Gyurkity Péter

Túl sokba kerül a szolgáltatóknak az adatmegőrzés

Piaci elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az idén bevezetendő uniós direktíva alkalmazása túl sok terhet ró a telekommunikációs cégekre, a szolgáltatókra, amelyek számos változtatást lesznek kénytelenek életbe léptetni.

A Frost & Sullivan közleménye arra világít rá, amit korábban már többen is felvetettek, mint az adatmegőrzési kezdeményezések egyik alapvető akadályát. Az uniós direktíva - amely már 2005 végén körvonalazódott - ugyanis azt jelentené, hogy a szolgáltatóknak legfeljebb két évig meg kellene őrizniük a telefonbeszélgetések, az internetes kommunikáció adatait, ami mindenekelőtt a rendelkezésre álló géppark, infrastruktúra és kapacitás tekintetében vet fel további kérdéseket.

Az érintett cégek már több alkalommal hangot adtak azon véleményüknek, miszerint az adatmegőrzéssel kapcsolatos elgondolások nem veszik figyelembe a rájuk kivetett újabb terheket. Ezt most az elemzői cég tanulmánya is megerősítette, kiemelve, hogy elsősorban a rendelkezés anyagi következményei lesznek súlyosak a szolgáltatókra nézve. A megnövekedett adatforgalom és tárolási igények a jelenlegi rendszerek alapos felülvizsgálatára kényszerítik a vállalatokat, amelyeknek a direktíva értelmében késlekedés nélkül ki kell elégíteniük a hatóságok részéről érkező kéréseket.

Azt eddig nem fejtették ki részletesen, hogy pontosan mit is jelent a "késlekedés nélkül" kitétel. Elemzői vélemények szerint ez az adott helyzettől függően néhány perctől pár óráig tarthat, vagyis az érintett szolgáltatónak ezen időtartam alatt kell válaszolnia a rendészeti szervektől beérkező kérelmekre. Egy ilyen megkeresés esetén át kell adniuk a kérdéses beszélgetés anyagát, amely magát a tartalmat nem foglalja magába, viszont minden más adatot - a beszélgetés időtartama, a felek azonosítója, telefonszáma, tartózkodási helye - igen.

Az EU tagállamai idén szeptemberig kötelesek integrálni a direktíva rendelkezéseit a nemzeti szabályozásokba. Addigra lenne célszerű kidolgozni a szolgáltatók helyzetét könnyítő részleteket, ez azonban egyelőre még várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Flashy #13
  legfeljebb 2 év? de legalább mennyi?
 • Artus58 #12
  hát egészségükre ha meg akarják tartani 2 évre a le/feltöltéseimet. ha most kezdenék akkor 2 év múlva kb 7 terra vinyót foglalnék nekik a jelenlegi sávszélességem mellett. még jó hogy most fognak sávszélt emelni. hátha sikerül átlépni a 10et és akkor tényleg mehet csődbe minden szolgáltató.
 • teddybear #11
  Remélem, előbb-utóbb csak rövidebbre veszik az archiválási időt.
 • teddybear #10
  "Itt mar a 80-as evekben is meg lehetett orizni minden adatot."

  Hát spec az internet csak kb 10 éve kezdett elterjedni, azelőtt meg főleg kézzel rögzítettek mindent. A régi telefonközpontok, főleg az öregebb "rotari", meg elektromechanikusok voltak. Alkalmatlanok adatok tárolására.

  Persze létezett a személyi szám, de az csak egy adat volt a sok közül.
 • kvp #9
  "valahogy nem vidít fel, hogy ennyi adatot megőriznek. a következő lépés az lesz, hogy a beszélgetések tartalmát is felveszik.. jó kis demokrácia lesz..."

  Meg jo hogy magyarorszag sokkal elobb jar. Itt mar a 80-as evekben is meg lehetett orizni minden adatot. A helyzet csak javult, mig az eu-ban az a kerdes, hogy meg kell-e orizni a kapcsolati adatokat, addig nallunk az allam rendelkezesere all a teljes adatfolyam. (es ez a szolgaltatok reszerol nem igenyelt fejlesztest) Jelenleg a leghatekonyabb rendszer kinaban mukodik, ami nincs titkositva azt atnezi a nagy kinai tuzfal. Amit meg nem tudnak ellenorizni azt meg tobbnyire blokkoljak.
 • Macc #8
  Hat ok nem tudom miert sirnak, ugyis velunk fizettetik meg (azt amit mi akarunk a legkevesbe)...
 • bakagaijin #7
  Ehh, egyszerűen sírni jó. Egy távközlési cég ígyis-úgyis megőrzi X ideig az adatokat. Pl. azért, hogy utána bányászhasson egy kicsit benne, és a marketingesek ki tudjanak találni újabb furmányosabb csomagot, amit aztán eladhat.
 • Praetor #6
  Hát hogy ez az adatmegőrzés nem az átlagos honpolgár érdeke az hóttuti. Valaki nagyon kiváncsi, akinek elég hatalma van...
 • mad mind #5
  Persze, hogy nem igaz, de te örülnél, ha minden töltögetésedet két évig megőriznék?
 • Clarke #4
  valahogy nem vidít fel, hogy ennyi adatot megőriznek. a következő lépés az lesz, hogy a beszélgetések tartalmát is felveszik.. jó kis demokrácia lesz...