Berta Sándor

Német charta az online fogyasztók védelmére

Németország jelentősen bővíteni szeretné az interneten vásároló európaiak jogait. A szakemberek ezért egy öt fő pontot tartalmazó chartát dolgoztak ki.

Az európai fogyasztóvédők körében egyre nagyobbak az aggodalmak amiatt, hogy Berlin vajon valóban képes lesz-e a tervezett határozott módon fellépni az európai fogyasztók jogainak védelmében. A hivatalosan a Charta a fogyasztói szuverenitásért a digitális világban nevet viselő dokumentumot a német kormány dolgozta ki az elmúlt hónapokban és öt jelentős pontot tartalmaz.

Ezek között van, hogy az online zenei boltok és letöltőhelyek a jövőben kötelesek lennének megváltoztatni jelenlegi gyakorlatukat, melynek révén megakadályozzák, hogy a tőlük megvásárolt zeneszámok bármilyen zenei készüléken lejátszhatók legyenek. Jó példa erre az iTunes esete, az Apple szolgáltatását az elmúlt hónapokban emiatt számos támadás érte. Ezzel a lépéssel a skandináv államok és Franciaország után Németország is csatlakozna a szabad zenelejátszást követelők táborához.

A második pont szerint a bankokat és az online szolgáltatókat köteleznék arra, hogy mindig a legújabb adatvédelmi megoldásokat használják. Ellenkező esetben az adott céget terhelnék a jelszólopás és más hasonló bűncselekmény miatt az ügyfeleket ért károkért. Az internetes szolgáltatók csak abban az esetben adhatnák tovább harmadik félnek az ügyfeleik személyes adatait, amennyiben ezt maguk az ügyfelek engedélyezik. A charta kitér arra is, hogy a fogyasztóknak joguk van a digitális másolásvédelmek megkerülésére és szigorúan magáncélra másolatokat készíthetnek a képi vagy zenei anyagaikról.

A dokumentum ugyan nem törvénytervezet, azonban érzékelteti a német kormány álláspontját ezekben a kérdésekben és világossá teszi, hogy a német álláspont szerint hogyan kellene kinéznie egy, a szóban forgó területeket szabályozó európai törvénynek. "A charta már elkészült, azt minden minisztérium támogatta. Azonban ez az anyag számos vitát válthat ki és attól tartunk, hogy a német kormány az utolsó pillanatban meghátrálhat" - fejezte ki aggodalmát egy fogyasztóvédelmi szakember.

Más szakértők szintén attól tartanak, hogy a német kormány a média vagy a pénzügyi szféra nyomására visszavonhatja a chartát. A német vezetők viszont egyelőre eltökéltek és keresztül akarják vinni a javaslatukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cefet #3
    Hatalmas piros pont a német kormánynak. A mi "szeretett" kormányunk mikor lenne hajlandó erre?
  • AranyKéz #2
    közpénz -> jogdíj bár egyre megy
  • AranyKéz #1
    Az benne van hogy a kiadók nem szedhetnek közpénzt és nem baszogathatják a letöltőket ?