SG.hu

Hollandiában kitiltják az osztálytermekből a mobiltelefonokat

Jövő év elejétől a hollandiai diákoknak tilos lesz bevinniük a mobiltelefonokat, a táblagépeket és az okosórákat az osztálytermekbe - jelentette be a holland oktatási miniszter.

A holland kormány közölte, hogy 2024. január 1-jétől kitiltják a mobiltelefonokat, a táblagépeket és az okosórákat az osztálytermekből Hollandiában. "Egyre több bizonyíték van arra, hogy a mobiltelefonok káros hatással vannak a tanórák alatt" - áll a közleményben. "A tanulók kevésbé tudnak koncentrálni, és a teljesítményük is romlik". Robbert Dijkgraaf oktatási miniszter a szabályozást ismertető közleménye szerint az okostelefonok továbbra is használhatók lesznek, ha kifejezetten szükség van rájuk a tanórákon. Ilyen kivétel lehet, ha a diákok épp a digitális készségekről tanulnak, vagy a használójának egészségügyi okokból van szüksége az eszközre, illetve engedélyezett lesz a fogyatékosságglal élők számára is. "Noha a mobiltelefonok összefonódtak az életünkkel, nem valók az osztályterembe" - fogalmazott a miniszter.

Robbert Dijkgraaf oktatási miniszter a parlamentben elmondta, hogy reméli, hogy a lépés "kulturális átalakulást" indít el, és javítja a tanulást. "A diákoknak képesnek kell lenniük koncentrálni, és lehetőséget kell biztosítani számukra a jó tanulásra. A mobiltelefonok zavaróak ebben a folyamatban. Meg kell védeni a diákokat ettől" - húzta alá. A tilalom a minisztérium, az iskolák és a kapcsolódó szervezetek közötti megállapodás eredménye. Az iskoláknak október elsejéig kell megtalálniuk annak a módját, miként vezetik be a 2024. január 1-jétől érvényes korlátozást. Ha azonban ez nehézségekbe ütközik, vagy a módszer nem hoz kellő eredményt, 2024 nyarára törvényi szabályozás léphet érvénybe - tette hozzá közleményében a holland oktatási miniszter.

A holland döntés a múlt héten bejelentett finnországi hasonló döntést követi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RJoco #9
    Hogyne lenne.
    A mai telefonok már rég nem telefonok. Inkább kicsi multifunkcionális eszközök.
    Hasznos lehet számológép helyett. Vagy akár diktafonként is, hogy a gyerek vissza tudja hallgatni, hátha valamiről lemaradt vagy nem tudta leírni.
    Vagy épp a tanárra is lehet panaszkodni, mert olyan érthetetlen módon magyaráz. Nekünk anno diktafont kellett bevinni és azzal felvenni, hogy elhiggye az ofö, hogy érthetetlen az óra. 45 percben 12 költő, köszönjük! Aztán beült az igazgató és utána csak szörnyülködött. Mi meg örültünk, hogy kaptunk egy egész normális órát.

    Azt kell belenevelni a gyerekbe, hogy nem nézünk közösségi oldalakat, amikor más a teendő. De, ha most nem tudják, akkor hogyan is lehet elvárni, hogy majd később a melóhelyén másképp viselkednek.

    Persze az eltiltás is nevelés. Megtanulják, hogy bizonyos helyre nem vihetnek telót.
    Aztán majd meglátjuk, hogyan fog örülni az anyuka, mikor a szeme fényének 1600€-os almájának lába kélt. Ez elég nagy felelősséget fog róni az iskola személyzetére.
  • RJoco #8
    Akkor mégis csak van helyes használati módja.
    Nálunk sem okozott gondot a mobil. Le volt némítva vagy ki volt kapcsolva.
    Igaz, hogy akkoriban egy A1018-cal vagy T10-zel sokat nem lehetett kezdeni, de egy 3210-en már volt kígyó.
  • jozsi031 #6
    Egyetértek a "drákói" szigorral!
  • gosub #6
    Dohányozni is tilos, udvaron is.
  • militavia #5
    Egy tanórán / előadáson az oktató figyeled. Nem a telefont.
  • Ulkesh #4
    A tanteremben, órán nincs olyan, hogy helyes használat, mert eleve nem használhatja ezeket az eszközöket normál esetben.
  • Ellaberin #3
    Ebben az esetben a helyes használat az, hogy be sem kapcsolják, ennek közvetett módja, hogy erre alkalmuk se legyen, ha be sem vihetik. Ennyire egyszerű, bár tény, hogy drasztikusnak tűnik.
    Ugyanakkor gondolom, hogy a szépenkérésen már túl vannak, mert pont lesz.rja a diákok 99%-a, hogy mit pofázik a tanár, így ez a lépés a megfelelő, még ha "Drákói" is.
  • RJoco #2
    Inkább meg kéne őket tanítani a helyes használatra. A tiltás nem oktatás.
  • Mertos #1
    Nagyon helyes.