MTI

2025 mobiltelefonja

A bumfordi és egyszerű maroktelefon rövid tíz év alatt elegáns és okos készülékké fejlődött, amellyel akár filmet is lehet forgatni, a következő két évtizedben pedig fokozatosan még több funkciót olvaszt magába, és nélkülözhetetlen lesz a mindennapi életben.

William Webb, a brit médiahatóság, az Ofcom kutatás-fejlesztési igazgatója szerint aki 2025-ben véletlenül otthon felejti a készülékét, "úgy jár, mintha a pénztárcáját, a kulcsait, a zenegépét és a mobilját is otthon hagyta volna." A The Future (A jövő) című új kötete megjelenésének alkalmából a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján közzétett előrejelzésében Webb arról ír, hogy a mobiltelefon 2025-ben látszatra alig fog különbözni a maitól. A legfontosabb különbség a kijelzőt és a billentyűzetet magában foglaló, nagy felbontású érintőképernyő lesz, amellyel most még csak egyedül az Apple csúcsmodellje, a forradalmian új iPhone rendelkezik. Jelentősen növekszik viszont a készülékek kapacitása és memóriája, így egyre változatosabb feladatok elvégzésére lesz alkalmas.

A tulajdonos napi programjának ütemezéséért és szervezéséért felelős mobil 2025-ben egy tipikus hétköznapon jóval gazdája előtt ébred, tájékozódik a közlekedési helyzetről, majd kidolgozza az optimális útvonalat és ehhez képest akár módosítja is az ébresztés idejét, hogy a használója nehogy elkéssen. Még ez előtt a telefon szorgalmasan elvégzi a karbantartási munkálatokat a házi szórakoztató-elektronikai rendszeren: beprogramozza a megnézni kívánt adásokat az otthoni készülékeken és letölti a gazdát érdeklő anyagokat a telefonra, hogy a villamoson vagy ebéd után a kávé mellett kényelmesen nézegethesse.

Webb előrejelzése szerint 2025-ben már rutinmozdulatokkal fognak fizetni a mobil­hasz­ná­lók a készülékkel: elég lesz elhúzni az üzletben elhelyezett érzékelő előtt a telefont, és már ki is egyenlítődött a számla. Mivel pontosan ismeri használója napirendjét, a telefon a tárgyalások vagy a hangverseny alatt automatikusan irányítja a hívásokat a hangpostára, esetleg rövid, csendben érkező szöveges üzenetben tájékoztat a hívó személyéről és mondanivalója lényegéről.

A személyi titkárt és a házvezetőt kiváltó telefon pontosan tudja majd, hogy gazdája mit vásárolt, ismeri a hűtőszekrény és a kamra tartalmát és az élelmiszerek szavatossági idejét, valamint tisztában van a gazda ízlésével, étkezési szokásaival és egészségi állapotával, így a lehető legjobb menüt ajánlja minden nap. A beépített helyzet-meghatározó segítségével a telefon akár arról is értesítheti a felhasználót, hogy valamelyik barátja lakásának közelébe ért, akinél már régen nem járt és pontos adatokat közöl családtagjai hollétéről.

Webb szerint a mobil-evolúció lassú, de állandó, megszakítás vagy visszaesés nélkül előre haladó folyamat: évről évre egyre intelligensebb modelleket dobnak a piacra a gyártók, a tartalomszolgáltatók pedig egyre jobban használható adatbázisokkal jönnek elő, s a most éppen nagy feltűnést keltő, új iPhone pedig 2025-ben múzeumba való emlék lesz a mobiltelefónia rég lezárult korszakából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • precision #42
    * Eteon = Eten
  • precision #41
    méghogy csak az iPhone -ban van touchscreen...loál
    kapásból tudnék mondani egy rakás telefont amiben van, pl SE P széria, Imate, Eteon telefonok, a nokiának is van touchscreenes teloja... szal mi ez ha nem egy fizetett iPhone reklám?
  • brueni #40
    és ha lesz rajta egy jó kis lyuk, akkor még feleségül is veheted...
  • bakagaijin #39
    Az újúj iPhone, ami MINDEN egyben :).
  • Gerygrey #38
    És légy nyugodt, nem ezt az egy példát lehet felhozni, de ezt már írtam az elején. Egy komplett baromság ez része a cikknek (és mindegyik másiknak amiben az iPhone, mint forradalmi újdonság szerepel)
  • kanyecs #37
    hát igen, biztos soskan tiltakozni fognak ellene, de tuti hogy idővel mindez bemászik a bőrünk alá.
  • kvp #36
    "Lakáskulcsa? Egy túrót. Ki az a barom aki megengedné, hogy a telefonban legyen ilyen? Mert én biztos nem. Nekem az az elvem, hogy nem vegyítem össze a dolgaimat. A fontos dolgokat fizikilag el kell különíteni."

    Nalunk az egyik kollega a ceges biztonsagi kulcsokat belemasolta a telefonjaba. Innentol a kartyak helyett a telefonjaval tudja nyitni az ajtokat. Mivel magasabb a telefon sugarzasi szintje mint a kartyae (a telefon belso tapos), ezert eleg egy ajto ele allnia es az kinyilik. (a kartyat oda kell logatni a szenzor ele, bar en csinaltam demokent egy erosebb moddolt sugarzot) Szerintem az emberek jo reszenek tetszeni fog ha ez elterjed. Csak odaallsz az ajto ele es mar nyilik is...

    A telefonokkal ugyanez a helyzet, ha egyszerubb lesz tole az elet akkor el fog terjedni. Ha felmerul az elvesztes eselye akkor lesz egy rogzitett resze adattarolasra (pl. a csuklon vagy testbe beepitve) es egy elvesztheto resze (egy kezi terminal az erintokepernyovel).
  • bur #35
    A cikk szerzője TÉVED !

    Érintőképernyővel NEM csak az Apple iPhone rendelkezik!
    Az OpenMoko egy kicsit olcsóbb, egy kicsit hamarabb is lesz kapható, nem lesz kötelező 2-éves szerződés hozzá és ami a legfontosabb (nekem), hogy Linux fut rajta így a lehetőségek nyítottak!

  • dronkZero #34
    Hehe, színes kijelzős telefonra már egyszer bejött, most ismét kijelentem, hogy akkor lesz PDA-telefonom, ha ingyen dobják utánam... Biztosan nagyon hasznos, hogy szarás közben is tudok fórumozni, meg lehet a metrón full hangerővel Ghost'n Goblinsozni, meg ilyesmik, de hogy ez nekem pénzt nem ér, az tuti.
  • NEXUS6 #33
    Jó kis merci(ez esetben inkább sevi, vagy krájzler), van rajta metálfény meg blaupunkt rádió, és az ablaka is nagyobb.
    Csak épen kisebb a motorja, mint egy trabanté és nem is megy anyival, ja és még négyen se férnek bele.

    Legyen inkább egy lada (az eddigi okostelók) vs smart (iphone).