Berta Sándor

Mobil partnerkereső rendszerek

A partnerkereső cégek már a XXI. századi technikákat is felhasználják szolgáltatásaik reklámozására és kibővítésére. A GPS- vagy a Bluetooth-technológia alkalmazásának célja az egyedülálló férfiak és nők összeboronálása.

"Az álomnő talán csak néhány méterre van Öntől" - próbálja meg felhívni a hirdetéssel a magányos férfiak figyelmét az új partnerkereső lehetőségekre a Proxidate nevű cég. A vállalat a Bluetooth-technológiát használja fel az egyedülálló férfiak és nők összehozására.

A megoldás egyszerű. Amikor közeledünk egy a cég nyilvántartásában szereplő személyhez és ő megfelel megadott paramétereinknek, akkor mobiltelefonunk kijelzőjén felvillan egy BLING felirat. A módszer sajnos csak akkor működik, ha az illető 15 méteres körön belül van, ennyi ugyanis jelenleg a Bluetooth-technológia hatótávolsága. A készülék képernyőjén a felirat felvillanása után megjelenik az adott személy fényképe és adatai is.

A szolgáltatás igénybe vételéhez csupán a Proxidating nevű szoftvert kell feltelepíteni a mobiltelefonra, majd elkészíteni a fényképünket, létrehozni profilunkat a legfontosabb adatainkkal és kitölteni egy szöveges fájlt a partnerre vonatkozó elképzeléseinkkel. Ezután nincs más dolgunk, csak várni. Amennyiben két Proxidating-felhasználó közeledik egymáshoz, a rendszer azonnal jelez.


Szakemberek szerint azonban meglehetősen kicsi az esélye, hogy így bárkit is találjunk. Ugyanakkor ez a megoldás beválhat egy konferencián vagy egy kiállításon, ha például egy adott téma szakértőjét vagy egy cég képviselőjét keressük. A Peepsnation nevű amerikai program hasonló elven működik, ám az érdeklődési területek alapján próbálja meg összehozni az embereket. Ha két hasonló érdeklődésű személyt talál, jelez és igyekszik összepárosítani őket. Ehhez a szoftver a Globális Helyzetmeghatározó Rendszert (GPS) használja.

Hasonló megoldáson dolgoznak a Motorola szakemberei. A vállalat kutatói által fejlesztett program nem csak a személyek közelségét, de mozgását is képes érzékelni és jelezni. A Motion Presence szoftver segítségével látható, ha egy a kontaktlistánkon szereplő férfi vagy nő a közelünkben van vagy mozog. Persze a megoldás nem csak a partnerkeresésben lehet jó. Szülők például így megtudhatják, hogy a gyermekük éppen mozgásban van-e, hazafelé tart vagy csavarog.

Ezek az alkalmazások egyre népszerűbbek és számos cég gondolkozik a bevezetésükön. "Legkésőbb 2007-ben, mikorra az IP-alapú szolgáltatások meghódítják a mobilvilágot, már biztos, hogy lesznek ilyen rendszerek nálunk is" - nyilatkozta René Bresgen, a T-Mobile szóvivője. Persze adatvédelmi szakemberek szerint a legfontosabb a biztonság. A szolgáltatóknak meg kell bizonyosodniuk afelől és állandóan ellenőrizniük kell, hogy a programok által használt adatokhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá. Különben könnyen örömből ürömbe fordulhat egy találkozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ryuuzaki #2
    Ez egy jó, új alternatív kémkedési módszer...
    Bravó!
  • KDOG #1
    nemrossz ;)