Berta Sándor

Mégsem adják ki a NASA-hackert?

Úgy tűnik, meghiúsul minden korábbi kísérlet és mégsem kerül az Egyesült Államokba a NASA-hackerként elhíresült brit férfi. A vádlott ügyvédjei ugyanis egy brit bíróságot arról próbálnak meggyőzni, hogy a per legyen Európában.

Mint ismeretes, korábban már úgy tűnt, hogy kiadják a hackert az Egyesült Államoknak, illetve legutóbb az a lehetőség látszott a legvalószínűbbnek, hogy enyhébb büntetést kaphat a NASA rendszereibe való betöréssel vádolt brit férfi. Gary McKinnon ügyvédjei minden követ megmozgatnak azért, hogy a védencüknek ne az Egyesült Államokban kelljen bíróság elé állnia. Most egy brit bírósághoz fordultak, hogy elérjék: a hacker ügyét mindenképpen európai bíróság tárgyalja.

Első lépésként azt várják az ügyvédek, hogy a bíróság visszautasítja a férfi kiadását követelő amerikai beadványt. Az ítélet azért lesz érdekes és döntő, mert Nagy-Britanniában ezután már nincs fellebbezési lehetőségük a védőknek. Az ügyvédek azt is szeretnék elérni, hogy McKinnon ügye az európai emberi jogi bíróság elé kerüljön.

Edmund Lawson, a védők egyike elmondta, hogy pont amiatt fordultak a brit bírósághoz, mert az amerikai vádlók korábban jelentős engedményeket tettek, amennyiben a hacker együttműködik velük. Ebben az esetben McKinnonnak csupán 3 évre vagy még kisebb időre kellene börtönbe vonulnia és a büntetését egy brit börtönben is letölthetné.

A brit férfi szerint azonban ez csak az igazság egyik oldala, ugyanis az egyik vádló megfenyegette, hogy amennyiben nem fogadja el az ajánlatot, akkor az amerikai kormány a legszigorúbb büntetés kiszabását követeli majd rá. "Átadnának a New Jersey-i hatóságoknak, akik gondoskodnának arról, hogy hallgassak" - idézte a fenyegetést a NASA-hacker. A védelem most erre apellál; szerintük a brit állampolgár élete veszélybe kerülhet, ha New Jerseybe és nem a korábban megígért Virginiába szállítják. A helyzetet nehezíti, hogy az európai jog kimondja, nem adható ki egyetlen európai személy sem az Egyesült Államoknak, ha ott halálbüntetés várhat rá.

A bíróság előtt több út is kínálkozik. Egyrészt vagy jóváhagyják McKinnon kiadatását vagy arra a John Reidre bízzák az ügyet, aki 2006-ban már egyszer eldöntötte a kiadatási folyamat megkezdését. Ezen kívül persze elrendelhetik a szabadon bocsátását, illetve dönthetnek a kérvény elutasítása mellett, egyúttal az Európai Emberi Jogi Bírósághoz utalva az ügyet. Vagyis a hackernek komoly esélye van arra, hogy ne kelljen az Egyesült Államokba utaznia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dave77 #16
    Ha berúgják az ajtót az otthonodban, jól körülnéznek de mindezt csak "figyelemfelkeltésből", "információ szerzésből" (jobb zár kellene az ajtóra) majd akkor "pofázzál". Ennek nem ez a módja.
  • nirriti #15
    Engem konkrétan az izgatna, hogy miféle hatalmas nemzetbiztonságot fenyegető információkat lehet az űrkutatási hivatalnál találni???

    Estetleg:

    -Ufók léteznek, az elnök is az :D
    -Csillagháborús cuccok
    -USS Enterprise tervrajzok :)

    Ha annyir a hűdefontos nemzetbiztonságot fenyegető cuccokat akarnék olvasni akkor én a nemzetbiztonsági hivatalnál keresgélnék.
  • lekvároshurka #14
    erb a cik nem a Magyar helyesirásrol szol ergo nemigazán jo a "válaszod erre" Ha sértegetni akarnálak "FASZT" irok de nem irtam..... a fütyi aszem inkább max. gunyos de ha ilyen mimozalélek vagy hát bocs :P szerintem tod kicsinyes hogy a téma helyett 1 N betübe kötsz bele amimeg a lebukás biztos tudata hát.. erröl azért ugymond lehetne vitatkozni megin.Amugy megjegyzem a "TE" kisfiad már 32 de tény sose voltam jo helyesiro( és akkor bitang finoman fogalmaztam :P ) és valszeg mivel nem gépiro vagyok ez hidd el nemfog számotvetöen javulni bár igaz ,-öt néha rakhatnák.....Frosty01 kifejtenéd hogy mért nem büntény 1 másik ország dolgaiba kutakodni ( jah és pls felejtsd el az U.S.A. szot mert attol félek hogy ez befolyásol téged erösen)hiszen ahogy erb kedvesen kijavitott: nemzetbiztonságábaN :P nyulkált .
  • Frosty01 #13
    Ti, akik pofáztok, hogy igy meg úgy mégis bünöző, és főleg te Dave77 elgondolkoztatok hogy mit írtok? Vagy csak éppen unalmatokban gondoltátok, fasza lenne belepofázni olyan dologba, amiről még a kib*szott cikket sem olvasom el. Egyébként erbnek teljesen igaza van.
  • erb #12
    Ugy tunik Opera nem kezeli a "válasz erre" funkciot. Felreertesek elkerulese vegett mindket post lekvaroshurkanak ment.
  • erb #11
    Erre a postra reflektalva. Intelligens ember megelegszik egy darab mondatvegi irasjellel. Tisztelettel.
  • erb #10
    >>"erb a multkor a kiadásnál is te voltál a fö fütyi" eloszor is "fütyi" az edesapad. Kisfiam, hogy jossz te ahhoz, hogy vadidegen embereket sertegess? Azert mert a neten nem nyilvanvaloak a konvenciok meg leteznek. Meltanyolnam, ha mellozned a szemelyeskedest. Masodszor, az nem "nemzetbiztonságába", hanem nemzetbiztonságábaN. Harmadszor, a masik idevago cikkben mar kifejtettem az allaspontom. Most megtoldanam annyival, hogy velemenyem szerint a "fószer" nem csak hogy nem bunozo, hanem egy Hős, hogy meg merte tenni azt amit annak biztos tudataban, hogy le fog bukni. Olyan problemakra hivta fel a figyelmet, amelyekre maskepp nem derult volna feny. Gondoljuk mar at egy pillanatra mi tortenik, ha azt a scriptet egy terrorista futtatja. Ha kiadjak az USA-nak kivegzik (vagy eppen sulyos baleset eri a bortonben). Ebben teljesen biztos vagyok.
  • lekvároshurka #9
    grat! neked is jasszka terád ugyanugy érvényes ez csak forditva de aszem erröl irtam is... amugy még mindig 1 bünözöröl szol a cikk :P jah már akkoris ezen a véleményen voltam(mármint hogy nem az usa a világ bünözöje) amikor még kutya se szidta az USÁ-t.kb az 1. öbölháborunál kellet volna továbbmeniük és kicsapni szaddamaot a helyéröl.. vagy akkor is ök voltak a fö-bünösök??? én valahogy nem igy emlékszem :D nagyon nem igy.....tényleg hogy amerikalizálta a média az agyamat? hát pont ott szidják öket mostanaába :D
  • jasszka #8
    grat!
    virít a hozzászólásod tartalmáról és stílusáról, hogy a te agyadat nem amerikalizálta a média:)
    nembaj, lyenekből lesz a jó fogyasztó nép!
    hadd terelgessenek, te birka
  • lekvároshurka #7
    mért nem wittgen ?( a nemzezbiztonsági hivatalnál kéretlenül hesszelni nem kémkedés mi ? :P ) erb a multkor a kiadásnál is te voltál a fö fütyi látom most hogy a cikk ellentétje van megin tevagy az :P ha 1 ország nemzetbiztonságába turkálsz = mindenkinek ártasz aki ott él.1x en arrol van szo hogy a sajto álltal belétek nyomott amerika utálattol már nem láttok...és még irjátok hogy ök vakitanak a médiával.. de ti ugyanugy álltok csak szidjátok öket belétek meg eszt nyomják ennyi...tényleg vicc hogy bünözöknek szurkoltok csak azért mert ott az U.S.A szo