Gábor Zoltán

Samsung Digimax S1000 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 10,1 megapixel (3672*2760)
Optikai zoom: 3x (35-105 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC + 45MB belső memória
Energiaellátás: 2db AA
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 70 000 Ft
Engedtem kíváncsiságomnak, mikor a Samsung Digimax S1000 készüléket kaptam meg egy gyors izzasztás erejéig, hiszen Samsung fényképezőgép még nem volt a kezeim között. A masina sajnos nem túl elterjedt, hiszen jópár ismertebb internetes tesztoldalon sem említik, pedig egy 10 megapixeles érzékelővel felszerelt, középkategóriás kompakt géppel van dolgunk. Vajon mihez kezd a dél-koreai gyártó egy ekkora felbontással, egy ilyen apró vázban?

Külső kialakítás

A gép külalakja már-már kommersznek mondható, semmi kiemelkedőt vagy egyedit nem mutat. Sokat gondolkodtam, hogy mely konkurensek stílusjegyeit lehet felfedezni a gépen, de végül nem sikerült egyetlen konkrét márkát találnom, mégis olyan ismerős az S1000 kinézete. Ettől függetlenül a fekete és ezüst színekkel tarkított műanyag vázzal nincs semmi különösebb gond, kinézete kissé puritán, de nem csúnya, fogása az apró markolatnak köszönhetően kategóriájában még jónak is mondható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gépen nincs külön csatlakozósor, mellyel PC-re illetve TV-re köthetnénk a gépet, csupán az alján találunk egy egyedi portot, melybe vagy az USB kábelt vagy a TV kábelt csatlakoztathatjuk. Ennek a hátránya annyi, hogy ha bármi történik vezetékeinkkel, helyettük nem használhatunk szabványos USB végződésű kábelt. Összességében letisztult, szép külalak jellemzi az S1000-et.

Kezelőszervek

Az S1000 kezelőszerveiből nincs túl sok, ami nem is gond ebben a kategóriában, ahol az egyszerűséggel párosított könnyű kezelés sokat jelent. Az S1000 tehát ilyen téren nem viszi túlzásba a kínálatot, a kötelező kapcsolókon kívül (bekapcsológomb, zoomkapcsolók, módtárcsa, menüvezérlő gombok) csupán három plusz gombot találunk a vázon. Természetesen ez bőven elég az egyszerű és gyors használathoz.

A módtárcsát túl könnyű forgatni, ha nem figyelünk oda rá, könnyen elfordulhat véletlenül is. A menüvezérlő kapcsolók kezelése könnyű, mindegyik iránygomb másodlagos funkciókkal is bír, a zoomkapcsolók pedig remekül kézre esnek. A további három funkciógombbal a képeffekteket, az expozíció­kor­rekciót/tör­lést, illetve a kép­vissza­ját­szást/azon­nali nyomtatást vezérelhetjük.

Kijelző

Egy 2,5" képátlójú, 230 000 pixel felbontású kijelzőt építettek a gépbe, mely elég részletes és színhű képet vetít. Sajnos a láthatósága nem a legjobb, de vannak ennél gyengébb kijelzővel ellátott gépek is a piacon. Átnézeti keresőt nem építettek a gépbe, de ez nem is gond, hiszen a kijelző fényerejét még további két lépésben szabályozhatjuk (sajnos csak menüből), így erős fényben is látható a kép.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Áramellátás

A masina AA típusú akkumulátorokkal működik, ezekből 2 db-ot kell a memóriakártya mellé csúsztatnunk. A felhasznált akkumulátorok típusát a menüben kell beállítani (NiMH vagy alkáli). Itt emelnék ki egy kis negatív érdekességet: a nálam járt készülék (dobozos, kereskedelmi forgalomban kapható) pár perces fotózás, illetve a menüvel történő ismerkedés után, lemerült akkumulátorra hivatkozva folyamatosan kikapcsolt. Többféle, teljesen feltöltött akkumulátorral is teszteltem, de az eredmény sajnos nem változott (természetesen az akksik típusát mindig helyesen beállítottam). Nem hinném, hogy típushibáról lenne szó, inkább afelé hajlok, hogy sajnos egy hibás darabot sikerült kifognom.

Menürendszer

Egészen pofás, könnyen kezelhető menürendszer található a masinában, ami magyar nyelven is képes kommunikálni. A megszokottól eltérően nem függőleges, hanem vízszintes elrendezésű menüt készített a Samsung. Az egyszerű kompakt gépektől eltérően sok extrával is felvértezték, úgymint illesztett képek (nem csak vízszintes, akár négyzetes is lehet), különféle, előre eltárolt képkeretek, vagy "highlights" mód. Egyetlen negatívumként annyit tudnék megemlíteni, hogy nem lehet a digitális zoomot kikapcsolni. A menü egyébként villámgyors, és a fájlműveletek sem tartanak olyan hosszú ideig, mint azt pár gépnél tapasztaltam.

Beállítások, üzemmódok

Az S1000 bekapcsolása csupán kb. 1 másodpercig tart, viszonylag gyorsnak mondható. A gép tetején található üzemmódválasztó tárcsával a következő programokat választhatjuk: teljesen automata mód, P mód, M mód (igen, teljes manuális kezelés is lehetséges), videó mód, éjszakai, portré, vagy gyerek mód, illetve további hét motívumprogram. Manuális módban a záridőt 1/1500 és 8 másodperc között választhatjuk ki, a rekeszérték állítására csupán két lehetőség adott: f2,8 vagy f7,1 (tele állásban f5,1 illetve f13,1, ez utóbbi nekem kissé furcsa értéknek tűnik).

Kissé nyakatekert a Samsung megoldása, ugyanis a záridő változtatása pont fordítva történik, mint azt eddig a versenytársaknál tapasztaltam: jobbra növelem, balra csökkentem a záridőt. A gép nevében található 1000-es szám a használható legmagasabb ISO érzékenységre utal, míg a legalacsonyabb lehetőség az ISO80. Fehéregyensúlyt akár manuálisan is beállíthatjuk, vagy öt előre beállított értéket használhatunk. A fénymérés két módon, kiértékelő és spot rendszerben történhet, az autofókusz működését ellenben nem szabályozhatjuk.

Klikk ide!
Zajteszt

Speciális funkciók

Bár az S1000-be nem építettek képstabilizátort, mégis feldobták a gépet némi extra funkcióval. Az egyik ilyen a már említett rengeteg képeffekt, melyekkel a szokásos élénk vagy szépia effekteken kívül zöldre, kékre vagy pirosra színezhetjük képeinket. Választhatunk több különféle képkeretet is fotóinknak. Ezeknél jóval használhatóbb funkció a képillesztés lehetősége, mellyel jópár módon illeszthetjük, majd el is tárolhatjuk több képből álló fotóinkat (profi panorámaillesztésről itt azért szó nincs).

Még inkább használható funkció a "highlight" üzemmód, amivel a kép általunk beállított részén világosítja ki a szoftver a sötétebb tónusokat. Négyféle, előre eltárolt mód lehetséges, melyeket animált, szaggatott vonallal jelez a gép. Ez lehet akár a kép középső 60-70%-a, illetve egy (portré állásban is egy) vagy két ember. Ilyenkor egy ember körvonalát láthatjuk a kijelzőn, ebbe illeszthetjük modelleinket.

Optika

A Samsungtól megszoktam már, hogy Schneider-KREUZNACH feliratú objektívekkel szereli gépeit, az S1000 objektíve mégis csak egy szimpla "Samsung SHD Lens" feliratot kapott, ergo nem a neves lencsegyártó cég objektíve található benne. Az optika fényereje kategóriájában átlagosnak mondható, f2,8 - f 5,1 fényerejű. Az f2,8-al nincs semmi probléma, inkább a tele állásban tapasztalható f5,1 fényerőt keveslem nagyon. 35mm-es rendszerbe átszámítva, 35 - 105mm-nek felel meg az objektív zoomtartománya, ami szokás szerint háromszoros zoomot jelent.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Az optika élességtartománya normál módban 0,8 métertől kezdődik, míg makro módban ez az érték 4 cm. Az objektív képminőségére nem lehet semmi panasz egy ilyen kategóriájú gépnél. Az aberrációkra jóval kevésbé hajlamos mint azt vártam, és egész szépen kiszolgálja a 10 megapixeles érzékelőt - legalábbis ezért a pénzért ez a képminőség teljesen elfogadható. Természetesen a képszélek felé találkozhatunk egyre erősödő aberrációval, de ilyen mértékű hibákat még bőven elfogadhatónak ítélhetünk meg.

Érzékelő

A képérzékelő fizikai mérete 1/1,8". Egy ilyen apró lapkára rázsúfolni 10 millió képpontot nem kis teljesítmény, pláne amikor nemrég még fele ennyi képpont foglalt el egy ekkora képérzékelőt. A masinán nagy betűkkel hirdeti a cég a mostanság olyan divatos magas ISO érzékenységet, ami ennél a gépnél ISO1000.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai módban készült képek, illetve vakus és vaku nélküli felvételek

Elég pesszimistán álltam neki a teszthez, hiszen a mostanság tesztelt masinák többsége rendre elvérzett a magas fényérzékenységgel történt képminőség terén. Kellemesen kellett csalódnom az S1000-ben, ugyanis alacsony érzékenységeknél (ISO80-ISO400) még teljesen használható, sőt jó a az érzékelő zajszintje, de még az ISO800 is használható, ha muszáj. ISO1000-nél már elég zavaró a zaj, ezt ha lehet kerüljük.

Vaku

Az S1000-be épített vaku wide állásban 3 méterig, tele állásban 2,5 méterig hatásos. Működési módok: auto, manuális be/ki, vörösszem-hatás csökkentés, lassú szinkron, derítés.

Makrózás

A géppel egész tisztességes makrofelvételeket készíthetünk, de leginkább wide állásban van értelme használni, hiszen tele állásban igen távolra esik a legközelebbi fókuszpont. 4 cm-ről viszont virágok és egyéb nem túl ijedős élőlények fényképezésére kiváló lehetőséget ad a gép. Wide állásban természetesen az autofókusz gyors, és fényerőnk is van bőven, tele állásban az AF már pontatlan, lassú és az f5,1 fényerő sem túl használható érték, de legalább mélységélességünk lesz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrofelvételek

Sorozatfelvétel, videórögzítés

A gép sorozatfelvételi képességéről sajnos nem találtam használható adatot, de a gép sebessége teljesen átlagosnak mondható. Sajnos képrögzítés közben nem hajlandó az élőképet mutatni, jobban el van foglalva a fotók kártyára írásával, így ez a funkció kissé használhatatlannak bizonyult. Videorögzítésből viszont jelesen vizsgázott a készülék, ugyanis VGA felbontásban MPEG 4 kódolású klippeket lehet készíteni a készülékkel, 30 fps képfrissítéssel, mono hanggal. Felvétel közben zoomolhatunk is, viszont a gép zoomolás közben kikapcsolja a mikrofont, hogy ne zavarjon be a zoom motor hangja...

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek

Összegzés, személyes benyomások

A teszt elején nem gondoltam volna, hogy pozitív élményeim többségben lesznek a negatívakkal szemben, de végül ez történt. A Digimax S1000 képminősége és rengeteg szolgáltatása kárpótolt az apró tervezési és egyéb hibákért. A 10 megapixeles felbontás természetesen továbbra sem létfontosságú senkinek, aki általános célra szeretne fényképezőgépet vásárolni, de aki kizárólag 10 megapixelben gondolkodik, annak jó választás lehet ez a gép.

Az S1000 ár/teljesítmény viszonylatban teljességgel megéri a pénzét, és még a fotózás iránt érdeklődök is kipróbálhatják kreativitásukat a manuális fotómódnak köszönhetően. Kíváncsian várom tesztre a Samsung többi, új kompakt gépét, melyek már több komoly díjat is besöpörtek.

Előnyök, hátrányok
+ képminőség
+ ár
+ jó videó felvétel
+ sok extra szolgáltatás
- digitális zoom nem kikapcsolható
- sorozatfelvétel
- objektív fényereje
- autofókusz nem szabályozható

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #28
    Minden film jellegzetes karakterű. Sokszor a fotós eleve olyan filmet visz ami a leendő téma karakteréhez illik.A Gold pld a meleg színeket narancs piros adja a legjobban vissza, hegyekben zöld és kék színekhez a Fuji a legjobb az Agfa kiegyensúlyozott pasztell egyszer pld megcsináltam az Ausztriai "Aranytemplomot" ehhez volt a Kodaknak egy filmje ami kiugróan jól adta vissza az aranyat,(a nevét teljesen elfelejtettem).
  • Piel #27
    Többek között ezért használom még mindig a jó öreg Praktica MTL5-ösömet. Igaz celluloidszalagos, de onnan tényleg mindent ki lehet vágni, és ha Kodak filmet használok vele, a színhűséggel sincs baj. Ha meg más nézet kellene, akkor pár másodperc alatt felteszek egy széles vagy keskenylátoszögű ojektívet. Ja és nem is került 70K-ba.
  • G_ArchAngel #26
    ne dühöngj, kettőt eltaláltál...
    1., élességállítás hibája
    2., bemozdulás
    3., ???

    ha hülyeséget vagy hiányos infókat közölsz, azzal félrevezeted a kevésbé tájékozottakat - vagy ne írj semmit, vagy kérj elnézést utólag a téves kommented miatt...
  • babajaga #25
    Te egy pofátlan szemét tróger vagy! Hol írtam én hülyeséget? Sehol. Vannak ilyen senkiháziak mint te akik kinéznek maguknak valakit aki aztán bármit tesz hülyézik. Te egy semmi ember vagy!!
  • G_ArchAngel #24
    ennek fuss neki mégegyszer, annyit segítek 3 fajta életlenséget különböztetünk meg, úgymint...
    1.,
    2.,
    3.,

    várom a válaszokat...

    a másik: homály van, mint képelem - ezt az adott környezeti, időjárási, tárgyi eszközökkel, illetve képmanipulációs szoftverrel, vagy effektszűrővel előidézhetjük...

    mégiscsak elkellene olvasni legalább a Dr. Sevcsik - Hefellét, mielőtt hülyeségeket írogatunk, nemde?
  • babajaga #23
    "ha homályos az egész kép"

    Ha szakszerűek akarunk lenni fotózásnál nincs homályos kép hanem életlen. És ez vagy az élességállítás hibája, vagy bemozdulásból adódik, akár a tárgy akár a gép miatt.
  • babajaga #22
    A 20-ason három zajszűrési állás van, lehet állítani míg az FZ5-ön nincs választás és a zajszűrés erősebb mint kellene ezért meg mosott a kép. 1/2,5"-os érzékelőtől mit akarsz?
  • Blasta #21
    FZ20 totálisan ugyan olyan zajos, szal ez nem volt jó ajánlás
  • UnnameD #20
    A képminősége nem a legjobb, az én 30 ezer forintos panasonic LS-1em sokkal szebb képeket csinál (igaz őkelme meg ISO200 felett nagyon zajos) Inkább használt FZ20 :)
  • Thrawn #19
    "A géppel egész tisztességes makrofelvételeket készíthetünk, de leginkább wide állásban van értelme használni, hiszen tele állásban igen távolra esik a legközelebbi fókuszpont."

    Én már annyiszor leírtam itt, de legyen még egyszer: A makroképesség nem azt jeleti, hogy a frontlencsével bele tudok-e mászni a méhecske orcájába, vagy sem. Ha a specifikáció nem tartalmaz erre vonatkozó adatokat, akkor le kell fényképezni egy vonalzót az obi különböző állásainál a lehető legközelebbről ahol még éles és ott lesz a legjobb a makroképesség, ahol a legkeskenyebb részt látjuk, ezt a centiméterskálán könnyű leolvasni. Egyáltalán nem bitos, hogy nagylátó állásban a legkisebb tárgytávolságnál lesz. Másik, marketing által terjesztett téveszme: a legkisebb távolság nem a frontlencsétől, hanem az érzékelő síkjától számítandó. Persze így nem állhat elő 1-2, vagy uram bocsá' 0 centiméteres tárgytávolság a specifikációban és annak a marketing nem örül.