Berta Sándor

Ausztriában hatvan évig tárolják az iskolások adatait

A sógoroknál nemrég kezdte meg munkáját az új kormány. Claudia Schmied új osztrák oktatási miniszter elődjétől, Elisabeth Gehrertől nemcsak problémákat, de egy nagy vitát kiváltó ügyet is örökölt.

2001 óta Ausztriában a diákok minden adatát - legyen az személyes adat, vagy például a jegyeik - 60 évre eltárolják. Az ezt lehetővé tévő úgynevezett Képzési Dokumentációs Törvény a mostani választások után került ismét a viták kereszttüzébe. A legújabb vitát az váltotta ki, hogy egy apa ellenkezett a törvénnyel és emiatt közigazgatási eljárást indítottak ellene.

A törvény 2001-es elfogadása óta számos diák, szülő és iskolaigazgató felemelte a szavát az abszurd adattárolás ellen. Eddig azonban a renitensek, akik megtagadták például a társadalombiztosítási azonosítószámuk átadását, csak a társadalomnak egy kis részét képezték. Ezt a szabálysértést a hatóságok eddig nem büntették. A társadalombiztosítási azonosítószámra a hivataloknak azért volt szükségük, hogy így követhessék nyomon minden egyes diák életpályáját. Pontosan tudni lehet, hogy egy gimnazistából mi lett. Minden információt kódolva tárolnak és a keresés adott esetben akár az egyes osztályokra is lebontható.

Az adatbázisban szerepelnek nemcsak a személyes adatok, de például az iskolai jegyek, a hiányzások, intők, hogy az illető részt vett-e etika- vagy hittanórán, illetve a szociális ismertetőjegyek (mennyire kötekedő, verekedős a gyermek stb.). "Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy bárkinek a múltjából bármikor előáshassanak általa esetleg titkolt fekete foltokat" - hangsúlyozta Dr. Hans G. Zeger, az ARGE Daten nevű osztrák adatvédelmi szervezet egyik vezetője.

Az adatbázishoz hozzáférnek a minisztériumok, a bíróságok, a társadalombiztosítási szervezetek. A mostani ügyben egy apa tiltakozott az adatgyűjtés ellen és szakemberek szerint a per akár az Osztrák Alkotmánybíróság elé is kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #3
    Ez nem rossz dolog, egyedül az rontja el hogy sok hivatal korlátlanul férhet hozzá.
    Ezeket az adatokat az iskoláknak kellene tárolni, és bírósági kérés esetén kiadni.

    Az osztrákoknál nincsen adatvédelmi biztos?
  • Neerpelt #2
    Hasonló véleményen vagyunk, bár én kultúráltabban szoktam kifejezni gondolatamimat...
  • lextat #1
    Út a 'tökéletes világ' felé és a halálomba mert ezt én NEMAKAROM megélni !
    És ha nem ittam volna meg... szal akkor elis olvastam volna végig de ennyni is elég volt és kész !! undorító !

    Elmennek jó messzire nem picsába , hanem a jó sötét hideg kérges elhalt jövőbe meg dögleni !! h. az a jó kapitalista élvező pedofil rusnya lüktető ideiglenes sárfászesz győváz jukasztót k*rná kszéjjle