Berta Sándor

Robotok lesznek a mobiltelefonok?

A kutatókat egyre többet foglalkoztatja, hogy néhány év vagy egy évtized múlva vajon milyenek lesznek a mobil készülékek. Nos, egy dél-koreai tanulmány készítői tudni vélik a kérdésre adott választ.

A mobiltelefonok a mindennapok részévé váltak. Elmúltak azok az idők, amikor még megnéztek valakit, ha az utcán telefonált. Mára a mobil készülékeken az emberek komoly szociális kapcsolatokat ápolnak, nem ritkán szerelmek szövődnek és szinte elengedhetetlenek a rokonokkal, a munkatársakkal vagy az ismerősökkel való kapcsolattartásban. A gyártók szinte havonta ontják az újabb készülékeket. Így egyre gyakrabban merül fel a kérdés: merre tovább?

Dél-koreai szakemberek megpróbáltak válaszolni a kérdésre. Véleményük szerint a mobiltelefonok néhány éven belül robotokká válnak, amelyek szükség esetén feltöltik önmagukat, külön kimutatják a telefonhívásokat és a felhasználók reakcióit illatokkal erősítik. A legtöbben olyan készülékekről álmodnak, amelyek az általuk használt intelligens szoftverek révén együttérzővé válnak a tulajdonosukkal. A dél-koreai kutatók új utakon indultak el, szerintük a mobiltelefonok hamarosan ki fogják tudni számítani az emberek reakcióit egy adott telefonhívásra, képesek lesznek egymástól megkülönböztetni a különböző hívótól származó beszélgetéseket, amelyeket még illatanyagokkal is erősíteni fognak.

S hogy mindez már korántsem csak a jövőben lehetséges, azt jól bizonyítja a dél-koreai Soonchunhyang Egyetem munkatársai által kifejlesztett Cellular Phone Robot (CPR) nevű eszköz, ami leginkább abban különbözik a hagyományos társaitól, hogy önmagától közlekedik a lakásban és a tájékozódásban RFID azonosítóchipek segítik. Adott esetben magától megtalálja a feltöltőjét és ha hívás érkezik, megkeresi az előfizetőt.

A telefonhívások közben a CPR méri többek között a pulzusunkat és a bőr elektromosságvezető reakcióját, hogy így állapítsa meg az adott telefonhívás közbeni érzelmi állapotunkat. A végeredményt a készülék hozzárendeli a hívó telefonszámához, hogy bármilyen hasonló esetben felkészítsen bennünket az újabb hívásra.

A szívünknek kedves, idegesítő, illetve félelmet keltő hívókat a telefon különböző módon jelzi ki. Egyrészt vibrációval, vagy az adott érzelmi állapotnak megfelelő érzelmi jelek táncával, illetve illatanyagokkal. Utóbbi esetben a rendszer a hívót 12 különböző illattal különbözteti meg, akit utálunk, annak a hívásánál például rendkívüli büdöset fogunk érezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • 59th LeFty #19
  Valami olyat képzelek el mint ami a Lost in Space c filmben volt ennek a csajszinak: http://i.imdb.com/Photos/Ss/0120738/fcstil_1127.jpg
  Naplózza az egész életed. Videophone, stb. meg ami kell egyben.
 • raingun #18
  Hát a tamagocsira is azt mondta az ember hogy hülyeség, mégis menyien rákattantak...
 • kvp #17
  Ezt mar valaki mas kitalalta, joval korabban :-)

  A reszletes magyarazot a link okarol a 'cast' felirat alatt talalhato...
 • spydee #16
  Aranyos lesz, ahogy mérgesen belerúgsz (mert dühös vagy valami miatt, vagy mert a lábad alatt sertepertél a kis szemét)a "robofonba"...és ahelyett, hogy a falnak csapódna és széttörne, szépen ejtőernyőt bont és belandol a sarokba sértődötten...:))
  csipog kettőt-hármat mint artudittu és nyom egy bosszú bűzbombát.
  * * *
  Így is annyi illat/szag vesz körül minket, azért hogy elnyomjuk az emberi bűzt/illatot, hogy már sok lenne ha a gépek is ontanák magukból a "kedvünkért".
  Ha a telefonba ilyen kerül akkor pikkpakk a mozikban/TV-ben is lesz szagosfilm.
  >zenés táncos filmnél: exstasy-t, kokaint spriccel,
  >western-nél és középkorban játszódó: mosdatlan testszagot és tehéntrágyaszagot,
  >akciónál, kriminél: lőporszag,
  >a Vészhelyzetnél: friss vér és kiontott bél szag...stb.
 • M0rph3u5 #15
  1:ülök a tárgyaláson és a mobilom telefingja a termet...
  2:mi van ha a mobil vírusok ezentúl nem lefagyasztják a mobilt, hanem a fél világ mobilja 1szerre elengedi a galambokat
  3:a végén majd lesznek mobil-pszihiáterek, akik a felhasználók által depresszióba sűllyedt mobilokat kezelik a mobil-ideg-klinikán...
  4:ezek után, ha nekem lenne ilyen mobilom, az öngyilkos lenne...:D:P
 • eax #14
  Azt tudom, de tokeletes PDA-telefonnal meg nem hozott ossze a sors. A HTC athena pl. egesz jonak igerkezik, csak az meg bazi nagy (viszont muholdas kommunikaciot az sem tud, es pl. fuel cell sincs benne... :) ).
 • Yossarian #13
  nekem a sok csilivili cucc helyett inkább egy tanítható TV távirányítót tehetnének bele...
 • Tetsuo #12
  ilyenek a PDAk..
 • smv #11
  Nekem leginkább egy SE P900-ashoz hasonlo mobil kellene, de ezek megfizethetetlenek, a P900 meg már nem mai gyerek... (Ráadásul csak használtan lehet beszerezni, és még úgyis 45 körül van atomkarcosan)
 • Tripax #10
  Szerintem ez már részleteiben előttünk van.