Kruza Richárd

Már a Google is tartalomszűrést fejleszt

A YouTube hamarosan be fog mutatni egy olyan technológiát, mely a kiadóknak abban segít, hogy a védett anyagokat feltöltéskor automatikusan beazonosítja.

A YouTube tulajdonosa, a Google hamarosan konkrét technikai megoldásokat fog bevezetni az illegális videó tartalmak kiszűrésére, közölték a cég képviselői. "Egyértelműen el vagyunk kötelezve emellett" - mondta Eric Schmidt vezérigazgató egy interjúban. "Jelenleg ez az egyik legfontosabb feladata a cégnek." Kérdésre válaszolva azt felelte, hogy "éppen egy órával ezelőtt foglalkoztunk az üggyel. A konkrét megoldás a küszöbön van."

Schmidt még körülbelül sem árulta el hogy mikor kerül a szűrés bevezetésre, mondván idő kell ahhoz, hogy a technológia minden kiadó számára elérhető legyen és teljesen befedje a Google és YouTube rendszert. "Ez nem egy olyan termék amit az ember bekapcsol és megy magától." - mondta Schmidt. Úgy tűnik, ez egy véget nem érő macska-egér játék lesz, mivel nyilván lépést kell majd tartani a felhasználók tömegével.

A YouTube csak azokat a kiadókat védené, melyekkel a cég ezzel kapcsolatban különmegállapodást ír alá. "Ez teljesen elfogadhatatlan." -mondta a Viacom, a MTV Network és Comedy Central tulajdonosának szóvivője. A News Corp. tulajdonában lévő MySpace képviselői, a YouTube legnagyobb riválisai a múlt héten azt nyilatkozták, hogy már készen van a saját technnológiájuk a probléma megoldására.

Még e hónap elején a Viacom azt követelte a YouTube-tól, hogy több mint 100 ezer videót töröljön weboldaláról, miután megegyezés hiányában nem tudtak megállapodást kötni. A YouTube azzal védekezett, hogy az illegális anyagok beazonosítása nem egy automatizált folyamat, és szükség lenne a médiacégek közreműködésére is. Állításuk szerint például előfordulhat, hogy egy jogvédett videó részlet alatt egy nem hozzátartozó szintén jogvédett hanganyag van - ez bonyolítja a tulajdonos beazonosítását. "Ezek a folyamatok nagyon hosszadalmasak. Partnereinkkel azon dolgozunk, hogy a problémákat beazonosítsuk és megoldjuk" - áll a YouTube közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #4
    Gondolom nem kell mondanom hogy nem minden videoanyag ami tartalmazza a "jog"védett video vagy hanganyagot jogsértő.
  • bakagaijin #3
    Hmm, azt írja, hogy MINDEN copyright-tulajdonos számára elérhetővé fogják tenni, aki kéri. Namost, mivel ugye ha valaki, bárki az utcán, csinál valamit az automatikusan szerzői jogvédelem alá esik. Kivéve ha megalkotáskor úgy nyilatkozik, hogy ő ezt nem szeretné (pl. a Creative Commons is ilyen nyilatkozat.) Magyarul MINDENKINEK hozzáférést kell hogy adjanak az anti-piracy rendszerhez. Nem csak a kiadóknak, hanem mindenkinek. Aki valaha írt egy saját dalt, elpötyögött a macskája a zongorán egy új slágergyanús művet, gyermekkorában zsírkrétával a falra firkált, bármit csinált. Ez kérem egy DDOS :).
  • sathinel #2
    A kiadók azt szeretnék, ha rálenne kötve mindenkire a háló, és amint illegálisan csinálsz valamit, a 220-at töltik neked le.
    Ezt a sok barmot. A youtoube féle minőség kinek kell? Legalább megnézhetem és tudom miről van szó annélkül hogy letölteném rögtön a full minőséget.....
  • BCs design #1
    kiadóknak az is kevés lenne ha betiltanák a netet