Gyurkity Péter

Valós idejű adatokkal bővül a Google Maps

A keresőcég népszerű szolgáltatása valós idejű közlekedési információkkal bővül, egyelőre néhány tucat amerikai nagyváros forgalmáról nyújtva friss adatokat az érdeklődőknek, akik így elkerülhetik a nagyobb dugókat.

A cég saját blogjának bejegyzése szerint a Google Maps harmincnál is több nagyváros esetében szolgáltat az eddiginél több információt. Ennek legnagyobb előnye, hogy a felhasználók valósidejű adatokat kapnak a metropoliszok fő útvonalainak forgalmáról, elkerülve ezzel a problémás útszakaszokat, fontos időt takarítva meg az utazás során. A legfontosabb autópályák figyelését a jövőben a kisebb forgalmú utak monitorozása egészítheti ki.

Az internetes térképen eltérő színekkel jelzik a legforgalmasabb autópályák telítettségét, az esetleges torlódásokat, fennakadásokat. A zöld szín itt a folyamatos haladást jelenti, a sárga kisebb torlódást, a piros pedig jelentős forgalomlassulásokat, dugókat jelez. Az adatokat már most is több forrás szállítja, úgy mint kihelyezett szenzorok, monitorok, illetve a taxitársaságok központjai. Abban az esetben, ha nincs elegendő információ az adott szakaszról, a térkép színezése szürkére vált.


Hasonló szolgáltatást egyébként a Yahoo is működtet, a Google tehát most kénytelen lemondani az úttörő szerepről. A konkurenst azonban a közelmúltban több kritika érte, mivel nehezebb értelmezni a színkódokat, valamint a különböző szimbólumokat, amelyek a kisebb-nagyobb baleseteket hivatottak jelezni. A Google kizárólag a forgalmat, illetve annak folyamatosságát méri, ám népszerűsége folytán ezen a területen is gyorsan átveheti az első helyet. Ami a jövőre vonatkozó terveket illeti, a szolgáltatást szeretnék kiterjeszteni a főutakra, ezt követően pedig a kevésbé forgalmas útvonalakra is.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az Egyesült Államokon kívül is elérhetővé válna az új funkció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrPrise #4
    Gondolom nem ez a fő csapásirány náluk, csak mint mellékes dolgot belerakták, mert tudja a technika...
  • Macc #3
    Azert fura, hogy ezt nem reklamoztak elegge.
  • BStage #2
    a ms térképein fél éve elérhető ez a szolgáltatás.
    de ez végülis nem újdonság, kell a google hype, a tények meg kit érdekelnek...
  • OliApa #1
    Hajrá Gugli!