26
  • turul16
    #26
    Az amcsibeli nehany hires egyetemen nagyon sok penzbol gazdalkodhatnak, es tenyleg jo hallgatoik vannak jo tanarokkal, jol feszerelt laborokkal.
  • Ronny
    #25
    különböző
  • Ronny
    #24
    az sem mindegy hol szerezte az amcsi a papírját. A többszáz külömböző szintű papírt kiadó intézmény közül tényleg csak pár tucat az ami nemzetközi szinten is versenyképes. A legjobb egyetemeik tényleg a világ élvonalába tartoznak, ezt kár is vitatni, de a cikk nem erről szólt:)
  • SmallGreenET
    #23
    Sztem nem kéne ilyen lazán lefikázni amerikai felsőoktatást! Kezdjetek el statisztikákat olvasgatni, s lehet leesne az állatok (tudományos eredmények, kutatások, publikációk...)! Olyan nagyon büszkén verjük a mellünket a magyar oktatás színvonala miatt, holott a legtöbb területen a képzés alatt nem tanulnak meg gondolkodni és alkotni a hallgatók. Nem is beszélve arról, hogy napról napra csökken a színvonal, köszönhetően a tömegképzésnek s a kormányok "áldásos" tevékenységének.
    Azon végképp felesleges vitázni, hogy a csak 50, 100, vagy 200 éves egyetem mitől lenne rosszabb egy 500 évesnél, ahol akkoriban kb 30-40 vándordiák tanulgatott. A lényeg a jelen és a közelmúlt, az oktatók felkészültsége s a tehetséges diákok.
    Végül azért, mert az átlag amerikai totál hülyének van nézve, attól még a diplomások lehetnek ám értelmes emberek. Meg aztán nálunk olyan rózsás a helyzet? :)
  • valamit
    #22
    attól még szép hagyományai lehetnek arrafelé az egyetemi sportnak
  • sathinel
    #21
    És angliából ered a foci, és a rugby, de mégsem erről szól az egyetem. Persze sprot kell, és jó sportoló, de egy országot nehezen tunak fejleszteni sportolók.
  • sathinel
    #20
    Ok de az Európai egyetemek már működtek. Pl oxford.
  • valamit
    #19
    a Harvardot 1636-ban alapították, lassan tehát 400 éve (371)

    talán itthon sincs olyan egyetem, ami azóta folyamatosan működne, szal. csínján szóljuk le
  • cateran
    #18
    Jó nagy hagyományai lehetnek az egyetemi sportnak........hány 100 éves is az 1.egyetem arrafelé? Olyan 250 évre taksálnám max.,az meg aztán hűha......
  • NEXUS6
    #17
    A nyugati világ megingása egyrészt demográfiai/szociológiai/kultúrális, másrészt gazdasági/elosztási természetű. Ez a két oldal persze összefügg.

    A fehér lakosság egyszerűen fogy, Amerikában is csak azért növekszik a népesség, mert számolatlanul nyomulnak be a bevándorlók az országba. És ez is főleg latinokat jelent.

    A fogyás egyszerűen arra vezethető vissza, hogy a nyugati ember mércéjével nem képes annyit keresni, mert pl a világpiacon a munkaerő ára olyan alacsony, hogy normális, az elvárásainak megfelelő egzisztenciával bíró családot építsen fel, ezért aztán nem is vállal gyereket. Ez főleg elosztási jellegű probléma. És persze erkölcsi is, mert viszont a szociális támogatást is inkább az alsóbb néprétegek érdemlik meg ugye, akik ugyan hajlandóak a gyerekvállalásra is ráadásul, de kultúrálisan viszont eltérőek.

    És ezzel a kör bezárult. A fehér lakosság gyerekvállalási kedve csak roppant erős állami programokkal lenne fellendíthető, hiszen a vállalatok nem hajlandók többet fizetni az embereknek. A fehér lakosság öregedik, ami még jobban megterheli az állami támogatási rendszert, ami arányaiiban még inkább a nagyon rászorulóknak fog kedvezni, a kevesebből ők kapnak többet.

    Nincs itt semmi elfogyó meghódítható terület meg ilyenek, egyszerűen a fehérek egy gazdasági/kultúrális/demográfiai csapdában vannak. Viszonylagosan túl magasak az elvárásaink.

    BG is lobbizhat a bevándorlóknak, de ha a fehér seggét és a gyerekei fehér seggét akarná menteni, jobban tenné ha nem csak az igazgatótanácsnak, hanem az Amcsiban élő munkaerőnek is többet adna, és nem a bevándorlók igényeihez mérné a munkadíjat.
    Monnyuk jól mondja az oktatást kell nyomatni felfelé, csakhogy ugye ki fog informatikásnak menni, ha a béreket meg a bevándorlók lenyomják.
  • Razgon
    #16
    Ne haragudj, de Te sem tűnsz egy volumennek...

    Először is baseball-nak írják. Másodszor, ott az egyetemi sportnak nagy hagyományai vannak, ilyenekkel kis hazánk nem nagyon büszkélkedhet. Arról már nem is beszélek, hogy ott a sportok eltartják magukat, és nem az államtól próbálnak pénzt lenyúlni..

    Az USA-t nem azért kerülik sokan mert az amerikaiak buták, hanem azért mert a mindennapi életben olyan (sokszor idióta) rendszabályok vannak érvényben, amelyek pl. Európában nincsenek.

  • kvp
    #15
    Alapvetoen a romai birodalom is ezert kenyszerul terjeszkedesre. Nem a belso termelesbol hanem a mehoditott teruletekbol elt. Igy a terjeszkedessel egyutt nem no a termeles, csak az elosztas lesz egyenlotlenebb, amitol a hoditoknak no az eletszinvonala. (a tobbiek rovasara) Amerikaban ma mar szinte csak kereskedelem, vallalatiranyitas es hadsereg van. Minden hagyomanyos termelo tevekenyseget kiszerveztek kulfoldre. Mondjuk a romaiak is gorog tudosokat alkalmaztak es a mernokeik jo resze sem szuletett romai volt. Az igazi problema hogy mig a romai birodalom azert omlott ossze mert tul nagyra nott, addig most az a gond, hogy elfogyott a terulet (a Fold), mar nincs mit meghoditani. (ami meg megmaradt az vagy elmaradott vagy nincs gazdasagi erteke)
  • Wittgen
    #14
    Ugye usa most is arra gyúr, mint fennállása óta: hadiipar fejlesztése. Bushnak is első dolga volt, miután megválasztották, hogy a hadikiadásokat növelte, az oktatás költségvetését pedig megkúrtította, pedig addig sem volt valami színvonalas.

    Különben si főleg az olyan munkavállalók bevándorlását támogatják, akik olyan melókat végeznek el, amit az átlag amcsi semmi pénzért nem végezne el: betanított munka/taxizás/szemétszedés/stb

    Amíg az aoktatásban és a médiában is azt sulykolják a diákokba, hogy légy sportoló/pompomlány, mert az a menő, majd végezd el a közgazt vagy jogot, mert csak ezekben a szakmákban tudsz pénzhez jutni (ha nem sikerül légy katona, mer az a fasza, amikor amcsi ellenségeit szétlőheted és híró leszel), meg különben is vmiféle felsőbbrendűséget is belélyükvernek....na jól eltévedtem...usa mindig is a buta birkák országa lesz, ahol a nép arra fordul, amerre a maroknyi elit szele fúj.

    Ha meg egy átlagdolgozó MS-nél 100.000 dodót keres, nemtom a szenátorok mit fákkolnak, hiszen egy átlag kétkezi munkás (pl bevándorló mosogató) nem hiszem. Csak kifogás, hogy miért ne legyen igaza Billinek.
  • GulaSoft
    #13
    Ez a bohócexport nagyon jó volt.
  • Kagemusha
    #12
    :D
    Nem is vagy te olyan, mint a beceneved!
  • turul16
    #11
    Mert nekik a legfontosabb, hogy a diakoknak legyen sportolasi lehetoseg, hogy jo focistak legyenek (4 touch down egy meccsen :)), meg Base Ball jatekosok, mert az az amerikaias. Meg Hollywood -t kell tisztelni a nepnek , es (drogos) szineszek peldajat kovetni.
    Az amerikai kultura nem tiszteli a tudast.

    Nem Billy nem kapsz jo munka erot :), akinek van egy kis esze elkeruli az USA-t :)
  • Normal
    #10
    Nem is rossz.
    Világelsők lesznek banán, és bohócexportból, akár a rómaiak.
    Nade tényleg, most jönnek rá, hogy buták fölött nem kunszt a hatalom? :D
  • BCs design
    #9
    én Bernie Sanders nek drukolok
    ne engedjenek be senkit usaba
    zárják le magukat hermetikusan és csak akkor nyísák ki a kaput amikor már mindegyik amcsi fára mászik és egymást dobálják banánnal :D

  • sathinel
    #8
    hát lol...
    A Microsoft eredetiségvizsgáló programjának legújabb változata apróbb finomítások mellett egy jelentős funkcionális változást is tartalmaz: nevezetesen akkor is "beárulja" a gyanús Windows kópiákat Redmondnak, ha a felhasználó megtagadja az eredetiségvizsgáló telepítését a gépre.
  • roliika
    #7
    Az oroszok piszok jók, pláne a régebbi rendszerekhez, programnyelvekhez nagyon értenek, de azért mi sem kullogunk az utólsó helyen ám. :)
  • Fen3gyerek
    #6
    nah, igen, én a Java konferencián lestem nagyot az oroszok miatt...
  • bakagaijin
    #5
    Hmm, nem véletlen, hogy nem akarnak matematikát meg számítástechnikát tanulni. Joggal sokkal rövidebb idő alatt annak a pénznek a többszörösét tudják besöpörni, társadalmilag is nagyobb elismertséggel jár, nomeg hogyan versenyezzenek a náluk sokkalta olcsóbb (tehát a standard amerikai gondolkodásmóddal: jobb) oroszokkal meg indiaiakkal. Ők sem teljesen vakok, pontosan látják, hogy az IT az amit leginkább outsource-olnak, ráadásul viszonylag egyszerűen lehet (kvázi közös nyelv, és majdhogynem fizikailag helyfüggetlen). Alig van olyan "amerikai" szoftvertermék amit ne az oroszoknál vagy valamely kelet-európai / ázsiai régióban fejlesztetnének. Na, ezek után ki akar menni? A bleeding edge területekre igen, de ez jóval kevesebb embert jelent, és gatyesz közel sem ezekről beszél :).
  • AranyKéz
    #4
    Neeee, ne!!! Jól csináljátok most, amerika, jó ez így ahogy van. Módosítsatok a törvényeiteken, válasszátok újra Bush bácsit, úgyis olyan jót tett a gazdaságotoknak. Mit törődtök ti holmi európai csigazabáló franciákkal, vagy süveget viselő alföldi parasztokkal. Lehagyni titeket? Néhány inkompetens európai? Vagy pár kiskínai? Ugyanmár! Hisz ti vagytok a szabadság országa! Az oktatási rendszeretek is tökéletes! Nálatok vannak a legjobb egyetemek! Nem kell azokat fejleszteni, inkább költsétek a pénzt egyházakra! Igen, több Hit kell nektek, hisz országotok sokat köszönhet a vallásnak! Ha akarjátok, nekünk van néhány felesleges papunk, oda tudjuk nektek őket adni. Cserébe csupán pár - amúgy is felesleges - informatikust, matematikust, fizikust és egyéb őrült tudóst kérünk. Nektek úgy se kell, hisz az országotok a második LEGJOBB Isten elfogadásában és a csúnya, elméleti szinten levő, megalapozatlan evolúció tagadásában.

    És ne hagyjátok hogy a lusta európaiak akik ott tanultak ott maradjanak! Úgyis csak feketéznének, meg amúgy is "ellopják" az amerikai állampolgárok elől a munkát. Meg mindenki tudja hogy az európaiak hülyék, úgyis rosszul végeznék a munkájukat, SOKKAL jobban jártok egy patriótával. Akármi történik, NE hallgassatok Bill Géccre, ő úgyis csak rosszat akar.

    P.S: Mellesleg hallottam hogy Kína tömegpusztító fegyvereket fejleszt!!! Gyorsan rohanjátok le! Nem eshet bajotok.
  • Ronny
    #3
    akár maguk is kiterlmelhetnék, de akkor nem lenne olyan segghülye az átlag, ami megint nem jó elitnek.
  • Cat #2
    vazze, beleolvastam a beszédbe, nem semmi seggnyalás és amerikaimádat hatja át a résztvevőket. Néhány mondat, a szenátorok ilyeneket mondanak:

    "Microsoft Windows is just a phenomenal product, and all of us, the whole country has benefited from your innovation."
    "Mr. Gates, thank you for your unprecedented work on combating global poverty, especially infectious disease"
    Gates is visszanyal: "The success that I've had and that Microsoft has had has benefited immensely from unique characteristics that this country has."

    stb.
  • Vorpal
    #1
    penge csávó.D