MTI

Elektronikus hadviselés indul Irakban

Az amerikai szárazföldi hadsereg latba fogja vetni az elektronikai hadviselést is annak érdekében, hogy megakadályozza iraki ellenségeit mobiltelefonjainak és más távközlési eszközeinek használatában.

"Mostanáig nem nagyon aggasztotta az amerikai szárazföldi hadsereget, hogy az ellenség rádiófrekvenciákat használ belső kapcsolattartására, tetteinek összehangolására, de változik a helyzet" - mondta washingtoni sajtóértekezletén Laurie Buckhout ezredes, az elektronikai hadviselésre szakosított hadosztály parancsnoka. "A rádiófrekvenciák skálája teljesen nyitott, s az ellenség ezt könnyen kihasználhatja. Uralnunk kell ezt a skálát, hogy ellenőrzést gyakorolhassunk fölötte" - mondta.

A szárazföldi hadsereg hozzáállásának megváltozása nyilván összefügg az amerikai csapatok Irakban tapasztalt nehézségeivel. Olyan felkelőkkel kell megküzdeniük, akik jól ismerik a terepet, s mobiltelefonjaik és más távközlési eszközeik használatával roppant mozgékonyan tudják előkészíteni és végrehajtani támadásaikat az amerikai katonák ellen. Különösen nagy előnyt biztosít számukra ez a helyzet Bagdad és más nagyvárosok sűrűn lakott negyedeiben.



Nehezíti a helyzetet, hogy nem használhatók ezekben a körzetekben az elektronikai hadviselés hagyományos eszközei, hiszen úgy kell zavarni, illetve lehetetlenné tenni az ellenséges kommunikációt, hogy közben ne zavarják a nagyváros mindennapi életét, az iraki katonák és rendőrök, a mentők, a taxik, a tűzoltók munkáját és a jó szándékú iraki állampolgárok kapcsolattartását. Ezért nem használhatók olyan eszközök, amelyek mindenféle kommunikációt megzavarnak vagy lehetetlenné tesznek egy adott körzetben. Olyan eszközök használatára van szükség, amelyek "sebészi pontossággal" célozzák meg az ellenség távközlési csatornáit, és közben nem zavarják a többi rádiófrekvenciát - hangsúlyozta az amerikai ezredes.

Az amerikai szárazföldi hadsereg fejleszteni kívánja képességeit e téren. Fejlett szoftverek alkalmazásával próbálja pontosan bemérni a terepen az ellenséget, és úgy hatástalanítani annak kommunikációs vonalait, hogy ne ártson vele a szövetséges iraki erőknek és az iraki civileknek - hangoztatta Buckhout ezredes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #16
    Ja hogy az energiacégek mostanában rááltak az alternatív energiákra? és Bush a fegyvergyártó cégeken kívül ezekkel van jó haverságban? Csak nézd meg hol dolgozott amikor apuci volt az elnök...
  • sathinel #15
    szerintem másra megy ki a játék. Ez csak az elterelés. Nézd meg hogy a Bush kormányzat az elternatív energia fejlesztésére pénzt ad a cégeknek, ill aki ilyet vásárol az adókedvezményt kap, vagyis nem fizet. + a cégek is ugyanúgy pénzt + kedvezményeket kapnak akik ilyesmit fejlesztenek ki.
  • BCs design #14
    ha nem hoznábe a többszörösét mint amennyit költenek a katonásdira híd el az amcsik soha nem mentek volna oda
  • Siluro #13
    Véleményem szerint igazából nem is akarják megoldani ezt a problémát. Ha végső megoldást keresnének akkor bevetnék azokat az egységeket és szabadkezet adnának azoknak akik erre lettek kiképezve: a terorizmus felszámolására. Egyelőre sajnos ott tartunk, hogy ez a fejeseknek nemnagyon áll érdekükben.
  • AgentKis #12
    Nagyon nagyot cumiznak az amik a kicsi bussal együtt ebből az egész iraki cirkuszból.... Asszem ilyen drágán még sosem vettek olajat, amennyibe ez kerülni fog majd nekik...
  • Sith #11
    Épenséggel nem a lehalagaásról van szó hanem arról hogy a napi x 1000 hivás közül szürjék ki azt a párat ami őket érdekli
    kódolás stb még csak tovább bonyolitja a dolgokat
  • juzosch #10
    Hát ha ott is GSM rendszer van akkor nincs nehéz dolguk. Azt nem túl bonyolult lehallgatni.
  • Tetsuo #9
    Irónia volt, gondolom..
  • sathinel #8
    Nem teljesen igaz. Az iraq-i tankok közé is lőttek zavaró valamiket, és mindenhol csak amcsi zene szólt, vagy sistergés. Ők meg közben tudtak komunikálni. A városi lehalgatásokról meg a telefonvonalak blokkolásából szerintem otthon már jelesre viszgáztak. Nagytestvér figyel!
  • kvp #7
    Mivel az iraki harcosok civilek ezert civil felszerelest hasznalnak. Ezt nem lehet ellenorizni es nem lehet szelektiven blokkolni. Az egyetlen megoldas az lenne ha valos idoben halgatnak az osszes mobiltelefonbeszelgetest es moderalnak az sms-eket. Mindezt egy olyan nyelven amit a katonak tobbsege nem ert. Ha az egesz cellat blokkoljak, akkor nem tudnak rajtautni senkin, ennyi erovel ropcedulat is dobalhatnak az akcio idopontjarol es helyerol. Egy civil tarsadalom ellen nem lehet katonai ezkozokkel harcolni csak ha a teljes megsemmisitese a cel. Ugyanezen a civil ellenallason buktak el annak idejen az amerikai fuggetlensegi haborut az angolok.