Berta Sándor

Infrastruktúra-bővítés a Wikipediánál

Az online lexikon egyre népszerűbbé válik világszerte az emberek körében. Ékes bizonyítéka ennek, hogy idén szeptemberben már közel 60 millió európai felhasználó látogatott el a portál oldalaira - derült ki a Comscore piackutató cég legújabb felmérésből.

A legújabb látogatottsági adatok tükrében a Wikipedia alapítvány éppen ezért már nem halogathatja tovább a régóta tervezett infrastruktúra-bővítést és a tervek szerint tizenöt szerverrel bővítik a szolgáltatás számítógépparkját. A Comscore felmérése szerint egyébként a népszerű online lexikon jelenleg már a hatodik a leglátogatottabb európai weboldalakat tartalmazó listán.


A szeptemberben regisztrált 59,9 millió látogatós adat 18 százalékos növekedést jelent ebben a tekintetben az előző hónaphoz képest. Hasonlóan nagyarányú látogatónövekedést csak az immár a Google-birodalom részét képező Youtube videoportál tudott elérni, amelynél 27,4 millióval nőtt a látogatók száma. A lista első három helyén egyébként a Google, a Microsoft és a Yahoo található.

A szervervásárláshoz sok adományt gyűjtöttek össze a Wikipediánál, csak a németországi szervezetnél 60 000 euró gyűlt össze. Sajnos ennek az összegnek az átutalása különböző problémák miatt meghiúsult: a gondot az okozta, hogy a Wikipedia Németország a jótékonysági akciói mellett más feladatokkal, így például hardverbeszerzéssel, rendezvényszervezéssel is foglalkozik. Most viszont sikerült tisztázni a problémákat a berlini vám- és pénzügyőrséggel és a szervezet további öt évre megkapta alapítványi engedélyét, így minden akadály elhárult az adományok felhasználása elől.

A Wikipedia 50 000 eurórért vásárolta meg a szükséges szervereket. Az amszterdami számítógépközpontban egyébként egy tucat szerver dolgozik jelenleg, ezeket főleg az európai oldallekérdezések terhelik le. A fő központ továbbra is Floridában van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #4
    jajj de okos vagy. szervezett vallás = egyház.

    de egyébként sok vagy sem, akkor is bassza a szememet hogy pl. adómentességet kapnak. mert hogy olyan jó a vallás. olyan erkölcsös izé... mire fel? csak hülyítik az embereket, meg gyűlöletet szítanak (de szinte mindegyik). és nem, az se jó, hogy a hívők tartsák el az egyházakat, hallottam már érdekes történeteket hogy mennyire kinézték a nyanyák ha valaki nem adakozott.
    meg aztán ott van a szcientológia, az egy külön kategória.

    töredékéből meglenne a pénz ami a wikipedia fejlesztésére kell.

    persze ahogy mondod, ehhez egy jó kormány kell. ami meg nem terem minden fán.
  • Emmegki #3
    ehhh értelmiségi... max. egyházakat lehet támogatni. De történetesen nem abba csődöl bele az állam.
  • AranyKéz #2
    Bár az állam őket támogatná rendesen nem pedig a többi szarrágót (pl. mindenféle vallásokat)
  • Darth Sith #1
    50k€ -ért szervereket venni nem is olyan rossz. :)