Gyurkity Péter

Afrikában terjeszkedik a Google

A keresőcég két afrikai államnak szállítja le Google Apps nevű csomagját, amely az egyetemi diákok és köztisztviselők munkáját hivatott megkönnyíteni. A webalkalmazás az egyszerű karbantartás ígéretével hódít.

A hírek szerint első lépésben két afrikai ország, Ruanda és Kenya jelezte érdeklődését, amelyek a felsőoktatási intézményekben és a kormányzati hivatalokban hasznosítanák a csomagot. A fejlesztés elsősorban ingyenességével, valamint a várhatóan alacsony karbantartási és üzemeltetési költségekkel hódít, hiszen a webalapon nyugvó szoftverek jóval kevesebb problémát okoznak ilyen szempontból, mint a hagyományos megoldások.

Ez különösen hasznosnak bizonyulhat az afrikai országokban, amelyek - kevés kivételtől eltekintve - általában nem dúskálnak az anyagi javakban. A Google éppen erre épít: szoftvercsomagja ingyenes, igaz a múlt hónapban útjára indították a vállalatoknak szánt előfizetési programot, amelynek részeként már teljes körű technikai támogatást nyújtanak. A terjeszkedés igazi lehetőségei azonban a fejlődő régiókban mutatkoznak meg, ahol diákok és alkalmazottak, köztisztviselők milliói ismerkedhetnek meg ily módon a webalkalmazásokkal.

"Igyekszünk elősegíteni, hogy az afrikai ügyfeleink ugyanazon szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, ugyanolyan színvonalon, mint a világ bármely más részén élő felhasználók" - magyarázta Francoise Brougher, a keresőcég igazgatója. A mostani megállapodás keretében 32 kenyai, valamint 3 ruandai egyetemnek lesz hozzáférése a csomaghoz, ezt a ruandai kormányzati hivatalok egészítik ki, a két országban pedig első lépésben csaknem 200 ezer diák részesülhet a program előnyeiben. A Google Egyiptomot már korábban bevette, itt összesen mintegy 3 millió egyetemi hallgató vesz részt a hasonló projektben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!