Dojcsák Dániel

Itt az első digitális tükörreflexes Samsung

Már hetek óta pletykálnak a külföldi lapok egy Samsung digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépről, mely a Pentax-szal való együttműködésüknek első gyermeke, a mai napon pedig íme megérkezett!



A Pentax és a Samsung közti megállapodást októberben leplezte le a két cég és nem is kellett eltelnie sok időnek, hogy megjelenjen az első fecske közös fészkükből, mégpedig GX-1S néven. A gép alapjában véve a Pentax *istDS modelljére épül, ugyanúgy 6 megapixeles 2,5"-es TFT kijelzővel. A gép súlya mindössze 505g (objektív és elemek nélkül), ami a kompakt kialakításával együtt egy könnyen hordozható, mindenki számára kényelmes opció lehet az igényes fényképezéshez. A gépre bármilyen Pentax vagy Schneider-Kreuznach kompatibilis optikát felhelyezhetünk.

Klikk ide!

A váz tudása a piacvezetők mellett is megállja a helyét: 23.5mm x 15.7mm méretű CCD, maximum 3200-as ISO érték, a 2.8 képkocka/másodperces sorozatfelvétel, 1/4000-től 30 másodpercig állítható záridő, infrás távirányító és egyéb nyalánkságok csábítják a világ egyik legnagyobb konzum elektronikai gyártójához a fotósokat. A már fentebb említett 2,5"-os TFT 210 ezer pixeles felbontással rendelkezik, ami nem túl sok, de ezt a 95%-os lefedettséget biztosító pentaprizmás kereső kárpótolja. Az automatikusan felnyíló 15,6-os kulcsszámú beépített vaku elegendőnek bizonyulhat a legtöbb általános fotós szituációban, de ha mégsem, a vakupapucsra kedvünk szerint rakhatunk nagyobb teljesítményű villantót.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép működtetéséhez 4 darab AA méretű akkumulátorra vagy szárazelemre lesz szükségünk, az elkészült képeket pedig SD kártyán tárolhatjuk a gépben. A képek áttöltését szabványos 2.0-ás nagy sebességű USB-n keresztül tehetjük meg. A beállítások között található felvétel módok és funckiók arra utalnak, hogy inkább a komoly amatőrök kezébe szánják ezt a típust, de a későbbiekben nyilván felfelé és lefelé is el kíván mozdulni a fényképezőgép palettán a Samsung, hiszen már májusra szeretné elérni, hogy komolyan vegyék ebben a piaci szegmensben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yossarian #40
    külön aksi lenne
  • Blasta #39
    Ezt most -ismét- nem értem...
  • Damon #38
    Fényképezőgépek között... Remélem úgy gondoltad?! :)
  • Cat 02 #37
    Li-ion nál arra gondoltál hogy külön akis a géphez ???
  • Blasta #36
    Nem szivatás, ez is feltölti egész hamar a vakut, csak lassabban mintha Li-ion-os akksival működne.
  • Yossarian #35
    Értem Gabo! Ez már érv, ráadásul meggyőző. Eddig senki sem említette, hogy a cerkák gyengébbek lennének a Li-ionos társaiknál és emiatt késne a gép. De ha így van, akkor most a cikkben szereplő cerkás gép egy szívatás?

    Amúgy érdekes, hogy anno a a PSA300 2 cerkával gyorsabban töltötte fel a vakut, mint a mostani PSA610 4-gyel. Bár sose mértem, szal lehet, hogy csak úgy emlékszem :D
  • cloud.strife #34
    A Samsung mostfutó cuccai közül vagy 90% még mindíg LOL és szvsz az is marad. :((
  • Blasta #33
    350D-be soha nem teszel ceruzaakksikat, kizárólag portrémarkolattal van erre lehetőséged!
    A portrémarkolatos megoldással semmi baj nincs, ha viszed magaddal az adaptert :-)
  • Gabo #32
    Yossarian:
    Egy kompakt turista gépben van értelme a cerúza elemes/aksis megoldásnak. Jó indok mellette, hogy ha az aksik lemerülnek, bármelyik sarki boltban lehet hozzá venni egy garnitura tartós elemet. Így nem áll fent annak a veszélye, hogy az ember ne tudja elkattintgatni azt a párszáz emlékfotót, amit egy ilyan alkalommal készít.
    Viszont a DSLR gépekkel szemben már jóval komolyabb elvárások vannak. Amíg egy kompakt gépnél bocsánatos, hogy késve exponál, hogy hosszú másodperceket kell várnod egy-egy vaku töltés között vagy hogy lassú a fókusz és a zoom, addig ez már egy belépő szintű DSLR-nél sem elfogadható. Márpedig ez az energia ellátástól is függő dolog.
  • Yossarian #31
    ja és még valami. Nem tudom ki hogy van vele, de az én Canonom cerkás. Van hozzá 2 garnitúra akksim. Használom a gépben őket egy darabig és utána megy a gyerekek sírós babájától a távirányítós kocsikig mindenbe, amikben szépen lemerülnek. Így végül megspóroltam havi x darab duracell árát, amit szintén számításba vehetünk. Tudom, ez vegytisztán kocafotós szemlélet, de felvállalom. Lehet, hogy sokkal profibb egy Li-ion akksi, de eddig a cerkáknak inkább csak az előnyeivel találkoztam...