Specker Balázs

Sok a feleslegesen futó számítógép

Kevin Klustner, az energiafelhasználást szabályzó szoftver fejlesztésével foglalkozó Verdiem vezérigazgatója szerint a számítógépek mára akaratlanul is az üvegházhatás egyik fő okozóivá váltak.

Meglehet, soha nem gondoltunk még bele, hogy PC-nk miatt évente akár 450 kilogramnyi széndioxid is a légtérbe juthat. Az elektromos energia sok esetben széntüzelésű erőművekből érkezik, melyek széndioxidot bocsátanak a levegőbe - írja a CNet. És gyakran mindez teljesen feleslegesen történik.

"A személyi számítógépek által fogyasztott energia harminc százaléka teljesen felesleges, mivel többnyire ilyenkor senki sem ül előttük" - vélekedett Klustner, majd egy IT-vezetők által készített felmérést ismertetett, mely szerint az alkalmazottak sokszor megváltoztatják energiabarát beállításaikat a vállalati számítógépeken, így gyakran az általuk megszabott három perces lekapcsolás előtti várakozási idő tízpercre is megnőhet. Klistner ugyanakkor hozzátette, hogy természetesen vannak területek, ahol létfontosságú, hogy a számítógépek állandóan üzemeljenek. A pénzügyi befektető cégeknél például gyakran órákig tanulmányozzák a képernyőn megjelenő információkat, anélkül hogy hozzányúlnának.

A seattle-i Verdiem azt reméli hasznot húzhat e probléma megoldásából azzal, hogy kiveszi a felhasználó kezéből az energiafelhasználással kapcsolatos beállításokat. A cég Surveyor nevet viselő szoftvere távolról vezérli, hogy a hálózatra kapcsolt asztali gépek és laptopok mikor és hogyan zuhanjanak "energiatakarékos álmukba".

Vannak vállalatok, melyek egészen más oldalról közelítik meg a problémát. A New Hampshire-i Degree Controls olyan érzékelőkből álló hálózatot hozott létre, amelyek felmérik a szerverszoba forró pontjait és odairányítják a hideg levegőt. A cég szerint így a túllégkondicionált számítógéptermek villanyszámlái akár 30%-kal is csökkenthetőek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #38
    :(((

    Hát igen, nagyon jellemző ez a gondolkodásmód... Ha takarékoskodni kell, akkor midenki a kifogásokat keresi és a másikra mutogat, hogy "dehát ez meg az meg amaz többet szennyez, takarékoskodjanak ők..." Csak éppenséggel a szennyezéskibocsájtások összeadódnak, és ha mindenki csak egy kicsit spórolna mutogatás helyett máris jobb volna a helyzet. Nem önmagában a vadászrepülők, nem önmagában a közlekedés vagy a számítógépek a "bűnösök", hanem mindez együttvéve. Az, hogy egy vadászrepülő jobban szennyezi a környezetet, nem ment fel senkit...
  • halgatyó #37
    Elnézést kérek a tisztelt áldozatoktól (az olvasóktól) de az előző két gondolatot le kellett írni, mert ezek a sajtóban el vannak hallgatva, míg a lenti véleményekben írtak szinte a könyökünkön jönnek ki.

    Azt naponta számtalanszor olvashatjuk és hallhatjuk, hogy micsoda pazarlók vagyunk. Hogy pusztul az ózonréteg. Meg hogy a Föld energiafogyasztásának 80%-át a lakosság 10%-a használja fel, stb.. stb.. bla... bla... blaaaa....

    Egyszer már rendet kellene tenni a sajtót irányítók fejében, meg azokéban is. akik komolyan veszik a rengeteg hazugságot, és elfogulatlannak tartják a ngyon erősen egyirányú sajtót.

    Ugyanis: az igaz, hogy ha csak kizárólag fosszilis energiaforrásokban gondolkodunk, akkor az emberiségnek bizony vissza kellene térnie a középkor életszínvonalára és fogyasztására.

    Csakhogy a Föld óriási mennyiségű energiát tartalmaz, csak éppen nem olajat. A Föld kérge (bazalt, gránit) tonnánlént 4 gramm uránt és kb. 10 gramm tóriumot tartalmaz, továbbá ennél jóval nagyobb mennyiségű nehéz elemet, amelyek évMILLIÁRDOKRA ellátnák a teljes emberiséget (10 milliárd fő) a jelenlegi USA életszínvonalon.

    Hasonló nagyságrendű energia van az óceánokban (2,2*10^9 km3) található könnyű elemekben. A Hold és egyéb Földön kívüli He-3 és essetleges egyéb energiaforrásokat most ne is említsük.
  • halgatyó #36
    Ez a jelenség nekem sem tetszik.

    Csak nehogy azt higye valaki, hogy az autózás folyamatos szapulása (ami a sajtóban megy) és az autósokba (dolgozó középosztály) való napi 10 belerúgás majd megoldja ezt a helyzetet. Dehogy oldja meg! Csak még súlyosbítja.

    A következő hosszú mondatot rész-gondolatonként sorokba tördelem és megbajuszolom, hogy világosabb legyen:
    -Ha a közlekedés OKAINAK feltárása és lehetőség szerinti orvoslása HELYETT
    -az autózás, mint következmény betiltása, megnehezítése, ellehetetlenítése történik meg,
    -akkor pont az a dolgozó középosztály sérül,
    amelynek a vállán van az ország (bármely ország) gazdasága, társadalmi rendje, sőt értékrendje, erkölcse, mindene!

    -Ha a környezetvédelmet monetáris eszközökkel próbálják KIERŐSZAKOLNI (manapság ez az általános gyógyszer: a "piac", a monetarizmus),
    -akkor tovább növekszik a társadalom pénz szerinti rétegződése,
    -tovább növekszik a pénzzel rendelkezők és a pénzzel nem rendelkezők közötti különbség
    életminőségben, élet-lehetőségekben.
  • pemga #35
    Csak azért, hogy valamit letölts nem kell bekapcsolva hagyni a gépet. Létezik olyan eszköz, ami ezt is tudja, géptől függetlenül. Pl. Asus WL-500gp, vagy WL-600. De biztos van számtalan más cucc is.
  • halgatyó #34
    Nem az aksi lemerülése okozza. ugyanis fél órát símán elüzemel 220V nélkül, ha szükséges. De normál helyzetben mindig 220V-ról megy a gép, és eközben mutatja a transzba szállást.
  • Cleawer #33
    Sztem az Ausztrál tehenek többet ártottak az ózonpajzsnak ,mint mi duruzsoló gépeink...
  • concrete #32
    " számítógépek mára akaratlanul is az üvegházhatás egyik fő okozóivá váltak."

    ennyi erővel;

    mára a főzés, és közülük talán leginkább a teafőzés az üvegházhatás egyik fő okozójává vált

    aki teát iszik (vagy netán eszik) a föld és a világ ellen van
  • Sith #31
    Akár lehetne a winben is egy negyedik ikon a hibernálás mellet... letöltés üzemmod? vinyo proci memoria persze mindegyik éppenhogy csak minden más kikapcsolva... kiváncsi lennék hogy igy menyit fogyaszt egy gép
    Sulihoz és későúbb a munkához igaz ami igaz jól jön ha ismeri és tudja használni a progikat s sajna nem hiszem hogy az ösztöndíjból bárkinek is fussa a sokszámjegybe kerülő progira
    (tudom tudom maradjon bent a suliban a gépteremben vagy valami..) :)
  • Lame #30
    Ez ott is igy van ahol en dolgozom. Egesz heten egyfolytaban megy par gep, monitoral egyutt.
  • Gerygrey #29
    A személyi számítógépek által fogyasztott energia harminc százaléka teljesen felesleges, mivel többnyire ilyenkor senki sem ül előttük
    Ez hülyeség, attól hogy nem ülök ott, még lehet hogy a gép dolgozik (letöltés, renderelés, defrag, akármi)
    Mondjuk ki lehetne dolgozni egy olyan módszert, ha nem használom a gépet, csak pl torrent megy rajta, akkor lehessen kikapcsolni a videokártyát és alacsonyabb, 2-300 MHz-en járatni a procit, így megspórolva némi energiát.

    Mint mondtottam volt kényszeres letöltők... a hozzászólásomban is írtam hogy nem ép létszükséglet dolgokat töltenek lefelé s nem pld tervező progikat
    Aki tervezőprogikat tölt le és úgy hogy az létszükséglet, az csúnya dolog :) Viszont Magyarországon a rendkívül szar upload sávszél miatt inkább kényszeres feltöltésről lehet szó, például a Chello Classic-ommal hiába jön le 50 perc alatt 700 mega, mert több óra mire visszaosztom hogy torrenten megmaradjon a jó arányom.