Berta Sándor

Iskolai mobiltilalom Olaszországban

Bajorország után immár Olaszországban is a mobiltelefonok használata az oktatási intézményekben. Ausztriában és Franciaországban ugyanakkor még nincsenek konkrét döntések.

Az olasz kormány a múlt hét pénteken döntött úgy, hogy minden iskolában tilos lesz ezentúl a mobil készülékek használata - ezt Giuseppe Fioroni oktatási miniszter jelentette be. A szigorú intézkedésre azért volt szükség, mert az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt a diákok mobiltelefonjain tárolt erőszakos vagy pornográf videók száma. A felvételek között volt egy film, amin azt lehetett látni, hogy az osztálytársai miként aláznak meg egy fogyatékos diákot. Az egészet felvették egyikük mobiltelefonjának a kamerájával, majd a videót feltették az internetre. Egy másik esetben pedig a tanulók azt rögzítették, ahogy a tanárnőjüket molesztálták és idegesítették.

A döntés értelmében az, aki több esetben sem engedelmeskedik az utasításnak, annak elkobozhatják a készülékét vagy a legsúlyosabb esetben akár ki is csaphatják az iskolájából. A kormányhatározattal Olaszország lett Görögország után a második olyan állam a világon, ahol ilyen tilalom van érvényben.

Ausztriában sem az oktatási minisztérium, sem a tanárok nem gondolkodnak ilyen megoldás bevezetésén. A felek egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzet szabályozására bőven megfelel az oktatási intézmények saját házirendje. Az osztrák tanulók egyébként bevihetik az órákra a mobiltelefonjukat, de a tanítás alatt ki kell kapcsolniuk. "A mobil eszközök használatát a házirendekben szabályozzák. Erről a kérdésről a jövőben is az egyes iskolák vezetői fognak dönteni" - mondta Petra Hafner, az osztrák oktatási miniszter szóvivője. "A legtöbb iskolában olyan szabályozás van, ami jelenleg megfelel mind a két félnek. Azonban, ha egy idő után ez már nem lenne elegendő, akkor természetesen mi is meg fogunk fontolni más megoldásokat is" - erősítette meg Walter Riegler, a GÖD szakszervezet tanárrészlegének munkatársa is.

A mobil készülékek használatának az iskolákban való betiltása egyébként nemcsak Olaszországban és Ausztriában téma, de Franciaországban is. Korábban a francia politikusok is komolyan mérlegelték a tilalom bevezetését.< Gilles de Robien oktatási miniszter a Le Parisien nevű helyi lapnak kijelentette, hogy a tanítás alatt egyáltalán nem szabadna engedélyezni a mobil készülékek használatát. Ennek a kérdésnek a szabályozása ott az iskolaigazgatók feladata, míg a meghozott döntésekről tájékoztatni kell a szülőket is. Franciaországban tavaly áprilisban a Párizs melletti Porchevilleben egy diák megtámadott egy tanárt, a társa pedig felvette az esetet. A leggyakoribb problémának a tanítás alatti SMS-küldés, a csengőhangok lejátszása és a tanárok engedély nélküli lefilmezése számít.

Mint ismeretes, korábban a bajor kormány döntött úgy, hogy kitiltják az iskolákból a mobiltelefonokat. Sőt, felmerült az MP3-lejátszók használatának megtiltása is. Tavaly decemberben pedig a görögországi általános és középiskolákból tiltották ki a mobiltelefonokat, azzal a magyarázattal, hogy megzavarják a tanítást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Librarian #11
    Ja, én is pont ezt akartam mondani... most ezek az "okos" nyugatiak kitalálták és akkor majd nekünk is így kell csinálnunk... pff...

    Nem mondom, jó az, amikor lefotózom az osztálytársam fogalmazását, amit egy nappal a határidő előtt ad be, én meg otthon segítségül hívom a képet hogy megcsináljam másnapra... :)))
  • Ronny #10
    sajnos feri meggyorsítja az "átalakulást", de at eu egyébként is erre megy.

    amúgy a mi kis opportunista jobboldalunktól sem várok sokat hosszú távon.
  • Ronny #9
    a poltikusok egy ország vérét szívják és közben nyugodtan aludnak. Nem azért hoznak ilyen törvényeket, mert inkompensek, ezek csak ürügyek a szigorításokhoz.
  • GVG #8
    feri meg ezektől az országoktól majmolja a dolgokat úgyhogy 3-4 éven belül valószínüleg itt is ilyen lesz:(

    de ha már az oktatási rendszer szar, akkor nem kéne tovább rontani a helyzetet...
  • alma2 #7
    Mire fel adta volna ki a szolgaltato ezt az informaciot ? ilyen nincs tudomasom szerint. foleg nem egy suli "botrany" miatt...
  • sgbo #6
    nincs felvétel = nincs botrány = nem kell magyarázkodni = nyugodtan alvó politikusok....

    Ennyi az egésznek az értelme. Semmi sem változik, csak kevesenbben tudnak majd róla.
  • szombi #5
    Jaja. Anélkül is meg lehet rugdosni valakit, hogy felvennék mobilra.
    Max a haverok előtt nem olyan menő, és lebukni is nehezebb nélküle...
    Az én telómat például jól felhangosították, majd órán felhívtak, elég kínos volt.
    Na aztán a szolgáltatónál lenyomoztuk ki hívott, kapott is egy jó nagy intőt...
  • assdf #4
    Én még emlékszem a régi szép időkre, amikor nem volt sem mobiltelefon, sem kamera és mi mégis b@sztattuk a nem kedvelt tanárainkat. (pl meglövöldőzük őket papirgalancsinal sutyiban). Akkor most mitől is más a mobiltelefon? Nem attól b@sztatnak valakit mert van telefonjuk...
    De tényleg a háborúk káros hatására mikor jönnek már rá?
  • AranyKéz #3
    Egyszerűbb lenne kikapcsoltatni a diákokkal, nem ?

    Bah, bazdmeg. Politikusok. Ha értenének is ahhoz amit csinálnak...
  • Penge4 #2
    Hát nemsokára az mp3-at is betiltják, mert az is terjedőben.