Napi Online

A Google vezetői a net legbefolyásosabbjai

Az internet új felhasználási módjainak megalkotói vannak többségben azon a listán, amelyet a PC World állított össze a világháló legbefolyásosabb embereiről.

Az internet a világ boldogabbik felén élő emberek nagy többségének életét befolyásolja közvetlenül vagy közvetve, de nagyon kevesen vannak azok, akik komoly hatással vannak a világhálóra, illetve annak felhasználási lehetőségeire. A PC World 50-es listát készített ezekről a vállalkozókról, gurukról, amelyen végül is 62 név szerepel, mert bizonyos cégeket sziámi ikrekként irányítják kitalálóik. A lista első helyezettje máris trió: Eric Schmidt, Larry Page és Sergey Brin, a Google vezetői. Hárman együtt 33 milliárd amerikai dollár készpénz boldog tulajdonosai, amit a semmiből felépített vállalkozásukkal kerestek meg.

A Google a világháló domináns keresője, maga a kifejezés - "Megnézem a Guglin" - gyakorlatilag eggyé vált az információszerzés domináns formájával, azaz a Google közszóvá vált. A cég újabban az internetes hirdetés új formájának feltalálásával, a keresési kulcsszavakhoz kötött reklámokkal kaszál, és tavaly megvette a YouTube videoletöltő site-ot, amivel megszerezte az uralmat a legújabb divat felett. Ha megvalósul az asztali számítógépek szövegszerkesztő és táblázatkezelő programjait helyettesítő, a távolról igénybe vehető szolgáltatással kapcsolatos tervük, akkor a Google a világháló domináns cégévé válhat.

A második helyezett egy régi motoros: Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. A számítástechnika egyik gurujának számító szakember az iPod zene- és videolejátszóval, valamint az iTunes online-áruházzal megteremtette a zene- és videoletöltés legális formáját. A nemrégiben bemutatott iPhone-nal mindennapossá válhat a mobil-internetezés, a telefon, a világháló és a mindenféle letöltések egysége.

A harmadik helyen Bram Cohen, a BitTorrent fájlmegosztó site társalapítója végzett. A p2p világban a KaZaA és az eDonkey számítanak a BitTorrent közvetlen elődeinek, de míg ezek lassan eltűnnek a süllyesztőben, addig Cohen meg tudott állapodni a nagy amerikai filmstúdiókkal a jogdíjfizetésről, így site-ja immár legálisan kínál egy csomó filmet, tévéshow-t, játékot és zenét értékesítésre és bérletre egyaránt. Egyes statisztikai adatok szerint a web forgalmának több mint harmadát a BitTorrent látogatói produkálják, úgyhogy a világháló szórakoztatóiparának legsúlyosabb szereplője lehet a vállalkozás.

A negyedik és az ötödik helyen Mike Morhaime, a Blizzard Entertainment szórakoztató site elnöke, illetve Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója áll. Az előbbi webhely virtuális világában 8 millió ember éli napról napra virtuális életét, míg az utóbbit az Encyclopaedia Britannicával összemérhető lexikonná építették ki önkéntes fejlesztői. Érdekesség, hogy a 23. helyen egy blogger, Markos Moulitsas Zuniga (Daily Kos) áll, akinek beszólásai szakértők szerint tavaly befolyásolták Connecticut állam szenátusi választásainak végkimenetelét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gerygrey #11
  elterelődik a téma az aktuális cikkről.

  Igazad van, nem ez volt a célom. Csak azt akartam kifejezni hogy szerintem a cikkben írt sorrend nem helyénvaló. A Google első helyével egyetértek, de az Apple másodikával nagyon nem, mert az Apple vezére sokkal kevésbé befolyásolja az internetet mint a bittorrent vagy például Youtube kitalálója. De a top3-as listában szerintem semmiképp nincs helye, mert olyan nagyon nagy találmányt nem adott hozzá az Apple a világhálóhoz.

  Ott van például a last.fm nevezetű kezdeményezés, ha már a zenehallgatás témakörénél akarunk maradni. Az tényleg újszerű koncepció, mégha nem is mindig működik tökéletesen.

  Egyes statisztikai adatok szerint a web forgalmának több mint harmadát a BitTorrent látogatói produkálják
  Ez teljesen természetes, mert ha 10 órán át böngészem a webet, akkor termelek cirka 1 giga adatforgalmat, torrenten ugyanez fél óra alatt összejön.
 • asdasdasd #10
  "Egyes statisztikai adatok szerint a web forgalmának több mint harmadát a BitTorrent látogatói produkálják, úgyhogy a világháló szórakoztatóiparának legsúlyosabb szereplője lehet a vállalkozás."

  Mi köze a bittorrent alapú internetes forgalomnak Bram Cohen vállalkozásához. Semmi. Az "illegális" letöltések adják ezt a forgalmat.
 • Atomy #9
  "Csak a "szaksajtó"-ban megfigyelhető agyonhypeolás, ami nagyon bűzlik, hogy úgy írnak az Apple cuccokról, mint világmegváltó újdonságokról."
  A sajtó többnyire ilyen, vagy agyondícsérnek valamit vagy lehúzzák a sárga földig, és az is tény hogy ha egy dologról már kialakult egy bizonyos kép akkor nehéz elfogulatlanul írni róla, de viszont könnyű beállni a sorba.
  Az is tény hogy az apple jó cuccokat csinál, amik egyszerűek, szépek, és még sikeresek is, természetesen nem tökéletesek(pl. majdnem kihullott a hajam mikor először találkoztam egygombos egérrel) és még egy-két kisebb-nagyobb tényleges újítás is előfordul bennük.
  Szerintem felesleges törni magad a sajtó túlzásai ellen, bár ahogy gondolod, csak nem mindíg jó ha elterelődik a téma az aktuális cikkről.
 • Gerygrey #8
  Milliónyi olcsóbb mp3 lejátszó is létezik, mégis az Apple a piacvezető.
  Nem különösebben izgatnak az olcsóbb MP3 lejátszók. Most biztos azt gondolod, hogy "jaj szegény tróger proligyerek irigységből fikázza az iPodot, közben a nyálát csorgatja rá" - hát tévedsz. Árkategóriájában baromira drágának találom az Apple cuccait, ez tény, de én nem sajnálom a pénzt jófajta gadgetekre, úgyhogy most egy, az iPhone-nál kb másfélszer drágább PDA-telefont készülök venni.

  Az iPod-iTunes külön-külön egy szokványos mp3 lejátszó és zenebolt, de a kettő együtt egy olyan kombó(...)
  Ja persze, az hogy az iTunesben vásárolt zenét iPodon kívül máson lejátszani nem lehet, az egy kombó, és nem pedig a felhasználók átb***ása, szerinted nem korlátozás hanem forradalmi megoldás? Hát, érdekes gondolatmenet, de én valahogy nem tudom megkajálni ezt a "feelinget". Pénzt adok a zenéért és korlátoznak? Jól is néznénk ki :)

  Elfogadom, hogy nem érted ezt meg, de mint tényt elismerhetnéd egyszer.
  Mit is kéne elismernem? Azt hogy sokan veszik? Elismerem. Örülsz? :) És attól jó például az iPod hogy sokan veszik? Erre két példát tudnék mondani, az egyik a "tízmilliárd legyes" ezeréves elcsépelt közhely, a másik pedig a tavaly májusi parlamenti választások eredménye. Nem akarok itt politizálni, a lényeg csak az hogy marha könnyű behülyíteni a népet - politikában és üzletben egyaránt -, de nem feltétlen az a jobb, akit/amit a többség választ.

  Ezt az apple fikázást minden cikkben ellövöd
  Nem lövöm el minden cikkben, csak amelyikben iPodról meg egyéb vackokról van szó. De különben sosem fikáztam az Apple-t, és egyik termékét sem. Csak a "szaksajtó"-ban megfigyelhető agyonhypeolás, ami nagyon bűzlik, hogy úgy írnak az Apple cuccokról, mint világmegváltó újdonságokról. Na _ez_ az amit én fikázok, és szerintem jogosan, mert azért olvasok technikai jellegű weboldalakat, hogy tájékozódjak mit érdemes venni - de az utóbbi időkben egyre inkább azt veszem észre, hogy az Apple cuccokról nem nagyon tudnak objektív teszteket és cikkeket írni.

  Például mitől forradalmi 2007-ben egy olyan készülék, ami az égvilágon semmivel nem tud többet mint az én 2003-as (vagy 2004-es, mindegy) Sonyericsson P910-em? Jó persze van rohadt hasznos multitouch, ami jópofa feature, de nem teszi forradalmivá az iPhone-t.

  Különben külsőre tetszik az iPhone és az iPod is, de az árukhoz képest rohadt kevés plusz szolgáltatást nyújtanak, inkább egy picivel drágább, de többszörös használati értékkel bíró készüléket fogok venni. Nagyjából ez a véleményem az Apple-ról, remélem megértetted.
 • kow83 #7
  A torrent témában egyet értek :)
  Kell az önreklám...
 • Tripax #6
  Elegem van hogy nem keresek dollár milliókat - se forint százezreket:( Mostanába csak gazdag emberek villogásától frusztrálódok. Bocs a kitörésemért, megyek a psychológusomhoz
 • sgbo #5
  microfost azért (is) szidják mivel mindent összekapcsol (lásd EU ítéletek), Apple meg pont ezért jó ? Előtte is létezett mindez a szolgáltatás. Attól hogy mindent egy név alatt forgalmaznak, még lesznek nagy újítók.

  Persze ennek a cikkhez semmi köze. Ugyanis a net LEGBEFOLYÁSOSABB embereiről volt szó. És különbenis egy végletekig szubjektív lista...
 • Tojesz #4
  nekem van ipodom:)
 • Feriboy #3
  Az apple szerintem csak amerikában piacvezető. Én itthon még egyetlen egy ipodot se láttam, (lehet azért mert k. drága) csak az olcsó kínai mp3 lejátszókat (amik tökéletesen működnek, és az online zeneboltjuk pedig az ingyenes bitorrent, dc, gnutella stb. :D:D)

  Az igaz hogy az ipod volt az ami sikeresen összekapcsolta a zene letöltést/hallgatást, leegyszerűsítette azt amit eddig is meg lehetett csinálni és most kőkemény pénzeket kérnek érte. Aki hülye az fizessen...
 • Cat #2
  Ezt az apple fikázást minden cikkben ellövöd, és nem veszed észre, hogy az Apple nem egy konkrét terméket talált fel, hanem összekapcsolta a szolgáltatásokat, és a ma divatos szóval egy komplett "megoldást" kínál. Az iPod-iTunes külön-külön egy szokványos mp3 lejátszó és zenebolt, de a kettő együtt egy olyan kombó, amit a mai napig nem sikerült megtörnie olyan multiknak sem, mint például a Sony (aminek olyan nehézfegyverzete van mint a hatalmas BMG zenekiadó, és ugye az mp3 lejátszók terén sem mondható utolsónak). Milliónyi olcsóbb mp3 lejátszó is létezik, mégis az Apple a piacvezető.

  Elfogadom, hogy nem érted ezt meg, de mint tényt elismerhetnéd egyszer.