Gyurkity Péter

Kalózok támogatásával vádolják a Google-t

Egyes szórakoztatóipari vállalatok azzal vádolják a keresőcéget, hogy bizonyos esetekben maga is támogatja a szoftverkalózokat, a reklámbevételek növekedését remélve a forgalomtól.

A Wall Sreet Journal értesülése szerint tucatnyi neves vállalat fogott össze annak érdekében, hogy politikájának módosítására kényszerítsék a Google-t, szerintük ugyanis előfordul, hogy az illegális filmek terjesztését maguk is erősítik a forgalom felduzzasztásával. Az internetes oldalakon megjelenő hirdetések révén ez a keresőcégnek is érdekében áll, az már más kérdés, hogy mindez valóban megéri-e számukra, hiszen nagyon is ismerik a kiadók és filmstúdiók hozzáállását.

A csoport tagjai között olyan óriások is megtalálhatók, mint a Sony, az NBC, a Time Warner, a Walt Disney, a News Corp., vagy a Viacom. Közös beadványuk szerint néhány esetre még tavaly derült fény, amikor is két terjesztő vallomásából arra a következtetésre jutottak, hogy az illegális másolatokat kínáló portálok forgalmát maga a Google is igyekezett növelni. Ily módon megugrott az oldalakon felbukkanó reklámok, hivatkozások látogatottsága, mondhatni, mindenki jól járt. Egészen pontosan azzal vádolják a keresőcéget, hogy hirdetéseket értékesítettek a két illetőnek, ezt követően pedig szoros kapcsolatban álltak velük, jóllehet nagyonis tudták, hogy miben utaznak.

A Google időközben ígéretet tett arra, hogy változtat eljárásán, a jövőben elkerülendő az esetlegesen vitás eseteket. Ez azonban nem nyugtatta meg az említett cégeket, amelyek komoly biztosítékokat akarnak arra nézve, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő. Egyes források szerint ismét lehetőségként merült fel, hogy a szórakoztatóipari nagykutyák saját videómegosztó portált indítanak, erről azonban eddig semmilyen részlet nem szivárgott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #9
    Ilyen oldalaktól spamet is kaptam párat. Pl vistát árulták olcsón meg még egy rakás programot. Az oldal egész profi volt, persze azért gyanús volt, hogy csak letölteni lehet és a licence kérdésről még a faq-ban sem esett szó ;-)
    Online csak megbízható és ismert helyről érdemes venni bármit is...
  • bakagaijin #8
    imho telefonon nyomják, minek kimenni. Ha minden igaz akkor kulcsszavakhoz nyomják. Ezt a sales mennyiséget nem én találtam ki, hanem a CEO-ja mondja ebben a műsorban.

    Egyébként van egy vicces cikk a [url=http://blog.wired.com/music/2007/02/riaa_to_launch_.html]Wired-en, miszerint a riaa akar indítani egy elrettentő weboldalt a futó pereiről. Azon filóznak, hogy mivel a weboldal még nem indult be ezért a név-hoster oldala látszik gugli-hirdetésekkel, amely hirdetések közül sok pont olyan mint amit a riaa kritizál. Szóval a riaa vajon ezen logika alapján felelősségre vonja-e saját magát, hiszen az ő tulajdonában álló oldal is reklámozza az illegális tartalmat...
  • aDannyBoy #7
    googlenek nem nagyon vannak értékesítői (mármint hirdetés), mert automatizált az egész. Gondolod, ha látsz ilyen kőműves vagy vízvezetékszerelő hirdetéseket, ahhoz kiment egy Google értékesítő? :D

    olyanok vannak, akik a nagy partnereket hajtják, de abból sem annyira sok, mint mérnök/programozó.
  • bakagaijin #6
    Hát igen, több értékesítője van mint programozója (ezt a 60 Minutes guglis különszámában mondta az egyik managga-emberük, még a Google Earth megjelenése előtt). Ráadásul N országba ad el hirdetéseket, mivel ez a fő bevételi forrásuk. Vajh a médiatörvény arrafele mit mond? Felelős a megjelenítő újság, tv-csatorna a hirdetésért, amit leközöl? Kétlem...
  • Gerygrey #5
    Erre a legjobb példa a Blikkben megjelenő "ismerkedős" hirdetések. Nyílt prostitúció, mégsem tesz ellene senki semmit...
  • Feriboy #4
    Az ad fel hirdetést a googleben (pontosabban az adwords program keretében) aki csak akar!! Rengeteg hirdetője van a google-nek, lehetetlenség ellenőrizni az összeset. A google egyáltalán nem támogatja a warezt.
    Egy hirdetési újságban is bárki feladhat hirdetést, aztán ha vmi illegálisat csinál a hirdető akkor se az újságot b@szogatják...
  • silanor #3
    A google fele warez tamogatasba sajnos en is beleestem. Egy google ad-en volt hirdetve egy software elado ceg weboldala. Az eredeti arnal kb 15-20%-al arultak olcsobban. De azert elotte beszeltem a megvasarolni kivant software gyartojaval, hogy ez legalis-e. Nah nem az volt :( Majdnem beszopt@m.
  • immovable #2
    Muhahaaaa
    WAREZ förevör
  • AranyKéz #1
    Mi a büdös kurva istenért támogatná a másolókat? Egy rakat másik helyre lehetne reklámot tenni, a bevételben nem lenne különbség és nem is kockáztatna semmit.

    Egy újabb haszonszerzési próbálkozás a kiadók részéről, nem más.