SG.hu

A brit kormány betiltotta a mobiltelefonokat az iskolákban

Az oktatási miniszter tervei szerint az angliai tanulóknak tilos lesz mobiltelefonálniuk az iskolában, hogy jobban tudjanak koncentrálni az órákon. Gillian Keegan arra fogja utasítani az iskolaigazgatókat, hogy a szünetekben és a tanórákon is érvényesítsék a tilalmat. A politikus ezt a konzervatív párt manchesteri konferenciáján jelentette be.

A kormány új iránymutatása szerint az angliai iskolaigazgatóknak meg kell tiltaniuk a tanulóknak a mobiltelefonok használatát az egész tanítási nap alatt. Keegan felszólásában arra figyelmeztetett, hogy a mobiltelefonok egyre inkább elterelik a figyelmet, és gyakran használják őket zaklatásra. Sok iskolában már most is vannak olyan intézkedések, amelyek korlátozzák a mobiltelefonok használatát, és a kormány minden igazgatót a teljes tiltásra ösztönöz. Az új, jogilag nem kötelező érvényű útmutatás szerint a diákok továbbra is magukkal vihetik az iskolába az eszközeiket, amelyeket az oda- és visszautazás során használhatnak.

Az angol iskolák maguk határozzák meg viselkedési politikájukat, és még ha aktualizálják is a jelenlegi szabályokat, a mobiltelefon-használatra vonatkozó előírásokról az iskolaigazgatók dönthetnek, és azok továbbra is inkább tanácsadói jellegűek maradnak, mintsem törvényi előírások. A szabályok iskolánként eltérőek: egyes tanulóknak már a nap elején le kell adniuk a készüléket, míg másoknak megengedik, hogy a táskájukban tartsák vagy a tanórák között használják. Az oktatási minisztérium közölte, hogy ha az iskolák nem hajtják végre az új iránymutatást, a kormány fontolóra veszi, hogy a jövőben jogalkotással törvénybe foglalja azt. Az iskolaigazgatóknak már most is jogukban áll korlátozni a telefonok használatát az épületekben, és a kormány becslése szerint az iskolák 95 százaléka már bevezetett korlátozásokat. Walesben, Észak-Írországban és Skóciában jelenleg nincsenek általános tiltások.


A szigetországban folyamatos vita folyik a mobiltelefonok használatáról, a felugró értesítésekről és azok iskolai tanulásra gyakorolt hatásáról. Felmérések szerint a szülők többsége támogatja a mobiltelefonok betiltását és 74 százalékuk egyetértett azzal, hogy a mobiltelefonok elvonják a figyelmet az órákon. A britek ezzel nem az elsők lesznek a sorban, júniusban Finnországban, júliusban pedig Hollandiában tiltották meg a telefonok osztálytermekben való használatát, Franciaország és Kína pedig már tavaly tiltást vezetett be. Idén nyáron az ENSZ egy nagyszabású jelentésben szintén a készülékek betiltását javasolta.

Az angol gyerekeket ez nem lepheti meg, mert a politikusok a telefonok teljes betiltásának ötletét már korábban is javasolták, többek között Nick Gibb iskolaügyi miniszter 2019-ben. A korábbi oktatási miniszter, Gavin Williamson 2021-ben ismét felvetette, de soha nem hajtotta végre. Az oktatási minisztérium 2022 februárjában azt mondta, hogy nincs szükség általános nemzeti szabályokra, mivel az angliai iskolák többsége már megtette a szükséges lépéseket.

Tanári szakszervezetek szerint Keegan mobiltelefonok betiltására vonatkozó felhívása csak eltereli a figyelmet az iskolák előtt álló valódi kihívásokról. Geoff Barton, az Iskolai és Főiskolai Vezetők Szövetségének főtitkára szerint a legtöbb iskolában már most is tilos a mobiltelefonok használata a tanítási nap alatt, vagy "szigorú szabályok vannak érvényben, amelyek a használatot meghatározott körülményekre korlátozzák". A főtitkár szerint az általános tilalom "betarthatatlan", és "nem javítaná, hanem súlyosbítaná a magatartási válságot".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #9
    Az emberi jogokat még a kitalálóik sem gondolták komolyan. Az usákok az emberi jogokra hivatkozással szakadtak el az anyaországtól, miközben vidáman korbácsolták a rabszolgákat, aztán Észak az emberi jogokra hivatkozással támadta meg Délt, és mindjárt utána apartheid következett szabadságjogok, szavazati jog nélküli elnyomott négerekkel. A franciák az emberi jogok nyilatkozata után vidáman gillotinozták le tisztességes bírósági eljárás nélkül azokat, akiknek nem tetszett a pofája. Mocskos egy fasiszta emberi jogi helyzet van az egész világon.
  • duke #8
    "nem kötelező érvényű útmutatás"
    Ez nem fog menni, ha ezt komolyan beakarnak tartani akkor lazadas forradalom torne ki, iskolakat gyujtananak fel. Belebukna a kormany.
  • t_robert #7
    Ja és árulhatná kötelező jelleggel valami NER tolvaj cége úgy 100 ezerért....... hadd legyen még egy teher a szülőkön......
    Nemzeti Iskolai Egyenruha Szolgáltató kft....... :)
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2023.10.03. 14:33:57
  • kvp #6
    "Azt felejtsd el. Lenne felháborodás, ha minden magyar iskolának meg kellene határoznia valami egyenruhát. Például filmekből amerikai sulikból és japánból lehet erre példákat látni, de itt ez egyszerűen nem tudna működni."

    Nekunk anno gimnaziumban volt, de csak unnepsegekre kellett felvenni, egyebkent csak meg volt adva, hogy mi az ami megengedett es mi az ami nem. (farmer, ing, pulover, polo, stb.) Egyebkent stilusra kb. ugyanaz volt amirol anno a japanok nyultak az ottani egyenruhakat meg a haboru elott. Az igazi kerdes inkabb a telefonhasznalat.

    "A szünetekben nagy marhaság lenne betiltani! A mai világban a közösségi élet nem csak személyesen (offline) zajlik."

    A lenyeg, hogy tanitas kezdetetol a vegeeig ne legyen semmilyen online kozossegi elet, tehat ne legyen semmi ami elvonja a diakok figyelmet a tanulasrol. Plusz igy a diakoknal nincs semmilyen hang- es keprogzito eszkoz sem. Abbol a szempontbol necces csak, hogy ha barmi gond van, akkor viszont segitseget is csak a tanarok tudnak hivni. (mint regen)

    Az igazi gond az, hogy ha a diakoknal telefon van, akkor sokan az ora alatt is hasznalni fogjak es a tanarok nem igazan vehetik el toluk eroszakkal, elrakni meg nem hajlandoak. Ez ellen vedene, ha mar a kapunal az orseg elvenne, ahogy nyugaton elvileg ott ellenorzik a fegyvereket es a drogokat is. Itthon is van ra pelda, hogy a diakot nem erdekli, hogy az oran mit mond a tanar, csak nyomkodja a telefonjat.
  • t_robert #5
    Na ja azért nekem még dereng, hogy középiskolás koromban többnyire előző szünetben írtam meg a következő órára feladott házi feladatot. :) Ha lett volna akkoriban mobil telefon tuti kevesebb időm lett volna... :)
  • Zsombor99 #4
    Azt felejtsd el. Lenne felháborodás, ha minden magyar iskolának meg kellene határoznia valami egyenruhát.
    Például filmekből amerikai sulikból és japánból lehet erre példákat látni, de itt ez egyszerűen nem tudna működni.
  • Zsombor99 #2
    A szünetekben nagy marhaság lenne betiltani!
    A mai világban a közösségi élet nem csak személyesen (offline) zajlik.
    Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2023.10.03. 12:57:28
  • gosub #2
    Nálunk is be kell vezetni. Egyenruha is jöhet, tanárnőknek és tanároknak is.
  • Cat #1
    A magyar iskolákban is kéne iskolai egyenruha.