Kruza Richárd

Samsung NV10 ismertető

Felbontás: 10,1 effektív megapixel (3648 x 2736)
Optikai zoom: 3x (35-105 mm)
Videorögzítés: 640 x 480/320 x 240 15/30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC + 13MB belső memória
Energiaellátás: Lítium-ion (800 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 95 000 Ft

Az NV10-es a Samsung NV sorozatának felsőkategóriás tagja. Szépsége mellett néhány igazi újdonsággal is rendelkezik. Mérete meglehetősen kicsi (bár az NV3 még kisebb), és 10,1 effektív megapixeles szenzorral, 3-szoros zoomlencsével és digitális képstabilizátorral szerelték fel.

Kívülről

Az NV10-el való ismerkedésünkkor rögtön feltűnik: jó ránézni és jó megfogni. Az eddigi Samsung kompaktok műanyag házukkal, tipikusnak mondható külső stílusjegyeikkel nem lógtak ki a sorból. Ugyan nem voltak kiemelkedően sem szépek sem csúnyák, de jellegzetesek sem. Ebben a kategóriában a külső megjelenés nagyon fontos, mert a szaküzletekben a vásárlók nagy része, amikor már öt vagy hat gép van a pulton és választani kell, végül elsősorban ez alapján dönt. Úgy látszik a fejlesztők tisztában voltak azzal, hogy ma már nem csak a tényleges teljesítmény számít, hanem az embereknek az is fontos, hogy "jól nézzen ki" a gép.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az NV10 szép. Fekete fémházát megfogva igazi kis ékszerdoboz hatását kelti. Formavilága követi a mostani aktuális irányzatot, tehát elhagyták a teljesen lekerekített, használt szappan-szerű egybefolyó formákat és vonalakat. Egyenes, szögletes vonalai szinte konzervatívnak mondhatóak, mégsem tűnik úgy, mintha egy régi fényképezőgép lenne a kezünkben. A tervezők ügyeltek a részletekre, és pontos kidolgozású, minőségi kisgéppel van dolgunk. Minden kapcsoló, gomb és szerkezeti elem szépen, pontosan illeszkedik, át van gondolva. Nincs rajta egyetlen olyan alkatrész sem ami "gagyi" benyomást keltene.

Kezelőszervek

A kezelőszervek jól kézreesnek. A módtárcsa, az exponálógomb és a ki-be kapcsoló szokásosan a gép tetején található, utóbbi kis világító kék fénnyel van körülvéve, ha a gép üzemben van. Szemből nézve impozáns a Schneider - Kreuznach felirat az objektíven, ami a híres német lencsegyártó cégre utal. Itt találhatjuk még a távirányító érzékelőjét, a mikrofont és az autófókusz lámpát. A gép alján találjuk az USB/töltés csatlakozót és a memóriakártya és akkumulátor kinyitható ajtaját. Megjegyzem, ez a kis ajtó is nagyon precíz és fémból van. A zoom gomb a gép hátulján helyezkedik el, éppen a módtárcsa alatt, melynek fel-le mozgatásával tudjuk kedvünkre szabályozni a nagyítást.

Kijelző

A 2,5 hüvelykes, 230 000 pixeles kijelző nagyon világos, tartalma jól olvasható napfényben is. Bekapcsoláskor azonnal szembetűnik, hogy itt valami újdonságról van szó, mivel rögtön látszanak a képernyő jobb és alsó része mentén elhelyezkedő gombsorhoz tartozó ikonok. Az új, Smart Touch nevű menürendszerről van szó, amiről még fogunk szót ejteni. Átnézeti kereső nincs a gépen - ahogy mostanában ebben a kategótóriában az lenni szokott - de a célközönség valószínűleg nem fogja hiányolni.

Áramellátás

A gépben található lítium-ion akkumulátor mérete - nyilván a gép külső méretei miatt - elég kicsi, ennek megfelelően 800 mAh-t tud. Ebből a szempontból az NV10 kissé lemarad konkurrenseitől. Egyetlen feltöltéssel legfeljebb 180 fotót lehet készíteni, tehát azért túlságosan nem vészes a helyzet. Hoszabb utazáshoz viszont érdemes tartalék akkumulátort vásárolni. Feltöltése nagyjából 2,5 órát vesz igénybe. Ezzel kapcsolatban szót érdemel, hogy kérféleképpen is lehet tölteni az akkumulátort: a gép alján található egyetlen aljzat az USB és a töltés csatlakozó egyben, tehát ha számítógéphez csatlakoztatjuk a gépet, ezzel egyben töltjük is.

Természetesen ugyanez történik a tartozék dokkoló használata esetében is, de tartozik a géphez még egy kis fali konnektor, melybe csatlakoztathatjuk az USB/töltő kábelt, így közvetlenül konnektorból is tölthetjük a gépet egy utazás során. A dokkolóról még annyit érdemes elmodani, hogy USB/töltés és video csatlakozás egyaránt van rajta. A belehelyezett fényképező kissé döntött helyzetben van benne, a kettő együtt úgy néz ki mintha egy pici LCD monitor lenne.

Menürendszer

A képernyő alatt és mellett jobbra sorakoznak a kezelőgombok. Igazi újdonsággal álluk szemben, mondhatni, ilyet még nem láttunk: az új, "Smart Touch" nevű kezelőfelület és menürendszer. Ennek lényege bekapcsoláskor azonnal világossá válik. A két gombsor érintésre és megnyomásra egyaránt reagál. Az újfajta menüben grafikus módon, sakktáblaszerűen lehet mozogni. A képen megjelenő funkcióhoz a parancsokat a vízszintesen vagy merőlegesen hozzátartozó gombbal lehet aktivizálni.

Ha csak hozzáérünk a gombokhoz, a képernyőn megjelenik egy animált vízszintes vagy merőleges csík és szöveg, melynek segítségével könnyen láthatjuk, mit is készülünk csinálni. Lényegében szinte minden menüfunkciót két lépésben el lehet érni, ezenkívül ezenkívül a gombsorokat különféle értékek beállítására vagy fotók visszajátszásakor léptetésre lehet használni olyan módon, hogy ujjunkat az alsó gombsoron jobbra-balra mozgatva scrollozunk. A Samsung ezzel a rendszerrel szakított az eddigi hagyományokkal, és elhagyta az eddig tipikus navigáló gombokat és az érintőképernyőt. Az új rendszer használatát nagyon gyorsan el lehet sajátítani, működése hatásos és kis gyakorlással gyorsabban el lehet érni bármilyen menüpontot mint az eddigi menürendszerekkel.

Beállítások, üzemmódok

Nyilván a célközönség igényeinek megfelelően alakították ki az NV10 sokféle beállításait és funkcióit. A módtárcsán találunk AUTO, P, M, ASR (kézremegés kompenzálás), E (effektek), témamód, VIDEO, és persze lejátszás funkciókat. AUTO módban az alapfunkciók mellett hasznos a színtelítettség és kontraszt állítási lehetőség. P módban a szokásos beállításokkal találkozunk. Érdekes, hogy M állásban míg az exponálási időt 1/1500 - 15,0 másodperc közötti intervallumban lehet állítani, a rekeszt csak kétféle állásban, F2,8 és F7,1 értékben használhatjuk.

A fénymérés háromféle, középre súlyozott, spot és többpontos, az autofókusz viszont csupán két, nomál és autofókusz módban működik. A többi beállítási lehetőség tipikusnak mondható. Az ASR (Advanced Shake Reduction) mód a kézremegést hivatott kiküszöbölni, és működik is, de senki ne számítson arra hogy tökéletes. Használatakor megnövekszik a képzaj és romlik a képminőség, ráadásul mivel bonyolult számítási folyamat megy végbe a gépben, ez lényegesen lassítja a képfeldolgozást. Összességében véve mégis hasznos például bizonyos soha vissza nem térő családi pillanatokban, amikor jobb ha a kép ilyen, mintha az elmosódástól használhatatlan lenne.

A Slide Show-k lejátszását sokféle szép effektekkel lehet színessé tenni, ami megintcsak kellemes dolog mondjuk egy családi eseményen. Ha a gépet a televízióhoz csatlakoztatjuk és este bemutatjuk a családnak az aznapi eseményeket, a gép különféle átmenetekkel teszi esztétikusabbá bemutatónkat.


Zajteszt

Optika

A 3-szoros zoom objektív 35 mm-es rendszerben 35-105 mm, ez az átfogás ebben a kategóriában megfelelőnek számít. Az objektív fényereje f2,8-al indul, 105 mm-en viszont leesik f5,1-re, ami viszont már gyenge a hasonló jellegő objetívekhez képest. A zoom szépen és pontosan működik. A lencse természetesen nem tökéletes, szélsőséges körülmények között találunk hibákat, például kromatikus aberrációt, de csak olyan mértékben, hogy az ilyen gépet használók legnagyobb része észre sem veszi az ilyesmit. Összességében véve élvezetes, éles és részletgazdag képeket produkált az NV10.


Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Az autofókusz sebessége nem kiemelkedően gyors, de megfelel a mai elvárásoknak. A fókuszálás pontos, egyedül gyenge fényben hajlamos időnként tévedni az automata, de ez ritka.

Érzékelő

A gép érzékelőjének mérete 1/1,8, melyen 10,8 millió pixel található, és mint tudjuk alapvető viták vannak ekkora felbontás szükségéről. Ebben a vonatkozásban a felhasználó szempontjából a képzaj a kritikus pont. Valóban, a kisebb felbontású érzékelőkkel szerelt gépeknél a képzaj kisebb, de a gyártók miközben növelik a felbontást, mindent megtesznek a zaj csökkentésére.


Éjszakai módban készült képek, illetve vakus és vaku nélküli felvételek

Az érzékenység ISO100 és 1000 közötti intervallumban állítható. ISO200 esetében képzaj szempontjából még nem rossz a helyzet, de 400-nál már abszolút látható változások mennek végbe mind zaj, mind a részletek eltűnésében, és ahogy megyünk felfelé a probléma természetesen növekszik. Az ISO1000 használata már egyáltalán nem ajánlott, a felvétel borzasztó zajos, a színek eltérnek, a részletek eltűnnek, és csak egy jó dolog van benne: az hogy létezik. Ugyanis van olyan helyzet, amikor csak úgy lehet épkézláb fotót készteni ha ekkora érzékenységre kapcsolunk - és így nem veszítjük el a pillanatot.

Vaku

A vaku fényereje megfelelő: 0,4-3,2m-között szépen teljesít. Maga a vaku elektronikus vezérléssel nyílik fel a “Samsung" felirattal együtt, kézzel való visszacsukáskor teljesen beilleszkedik a gép lapos tetejébe. Lehet hogy csak a tesztpéldány egyedi hibája volt, de olykor lecsukáskor a vaku nem maradt a helyén, hanem ismét kinyílt, mintha nem lett volna tökéletes a mechanizmus. Ilyenkor a művelet erőteljesebb ismétlésekor végül csukva maradt a vaku.

Makrózás

Szép, részletgazdag makrófotókat lehet kész teni az NV10-el. Makro állásban nagylátószögben 4 cm, tele állásban 50cm a legkisebb fókuszpont. Ha nagyon kritikusak szeretnénk lenni, talán a már ISO100-nál is kissé jelentkező képzajt lehet megemlíteni, de összességében véve valóban jól lehet makrózni az NV10-el.


Sorozatfelvétel, videorögzítés

Az NV10-nek kétféle sorozatfelvételi módja van: "High Speed" - ami körülbelül 1,7 kép másodpercenként, és "No Limit" - 0,6 kép másodpercenként. High Speed módban sokkal gyorsabb a gép, de maximum csak 3 képet tudunk így készíteni, majd várni kell körülbelül 4 másodpercet mire újra fotózhatunk. "No Limit" módban ugyan lassabb a sorozatfelvétel, viszont addig nyomhatjuk a gombot folyamatosan amíg be nem telik a memóriakártyánk. Ebben a kategóriában ez a teljesítmény jónak mondható. A videorögzítés 15fps kép/másodperc sebesség mellett 640 x 480-es vagy 320 x 240-es felbontásban lehetséges, mono hangrögzítéssel.



Összegzés

Látszik, hogy a gyártó igyekezett valami újszerűt létrehozni. A gép külalkja esztétikus, ízléses, kidolgozása nagyon igényesnek tűnik, a gépet jó megfogni, jó fotózni és "együtt élni" vele. A gépen ráadásul egy sor olyan valódi újdonságot fedezhetünk fel, amilyen például az új "Smart Touch" menürendszer, melynek segítségével eddig nem látott gyorsasággel lehet a menüpontokat elérni. Az extra funkciókkal kapcsolatban elmondható, hogy jól átgondoltak és használhatóak, nincs felesleges "kamu" dolgokkal teletömve a gép.

A gép képminősége jó, megfelel a kategóriájában elvárt szintnek. Színvilága összehasonlítva más gépekkel kicsit túltelítettnek tűnik, legfőképpen a vörös szín tűnik túlságosan erősnek. Nehéz elképzelni, hogy ne lenne ebben benne a gyártó szándéka, talán csak azon lehet eltűnődni vajon miért is van ez. Az NV10-el készített fotók szépek, élesek és részletgazdagok, képzaj tekintetében pedig ugyanolyan problémákkal küszködik mint az összes többi mostani hasonló felbontással rendelkező kompakt gép.

Előnyök, hátrányok
+ Szép, elegáns külső megjelenés
+ Minőségi kidolgozás minden részletében
+ Minden részében fémház
+ Jóminőségű, részletgazdag képek
+ Teljesen új, "Smart Touch" menürendszer
+ Sokféle és hasznos extra funkciók
+ Jó minőségű kijelző
- Kicsit gyenge akkumulátor
- Kissé túltelített színek
- Fénymérés és autofókusz gyenge fénynél néha "téved"
- ISO200 felett magas képzaj

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #7
    "Szépsége mellett néhány igazi..."
    LOL! Ez ugye ironikus volt?
  • Bith #6
    Jesszus, de ronda szegény :). Mondjuk ez elég másodlagos, de amikor megláttam ez jutott egyből eszembe.
  • Möci #5



    Nem akarok senkit megbántani, de szerintem nagyon nem szép. Egy fényképezőgép formáját csak imitálja.
    Ilyen magas árért (O.K. plussz 20-30ezer) már komoly csúcskompaktokat lehet kapni.
    Szerintem sem ezen fog meggazdagodni a gyártó vagy a forgalmazó.

  • babajaga #4
    115 ezer! Na ne!
  • babajaga #3
    Közel százezerért háromszoros zoom? Nem fogják kapkodni.
  • huuu #2
    Nem igazán értem a 93 000 Ft-t.
    Azthiszem nem is akarom megérteni...
  • BiG G #1
    Nocsak, új cikkírót köszönthetünk a digicam rovatban? Ugyan felfedeztem néhány elgépelést (pl. harmadik mondat első szava, mérege helyett mérete, feltételezem), de ez csak szőrszálhasogatás, jól sikerült cikk lett:)

    A gép engem taszít sajnos, eleve nem bírom a TV, és mp3 készülékeken felnevelődött cégek betörését a fényképezők piacára, szépnek biztos szép ez a Samsung, de a kényelmes fogásában erősen kételkednék.
    A zaj még iso1000-en is tűrhető szerintem, a magas felbontás, és a nyílvánvalóan erős zajszűrés ellenére is, a gép többi része pedig teljesen átlagosnak mondható szerintem.

    Én személy szerint csak márkahű (gyk elvakult rajongó) vásárlóknak ajánlanám ezt, ár/érték arányban a 93 ezres bruttó árát sokallom, bár elképzelhető hogy akik ilyet szándékoznak venni, azoknak nem elsődleges kérdés az árcédula tartalma...