Berta Sándor

Új divat a mobil készülékek tisztítása

A billentyűzetek előszeretettel gyűjtik össze a szennyeződéseket, ezt a problémát mindenki különböző módon igyekszik megoldani.

A szakemberek szerint egy vécéülőke gyakran higiénikusabb, mint egy billentyűzet. Ezzel a megállapítással elsőre talán vitába lehetne szállni, ám ha jobban belegondolunk, van valóságalapja. Sokan esznek vagy isznak a billentyűzetük fölött, de a morzsákon vagy italcseppeken kívül számos baktérium is befészkelheti magát a klaviatúrába. Nem jobb a helyzet más készülékek, például a mobiltelefonok esetében sem.

Dél-Koreában például már paranoiásnak tűnő módszerekkel igyekeznek úrrá lenni a problémán. A világon elsőként és minden bizonnyal jó darabig egyedülálló módon már kaphatók különleges, szennyeződés felkerülését gátló réteggel ellátott mobil készülékek. Sőt, egyre több a mobiltelefon-tisztító állomás is, ahol nagynyomású levegővel, baktériumölő permetekkel és sugárzással, valamint mobiltelefon-parfümmel (!) igyekeznek megtisztítani az eszközöket. A megoldás hallatán alighanem sokan elmosolyodnak és igazuk van.

Nálunk az ilyesmi még elképzelhetetlen. Jan Chipchase, a Nokia finn mobiltelefon-gyártó cég fejlesztője viszont nem mindennapi felvételeket közölt Future perfect nevű blogjában. Jelenleg már a Motorola és a Samsung is piacra dobott Dél-Koreában különleges, baktériumtaszító réteggel ellátott mobil készülékeket, azonban ennek ellenére a helyiek valósággal pánikba esnek az esetleges fertőzés gondolatától is.

A gyártók persze igyekeznek meglovagolni a hisztériát. A Motorola például egy olyan szabadalmi eljárást védetett le, amely szerint a jövőben a vállalat összecsukható termékei 250 nanométeres hullámsávú ultraviola fény segítségével képesek lesznek önmagukat teljesen sterilizálni. A Módszer és rendszer a mobil, elektronikus eszközökben való mikrobák számának csökkentésére című dokumentum ezenkívül körülír egy optikai rendszert is, ami képes a sugárzás irányítására. Azért, hogy a sugárzás ne tehessen kárt a felhasználóban, a védelem csak és kizárólag a készülékek összecsukott állapotában működik. Maga a folyamat 3 percet vesz igénybe.

Az új őrület mindenesetre már az Egyesült Államokba is megérkezett. Reméljük azonban, hogy mindez az európai szemmel paranoiásnak tűnő divat hamarosan le fog csengeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #18
    ja, az külön tetszik, hogy aszongya user a forumban:
    "Ezen csak a te bacilusaid vannak, amire már úgyis immunis vagy."

    DIPLOMÁT NEKI MOST!!
  • irkab1rka #17
    Úgy látszik divat lehülyézni távoli országok lakóit.

    Ember, ott nagyot pusztított a madárinfulenza. Ha annyian haltak volna meg MO-n, mint ott, akkor
    1, itt már nem lenne élő ember :)
    2, nagyon nagyon ügyelne mindenki a higiéniára.

    "Egyértelműen bebizonyított tény," muhahahaha, és egyértelműen bizonyított tény, hogy levegőnél nehezebb berendezés nem repülhet. Használhatod még a "Az tény,...", "Nincs igazad, mert...", "Leszarom a véleményed, úgyis...", "Nem érdekel, mert az úgy van hogy...", és a "Hülye vagy, mert pedig a..." formulákat, hogy igazad legyen.

    Amúgy elcsodálkoznátok, ha tudnátok, hogy egy-egy baktériumfaj milyenen durva és helyrehozhatatlan torzulásokat hoz létre az bőrön, fertőzés után.
  • csorfab #16
    Hm látod ebben van valami, erre még nem is gondoltam...
  • atlagember #15
    Egyértelműen bebizonyított tény, hogy azok a gyerekek, akik higiénikusabb körülmények közt nőttek fel sokkal rosszabb az immunrendszere és sokkal betegesebbek felnőttkorukra. A szervezetünknek szüksége van a fertőzésekre ahhoz, hogy ébren tartsuk az immunrendszert. Az olyan ember, aki mindíg mindent fertőtlenít, a legkisebb bacitól is ágynak esik, míg a többi normálisnak semmi baja sem lesz.
  • Flashy #14
    nem a belsőségeimet akartam fertőtleníteni, ha visszaolvasol egyet. de rengeteg olyan betegség van, ami cseppfertőzés vagy érintés által terjed és nem olyan viccesek mint a beleinkben levők. nekem a nátha/influenza se hiányozna annyira (tudom, pont az ellen a mobiltelefonfertőtlenítés se ér semmit), de ha grínpíszt akartok játszani, dédelgessétek őket is nyugodtan :)
  • twollah #13
    Lassan az eletterunk is olyan steril lesz mint egy muto.

    Es meg csodalkoznak az emberek, hogy egyre tobbet betegeskednek, es egyre tobb az allergias.
  • Anteris #12
    vesszenek a baktériumok!!! Holnaptól mindenki szarja ki a beleiben lévő 1.5 kg-nyi kis szemétládát!
  • Flashy #11
    ilyen sterilizáló készülék nagy biznisz lenne, de nem(csak) a telefonba építve hanem ilyen mikrosütő-szerű otthoni verzióban. ha csak ennyiből állna, tényleg beledobnám néha a telefont, távkapcsolókat, egeret, mittoménmit.
  • arrrtemis #10
    inFLUEnza
  • heyman8909 #9
    Igen, azért az 1-2 éves telefon elpiszkolódhat, azt nem árt tisztítani. De bakteriálisn azért nem kell. Ahogy már itt írták, én is szoktam tisztítani a bill.t, bár olyankor mindig elveszik 1-2 gomb