Berta Sándor

Indiában kiadja az IP címeket a Google

Az amerikai vállalatot Brazília után már Indiában is támadják a hatóságok az Orkut közösségi oldal miatt. A Google azonban ezúttal hajlandó együttműködni a rendőrséggel és önként kiadja a felhasználók IP-címeit.

A cég szerint az együttműködésre elsősorban a szervezett bűnözés és az India ellenes megnyilvánulások visszaszorítása miatt van szükség. Indiában a rendőrség már az Orkut több regisztrált tagja ellen folytat eljárást. Ehhez kapóra jött, hogy a Google nagyon is hajlandónak mutatkozott a kért adatokat, de elsősorban az IP-címeket megosztani a hatóságokkal - számolt be minderről Sanjay Mohite, a mumbai rendőrség internetes nyomozócsoportjának vezetője.

Mindez annak tükrében érdekes, hogy a Google Brazíliában a helyi hatóságokkal vitába keveredett azzal kapcsolatban, hogy kiadja nekik a felhasználók személyes adatait. "Nincs írásos megállapodásunk a Google-vel, de van egy egyezségünk. Találkoztunk és tárgyalásokat folytattunk a cég két indiai és egy amerikai menedzserével. Ők ezután elkezdték megadni nekünk a kért IP-címeket és így lezárhattuk a folyamatban lévő ügyeket" - árulta el a részleteket Sanjay Mohite.

A csoport vezetője szerint elsősorban India ellenes tartalmak nyilvánosságra hozóit és terjesztőit, valamint a különböző bandák és más szervezett bűnözői csoportok tagjai, szimpatizánsai ellen folytattak eljárásokat. Tavaly egyébként már két eljárást is indítottak az Orkut ellen a helyi hatóságok Indiában. Mindkettőnek a lefolytatását a 2000-ben elfogadott információs technológiai törvény tette lehetővé. A rendőrök akkor azt akarták megtudni, hogy az I hate India nevű csoport tagjai milyen IP-címek segítségével jelentkeztek be a közösségi oldalra. A másik esetben valakik többször is megsértették a marathai király, Shivaji Bhonsle, egy indiai nemzeti hős hírnevét.

Az Orkuton ezenkívül a gyanú szerint számos ismert indiai bűnöző profilja megtalálható. De sok fiatal is megpróbál felvételt nyerni az egyes bandákba és ezért a rendőrség attól tart, hogy a közösségi oldalak hamarosan a szervezett bűnözés toborzóhelyeivé válhatnak. A Google eleinte megtagadta az IP-címek bírósági végzés nélküli kiadását, mostanra azonban a vállalat már önként együttműködik a hatóságokkal - bírói végzés nélkül is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huuu #4
    Itt is kiadják, csak nem a Google:)
  • Cactus #3
    Kíváncsi vagyok mit ajánlottak a Google-nek cserébe :)
  • koliz #2
    ja de ök inkább elopják a szmgépeket
  • saco #1
    a wiwen is biztos sok a bűnöző :D