Budai Péter

Az egyes számú Samsung

Találóan a #1 szlogennel reklámozza legkisebb digitális fényképezőgépét a Samsung. A valódi nevén Digimax i5-re keresztelt, 17 mm vastag, parányi szerkezet mindenesetre valóban a csúcsot képviselheti a méretversenyben.

Külalakra leginkább a Nikon Coolpix S1 lehetett a mérce a Samsung számára, hiszen a puritán, lekerekített fémház a neves japán cég ultrakompakt gépének védjegye volt. Ennek ellenére a Samsung i5 is tud újat mutatni példaképéhez képest, hiszen a maga 17,3 mm-ével még annál is vékonyabb.


5 megapixeles a legnagyobb felbontás amit elvárhatunk tőle, ez mostanság szinte általános trendnek mondható a kompakt zsebgépek körében is. Automata funkciók tekintetében a kis Samsung nem marad el a többiektől, hiszen az alap expozíciós beállítások itt is a gépre vannak bízva. A felhasználó kezébe a szokásos expozíció korrekció, fénymérési-, autofókusz és vakumódok, az érzékenység, valamint a témamódok beállítása kerül. Utóbbiból 11 félét kapunk a megszokott fotós szituációkhoz.

Aki videót is szeretne rögzíteni az maximálisan 640x480 méretben és 30 fps sebességgel teheti, a mozgókép mellé pedig hangot is rögzíthet. Mivel a felvehető videó hosszának csak a memória szabhat gátat, egy 256 MB-os kártyára - az MPEG 4 tömörítésnek hála - akár 130 percnyi anyagot is felvehetünk. A mozgókép funkciót tovább erősíti a "Movie Stabilizer" mód is.


Nem vall tehát szégyent ezen a téren a Digimax i5, mint ahogy a képek megjelenítése terén sem, hiszen hátulján egy 230 000 képpontos 2,5" átmérőjű LCD-t helyeztek el. A kis méret és a nagy kijelző miatt ez esetben is lemaradt az átnézeti kereső, tehát a képek komponálásakor is az LCD-re kell hagyatkoznunk.


Nem esett még szó az objektívről, mely egy vázba rejtett, 3x optikai zoomos (39-117 mm ekv.) F3.5-4.5 fényerejű Samsung SHD optika. Az élességállítás normál állásban 50 cm és végtelen között, makró módban pedig 1-50 cm között működik. Kiemelkedő a maga nemében a gépben alkalmazott 50 MB-nyi belső memória. Ez ugyan az 5 megapixeles képméret mellett nem számít soknak, viszont a kategóriatársak 10-16 MB-nyi tárhelyéhez viszonyítva "hatalmas". Természetesen itt is lehetőség van külső memóriával kiegészíteni a kapacitást, erre SD/MMC kártyákat használhatunk.

Tápellátására lítium-ion akkumulátor szolgál, amely a csomag része. A készülék a jövő hónapban kerül majd a boltokba, 350 euros nyitóáron. A Digimax i5 névváltozat még nem tekinthető véglegesnek. Elképzelhető, hogy egyes piacokon Digimax SL1 néven jelenik majd meg a legapróbb Samsung.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #7
    "és még a tenyerét is lefényképezheti vele, nézze!"
  • babajaga #6
    A téglalapalakú sötétebb ablak a széle felé, ennek keresője nincs.Igaz hogy napsütésben nem tudom mit lehet látni.Komolytalan ketyere ez.
  • Pharaoh #5
    Az optika nyílása hol van ezen a gépen?
  • concrete #4
    3 éves! nikon kompaktra is az van írva: zoom nikkor blabla 2.8-4.9, pedig az hol van már
  • babajaga #3
    "F3.5-4.5 fényerejű Samsung"

    Ha ez az No1 akkor milyen a második?
  • babajaga #2
    "az 5 megapixeles képméret "

    Ahhoz RAW-ot vagy TIFF-et kellene tudnia, egy szó sincs ezekről. Szerintem a csaj a jobb.
  • noss #1
    jó kiscsajszi van a képen..