Berta Sándor

Dániában debütált az első UMA-szolgáltatás

Már hivatalosan is elérhető a TeliaSonera dán mobil szolgáltató Unlicensed Mobile Access (UMA) nevű szolgáltatása. Mindez azt jelenti, hogy a világon először Koppenhágában telefonálhatnak a mobil előfizetők akár a WLAN-hotspotok segítségével is.

Az UMA előnye, hogy az előfizetők ingyen kezdeményezhetnek telefonhívásokat a WLAN-hotspotok segítségével a mobil hálózatokba és viszont. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez jelentős bevételkiesést jelent mind a vezetékes, mind pedig a mobil szolgáltatók számára is. A TeliaSonera vezetői jelezték, hogy amennyiben kedvezőek lesznek a tapasztalataik, úgy mindazon országokban is elérhető lesz az UMA-szolgáltatás, ahol a vállalat jelen van.


A hotspoton át telefonálás radikálisan csökkenti a telefonköltséget

A TeliaSonera jelenlegi Home Free nevű csomagjában bárki egész hónapban telefonálhat összesen 20 euró értékben, ráadásul az új előfizetők még egy vezetékes és egy mobil telefonszámot is kapnak. Az adatok és a szövegek átvitelére egyaránt használható akár a WLAN- és a Bluetooth-technológi és az ügyfelek az adott esetben a mobil és a WLAN-hálózat közötti átváltásból, átirányításból semmit sem vesznek észre. A hívás akkor sem szakad meg, ha például a hívó vagy a hívott fél otthagyja az addig használt WLAN-hotspotot, hanem a rendszer egyszerűen átvált a mobil hálózatra.

A piacon már kaphatók az első UMA-kompatibilis készülékek. Jelenleg a kínálatban Nokia, LG, Samsung és Motorola modellek találhatók. Mint ismeretes, a Nokia ráadásul a múlt hónapban Oulu városában már megkezdte az UMA technológia két hónapon át tartó tesztelését, ott a résztvevők Nokia 6136-os készülékeket kaptak. A TeliaSonera mellett további cégek, így a British Telecom, a Telecom Italia, a France Télécom és az Orange is jelezték, hogy az év végéig beindítják hasonló szolgáltatásukat. Az UMA-hálózatok kiépítését vizsgálják ezenkívül az Egyesült Államokban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    ez csak a hálózatot biztosítja - ha egyébként is tudsz netezni, akkor biztosan, ha pedig nem, akkor nem.
  • HUmanEmber41st #2
    és netezni is lehet rajta??? mert a ez lenne a lényeg..
  • junior117 #1
    a nokia reklám :)