Gyurkity Péter

Microsoft - újabb fellépés a kalózok ellen

A szoftvercég ezúttal azon cégek ellen készít elő pereket, amelyek az oktatási intézményeknek szánt Windows és Office szoftvereken adnak túl busás haszonnal. Redmond eközben enyhít Vista licencfeltételein.

A friss beszámolók szerint a Microsoft a legújabb körben összesen 9 bírósági pert indított és több mint 50 üzenetet küldött ki, amelyek hasonló perekkel fenyegetik a kétes üzelmekben résztvevő cégeket. A fő célpont ezúttal azon vállalkozások csoportja, amely az oktatási intézményeknek szánt operációs rendszerek és irodai szoftverek értékesítésére specializálódott, busás haszonnal adva túl az akadémiai programok részeként megjelenő példányokon.

A pereket természetesen az Egyesült Államokban indították, ám ezek nagy része külföldi, elsősorban közel-keleti cégek ellen irányul. Példaként említik Jordániát és a régió többi országát, amelyekben több ilyen egyén, illetve csoport tevékenykedik. Az érintettek - valódi kilétüket elfedve - viszonteladóként jelennek meg a piacon és amerikai kereskedőknek továbbítják a szoftvereket, akik azután (szintén jelentős profittal) a hazai felhasználók között értékesítik azokat. Az üzletben tehát amerikai cégek is alaposan benne vannak, amelyek ilyen kitérőkkel szerzik be újra a külföldre kivitt példányokat és adják el ezeket a belföldi piacon.

Az egyik ilyen tevékenységgel vádolt cég, az EdirectSoftware.com, máris beleegyezett az 1 millió dolláros kártérítés megfizetésébe, cserébe a Microsoft lezárja a bírósági pert. Mások a fenyegető levelek hatására ígéretet tettek az üzelmek beszüntetésére és a "Student Media" jelzéssel ellátott példányok átvételének megtagadására.

A szoftvercég eközben a Vista vállalati változatának licencfeltételein enyhít, hogy vonzóbbá tegye azt az ügyfelek körében. A hivatalos oldalon közzétett rövid interjúból kiderül, hogy a virtualizáció fokozott terjedésével megváltozó körülményeknek igyekeznek eleget tenni, itt ugyanis többé már nem feltételezhető, hogy a teljes rendszer (konfiguráció) egyazon helyen megtalálható. Előfordulhat, hogy a háttértároló egy adatközpontban kap elhelyezést, míg a gép maga egy másik épületben, a dolgozó asztalán foglal helyet - ezt a megoldást például eddig nem támogatta a Vista Enterprise licencelése. Ezzel nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kormányzati és nemzetbiztonsági hivatalok igényeinek is jobban megfelelnek, ami szintén kedvező lehet Redmond számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #5
    Hmmm... Most csak én vagyok a hülye, vagy rosszul élnek az emlékeimben több mint 10 évvel ezelőtt hasonló felépítésű céges gépstruktúrák?
    Vagy a proper 16 pl nem csak terminál volt kb 15-18 éve, és nem használták a véradóban is, hasonló jellegű hálózatokkal?
    Idejében eszmélnek, mint mindig... :)
  • WinfIlka #4
    Szerintem mindenkinek jó, ha fellépnek a kalózkodás ellen (persze leginkább azzal, hogy technikailag egyre nehezebbé teszik -a lakatnak mindig több visszatartó ereje van, mint az esetleges büntetésnek).
  • turul16 #3
    Ha vesz valaki egy bika gépet (pl. két procival), azon futatt kiba. drága MS cumókat, és vesz pár olcsó (terminált) gépet(egy magos) pl. 5 öt (Akkár vinyó nélkül, ha a win tud ilyet), akkor hány licenset kell vennie ? XP+Office2003 ill. Vista+Office2007 esetében?
    És mondjuk 10 alakalmazotja van aki időnként a géphez ül.
    ??
  • AgentKis #2
    Eztafajtát nálunk is nyomják mezőgazdasági termékekkel (pl. krumpli) és energiahordozókkal (pl. földgáz) papíron kiviszik majd behozzák (ténylegesen persze nem mert az költséges), és mivel import a cucc, jó drágán lehet adni.
  • mousee #1
    "Előfordulhat, hogy a háttértároló egy adatközpontban kap elhelyezést, míg a gép maga egy másik épületben, a dolgozó asztalán foglal helyet - ezt a megoldást például eddig nem támogatta a Vista Enterprise licencelése."

    Ezt de hülyén csinálták meg :)