Gyurkity Péter

A Wikipedia a 10 legnépszerűbb oldal között

A világ többi része után az Egyesült Államokat is bevette az internetes enciklopédia, miután a 10 legnépszerűbb amerikai oldal közé is beverekedte magát. A januári tengerentúli mérleg 43 millió látogató volt.

A comScore Networks adatai szerint Wikipedia januárban az első alkalommal került a 10 legnépszerűbb amerikai internetes oldal közé, ami nem kis teljesítmény, bár globális szinten ezt már korábban sikerült elérnie. A Wikimedia Alapítvány szolgáltatása azonban eddig hazai pályán soha nem szerepelt ilyen jól, ami különösképpen kiemeli a látogatottság folyamatos növekedésének tényét.

Az ingyenes online enciklopédia ráadásul olyan rendkívül népszerű és nagy olvasótáborral rendelkező lapokat előzött meg, mint a New York Times, az Apple központi oldala, vagy a Viacom saját webes otthona. A januárban mért kilencedik hely már csak ezért is nagy előrelépés, jóllehet ez már korábban sejthető volt a látogatottság állandó növekedése révén. Jó példa erre, hogy alig egy évvel korábban, 2006 januárjában 18,3 millió egyedi látogatóval még csak a 33. helyet kaparintották meg az amerikai toplistán, júliusra ez 28 millióra, novemberre pedig 39 millió ugrott. Az előző hónapban összesen 42,9 millió egyedi látogatót regisztráltak, és a folyamat várhatóan nem áll meg.

A kutatócég elemzése szerint az alapítvány többi oldalai - a Wiktionary, a Wikiquote, a Wikibooks és a Wikinews - is népszerűek, a túlnyomó többség azonban az enciklopédia lapjait látogatja. Ennek angol nyelvű változata egyébként 2001 januárjában rajtolt el, mostanra pedig 1,6 millió cikket foglal magába. Globális szinten mintegy 200 nyelven összesen 5 millió cikket kínál az internetes tudástár, az állomány az önkéntesek révén folyamatosan bővül. Az egész világra kiterjedő legutóbbi felmérés szerint decemberben hatodik helyen végeztek a globális ranglistán 165 millió látogatóval.

A lexikon magyar változata januárban ünnepelte egy fontos mérföldkő elérését, ez pedig az 50 000. szócikk megjelenését jelentette. A wikipedia.hu 2003 júliusában indult el, és szócikkek mellett több ezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2006-ban átlagosan mintegy 2000 szócikkel bővült havonta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #19
    Lehet, hogy nem sík bunkók, de amikor megkérdezik tőlük, hogy pl. tudják-e hol van Mo. elég nagy arányban fogalmuk sincs, sokszor még kontinensszinten sem!
    A Győzike show nem tudom, hogyan jön ide, bár én sem rajongok érte, nem tudom, mi köze a közoktatás színvonalához... Azt mondod, amerikában jobb a közoktatás, ennek ellenére ott is nézettek az ilyen típusú műsorok.

    "amerikai egyetem is jobb minosegu kepzest nyujt"

    De milyen szempont(ok) szerint?
  • zzebi #18
    Egeszen biztos, hogy egy atlag amerikai egyetem is jobb minosegu kepzest nyujt, mint egy atlag europai egyetem. Ez egyertelmuen kiderul a minositesekbol.
    Egy videki amerikai egyetemrol, pl a University of Alabama-rol ne rogton redneck bunkokra gondolj, hanem arra, hogy meg ez a videki egyetem is 100 helyezessel a Szegedi Egyetem elott van, a Berni Egyetemmel es a Dan Muegyetemmel egy szinten. Pedig ez az egyetem helyi viszonylatban tenyleg nem egy nagy szam (csak veletlenszeruen valasztottam a sok noname egyetem kozul).

    Az alsobb szintu oktatas kevesbe relevans, amikor a tobbseg ugyis egyetemre megy utana. De meg azok sem sik bunkok, akik csak kozepiskolat vegeznek. Ketlem, hogy a magyar kozepszintu oktatas jobb lenne csak azert, mert megtanitja, hogy mit banyasznak az Uralban es fel kell mondani 5 verset evente.
    Olyan konnyeden nezzuk le a tobbi oktatasi rendszert, csak mert nem ugy mukodik es nem ugyanazt tanitja, mint a mienk. Mindekozben minden nemzetkozi felmeres szerint katasztrofalis szintu a magyar kozoktatas.
    Es ha bekapcsolod a tevet es megnezed a magyar csatornakat, akkor ezzel magad is szembesulhetsz, foleg amikor elolvasod utana, hogy a Gyozike show vezeti a tevenezesi statisztikakat.

    Kis nyitottsaggal kene lennunk a vilag fele!
  • TeszteloPontHu #17
    Ebben igazad van, de ez főleg a magánegyetemekre igaz. Ugyanakkor az általános és középiskolai oktatás színvonala az USA-ban (is) a béka feneke alatt van. Középiskolában kb. azt várják el, amit nálunk az általánosban. Az érettségin teszt van (még matekból is!), no comment...
  • zzebi #16
    Nem tudom megallni, hogy az oktatas szinvonalarol az USA-ban ne ejtsek nehany szot:

    A hozzam legkozelebb eso egyetem 17 Nobel dijast adott a vilagnak, pedig csak kb annyi hallgatoja van, mint a BME-nek. Ezen kivul ennek az egyetemnek a K&F koltsegvetese egymagaban nagyobb, mint amennyit egesz Magyarorszagon az allami szervezetek (az egyetemekkel egyutt) K&F-re koltenek.

    De van itt olyan egyetem, ami egyedul tobb, mint 70 Nobel dijasa van.

    Ha rossz oktatasi szinvonalra vagy kivancsi, csak korbe kell nezni az otthoni egyetemeken. Az egyetemi rangsorban a Szegedi Egyetem all legelol a magyarok kozul, kb 250. a vilagon.... Az elso 20-bol 18 amerikai egyetem.( A listat a kinaiak allitjak ossze minden evben.)
  • zzebi #15
    Most komolyan:
    Az nem kerdes, hogy a Wikipediat az USA-ban is legalabb ugyanugy hasznaljak, mint mashol. Az, hogy "csak" 9. mindossze annak koszonheto, hogy meg sokkal jelentosebb website-ok vannak elotte. Ugy mint: Yahoo, Time Warner, Microsoft, Google, eBay, Fox, Amazon, Ask. A Yahoo, az Ask es a Google az email es foleg a keresoik miatt, a Microsoft a keresoje, a hotmail es a fejlesztok miatt, az eBay es az Amazon a legnagyobb kereskedelmi portalok, a tobbi meg hirportal. Jellemzoen ezeket az oldalakat sokkal tobbet hasznalja az ember, mint az enciklopediat. Szerintem hatalmas nagy szam, hogy a wikipedia ezek mogott van kozvetlenul.
    Az egeszet megfelelo perspektivaba kell helyezni: az USA-ban sokkal tobb mindenre hasznaljak es sokkal tobben az Internetet, mint Europaban. Itt pl a kisker forgalom nagy hanyada online tortenik, vagyis az emberek rengeteg idot toltenek az online kereskedo cegek weboldalain. A nagy szolgaltatok, mint a Yahoo es a Google itt nem csak a keresoirol hires, hanem a tobbi tobb tucatnyi szolgaltatasukat is nap mint nap hasznaljak az emberek (hirolvasas, tarskereses, terkep nezes, aru kereses, naptar, stb...).
  • zzebi #14
    Hat neked rohadt nagy a sotetseg az agyadban...
    Ezzel a hozzaallassal, ha kijossz az USA-ba, vegul az egyik gettoban fogod a Burger King-et takaritani.
    Az ilyen hozzaszolasokat nem is erdemes tetlesen cafolni, mert a szoveg magat minositi. Aki ennyire bedol a sztereotipiaknak, az olyan sotet, hogy soha nem is lehet itt sikeres.
    Tudod mit, inkabb elj tovabb az alomvilagodban, hogy a magyarok a legszebbek, legokosabbak, mindent ok talaltak fel es mindenki mas hulye a vilagon. Ezt sulykolja a media, az oktatas es a politikusok is, addig addig, hogy mar-mar mindenki elhiszi. Addig jo neked, amig nem lepsz ki az orszagodbol.
  • PíszLávJuniti #13

    szerintem is nagyon jó. a magyar részen még van mit bővíteni / fordítani, de jól haladnak azzal is. mindent bele!
  • Tyberius #12
    "egy diktatórikus államban élnek ahol 2 pártra lehet csak voksolni" - ez tényleg ismerős valahonnan...
  • Natsuto #11
    Úgy-úgy, a hülyeség nem hely-, hanem emberfüggő. Sajnos.
  • juzosch #10
    Én már lassan többet keresek wikin, mint a guglin:)