Berta Sándor

Tanúsítvány a környezetbarát számítógépeknek

Német fogyasztóvédők szeretnék elérni, hogy az áruházakban és a számítástechnikai szaküzletekben külön logóval lássák el a környezetre kevésbé káros asztali PC-ket és laptopokat.

A jelölést a PC- és notebookgyártóknak, vagy a boltoknak kellene elhelyezniük a készülékeken. A terv szerint túl azon, hogy a logó felhívná a vásárlók figyelmét arra, hogy környezetbarát terméket vásárolnak, még információkat is közölne az adott eszköz áramfogyasztásáról. Az elképzelést nem véletlenül most ismertették a fogyasztó- és a környezetvédők, ugyanis néhány napon belül kezdődik az idei CeBIT.

"Nemcsak az autógyártásra és a légiiparra kellene figyelni, de a számítógépgyártóknak és a távközlési cégeknek is hozzá kellene járulniuk a környezet- és a klímavédelemhez" - jelentette ki dr. Edda Müller professzor, a német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) vezetője. A szakember szerint a számítógépek, monitorok, nyomtatók és mobiltelefonok túl sokat működnek használaton kívül, és ezáltal feleslegesen fogyasztják az áramot. "Ideje, hogy ezek a termékek eltűnjenek végre a piacról" - jegyezte meg dr. Edda Müller.

A VZBV vezetője felhívta a figyelmet, hogy a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal legfrissebb becslése szerint a német háztartások évente 3,3 milliárd eurót dobnak ki az ablakon a különböző készülékek felesleges működtetésével. A Stiftung Warentest szervezet szakemberei kiszámolták, hogy így minden német háztartás 100 eurót veszít évente. Mivel egy nyolc órán át működő PC évente 200 euróba kerül, de csak a működésük 30 százalékában használják őket a felhasználók, a fennmaradó 70 százalékban a számítógépek feleslegesen mennek.

Az AMD tanulmánya szerint csak a világ internetforgalmának és az ehhez szükséges hálózatok, szerverek működtetéséhez körülbelül tizennégy erőműre van szükség. "Be kellene tiltani minden olyan berendezést, amelynek nincsen ki- és bekapcsoló gombja. A készenléti módról való lemondás két atomerőmű működését tenné feleslegessé. Ideje, hogy megfelelő minősítésekkel, logókkal lássuk el a számítógépeket, hogy az emberek egy pillanat alatt lássák az adott termék mennyit fogyaszt. A vállalatok marketingstratégáinak végre ezzel a kérdéssel is foglalkozniuk kell, nemcsak az előnyös dolgokkal" - érvelt a szakember.

Véleménye szerint fontos, hogy a felhasználók ne csak a műszaki jellemzőket lássák, hanem azt is, hogy az adott laptop vagy PC milyen fogyasztási osztályba tartozik és eszerint dönthessék el, megveszik-e vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #13
    "Be kellene tiltani minden olyan berendezést, amelynek nincsen ki- és bekapcsoló gombja."

    Ez talan tulzas de arra lehetne kotelezni a gyartokat,hogy egy keszenletben mukodo tv,mobiltolto,nyomtato a szokasos 3-5 watt helyett mondjuk csak 0.01 wattot fogyaszon vagy kevesebbet.Illetve az oprendszerek hibernacios uzemmodjat jobban terjeszteni a felhasznalok kozott,es persze gyorsabbra stabilabra megoldani.Proceszzort meg ugy szabalyozni,mint a laptopokban,ha nincs szukseg 3Ghz-re akkor leszabalyozza az orajelet a proci.
  • Tripax #12
    Beszerzek egy macskafogót, ha nem fizet rezsiköltséget. Kezdenek elkényelmesedni, a bunda már nem elég nekik.
  • bakagaijin #11
    Próbáld meg kikapcsolni egy-két évre, és utána bekapcsolni :). Nem biztos hogy sikerül. Eredeti kérdésre: a kikapcsolástól valószínű semmi (a winyónak mondjuk nem tesz jót, az a folyamatos működést szereti; de ha nem küldöd állandóan pár perc után standby-ba akkor valószínű nem lesz gond). A bekapcs viszont erősen terheli a ház elektromos rendszerét. Egy ilyen full bekapcs erősen tudja befolyásolni a ház ellátását, lámpa hunyorog, biztosíték lecsap stb, különösen régi építésű ház esetén.

    Szerintem inkább az állandóan bedugott, de nem használt mászaki cuccokra gondolnak, ami így is sokat fogyaszt, bár nem csinál semmit. Pl. nagy tv, esetleg erősítő, bármi elektromos berendezés amire a macskád hajlandó felmászni is rajta melegedni amíg nem vagy otthon :).
  • wanek #10
    Nálam ez egy kapcsolós elosztóról megy. Ha a gépet kikapcsolom, akkor kikapcsolom az elosztót is, és sem a modem, sem a router nem kap áramot...
    Egyébként meg mi baja lehetne attól, ha kikapcsolom?
  • turul16 #9
    A PC-t ki lehet kapcsolni ? :) Miket tud itt meg az ember.
  • AranyKéz #8
    Kíváncsi vagyok mit szólnának hozzá hogy egész nap megy a gépem & az erősítőm.
  • csorfab #7
    Őőőő Energy Star?
  • Cat #6
    pl. nálam a kábelmodem és a router akkor is áram alatt van, ha ki van kapcsolva a gép. A routeren természetesen nincs kikapcsológomb. Vajon mennyit fogyaszthatnak összesen, 7/24 működés miatt egy évben? Biztos sokat, de az árambol kihuzogatás biztosan nem tesz jót nekik.
  • wanek #5
    "A VZBV vezetője felhívta a figyelmet, hogy a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal legfrissebb becslése szerint a német háztartások évente 3,3 milliárd eurót dobnak ki az ablakon a különböző készülékek felesleges működtetésével." - Találgatások megint. Az meg, hogy kinek mi a felesleges működés, erősen szubjektív.
  • AnonyX #4
    Király ötlet... Minden kis avagy nagy mértékű lépés a környezet védelem érdekében maximálisan jó... Támogatni kell...