egy súlyosan sérült kéz kezelését" - nyilatkozta Johannes Weindel klinikaigazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    1et értek
  • AranyKéz #1
    Jééé bazdmeg, jó hogy eszükbe jutott a távoktatás, így a 21. század környékén.

    Néhány tantárgyból alig lehet normális anyagot találni a neten, a jegyzet mindig probléma szokott lenni hiányzásnál, szóval ez egyértelmű.

    (Apropó, a tanároknak kötelezővé kéne tenni hogy a könyvüket ingyen letöltésre kínálják az órán résztvevő diákoknak. Nem elég hogy tanít, még pénzeljük is mert nem mondja el a fele anyagot a könyvéből? Hát a lófaszt.)